Hampurilaiset nousemassa myös Suomessa kotiruoaksi
Hampurilaiset ovat vuosikymmeniä olleet pikaruokaravintoloiden luoman maineen varassa, mutta niiden nousu myös laadukkaammiksi luokiteltavien ravintoloiden listoille on tullut jäädäkseen. Matkailu- ja Ravintolapalvelu MaRa Ry:n teettämän tutkimuksen* mukaan hampurilaiset ohittivat viime vuonna ravintola-annoksina perinteiset liha- ja kalaruoat ja ne löytyvät myös Instagram-kuvanjakopalvelun kansainvälisesti kuvatuimpien yksittäisten ruoka-annosten kärkisijoilta.
Päivittäiskaupassa kotikeittiöiden hampurilaisbuumi alkoi näkyä valmissämpyläkysynnän selkeänä muutoksena vuonna 2014 ja viime syksynä leipomoyhtiö Vaasan Suomessa esittelemien ensimmäisten tuoreiden hampurilais- ja hodarisämpylöiden myynti on lyhyessä ajassa kasvanut kolminkertaiseksi. Kysynnän myötä Vaasan kasvattaa Street Food -kategorian tuoresämpylöiden tuotantoa Vantaalla.
”Suomessa eletään kotiruokabuumia ja koska hampurilainen on yksi maailman tunnetuimmista ruoista, on luonnollista, että sekin hivuttautuu kotikeittiöiden suosikkiruokien listoille. Hyvän hampurilaisen raaka-aineet ovat yksinkertaiset ja yleensä sen heikoin lenkki on ollut kuivahko ja helposti mureneva kestosämpylä. Olemmekin erittäin ylpeitä siitä, että saimme ensimmäisenä tuoda Suomessa leivotut laadukkaat tuoresämpylät myös kotikeittiöiden tarpeisiin”, kertoo Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins Suomessa alkaneen Street Food -trendin kasvun synnyttämästä kysynnästä ja jatkaa: ”Kokeilimme syksyllä tuoresämpylöiden vastaanottoa kauppojen tuoreleipähyllyillä ja niiden suosio ylitti odotuksemme moninkertaisesti. Nyt jakelemme ainoana toimijana päivittäin tuoreita kotimaisia, avainlipun omaavia hampurilais- ja hodarisämpylöitä Hangosta Rovaniemelle ja annamme kotikokkien turvallisin mielin keskittyä sopivien täytteiden ideointiin ja valmistamiseen.”
Vaasan Oy:n teettämän tutkimuksen mukaan yli 60 % kuluttajista syö kuukausittain hampurilaisia ravintolassa ja joka neljäs (24 %) valmistaa niitä kotona. Näistä yli 60 % ostaa sämpylänsä valmiina, mutta valmistaa täytteet pääosin itse**.
”Täydellinen hampurilainen ei vaadi useita komponentteja, vaan se on parhaimmillaan erittäin yksikertaista ja selkeää, mutta maukasta syötävää. Laadukas sämpylä antaa niin hampurilaiselle kuin hodarillekin selkeät raamit, joiden puitteissa voi täytteitä vaihtamalla rakentaa kenen tahansa makuun sopivan lopputuloksen. Hampurilainen lieneekin ainoa ruoka, jossa kotikokki voi helposti onnistua paremmin kuin ravintolassa ja hän voi myös itse helposti vaikuttaa aterian terveellisyyteen oikeilla raaka-ainevalinnoilla”, muistuttaa Cousins.
Tuotetiedot
Vaasan Hampurilaissämpylä (480 g) 6 kpl (80 g)
Vaasan Mini Hot Dog sämpylä (324 g) 12 kpl
Saatavuus: päivittäistavarakaupat, alkaen syyskuu 2016
Tiedustelunumero: 0800 125 125, www.vaasan.fi
Lisätiedot
Minna Cousins, Kaupallinen johtaja, Vaasan Oy, 040 553 4949, minna.cousins@vaasan.com
* Ravintolaruokailun trenditutkimus: Ruokailija haluaa helppoa ja nopeaa. MaRa Ry / TNS, 15.12.2016
** Tutkimus: Vaasan Oy:n Designtutkimus Helsinki Oy:llä joulukuussa 2016 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret miehet ovat hampurilaisten suurkuluttajia paitsi ravintoloissa, myös kotona itse tehden. Ravintolassa hampurilaisia nauttii 62 % vastaajista (n=603) ja kotikeittiöissä niitä valmistaa itse 24 % kuluttajista. Kotona hampurilaisia valmistavista kuluttajista 61 % ostaa sämpylät valmiina ja niitä nautitaan useimmiten viikonloppuisin joko päivällisenä (41 %) tai iltapalana (42 %). Vain joka neljännes (26 %) hampurilaisia kotona nauttivista kuluttajista ostaa ne valmiina eineksinä.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 600 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee meistä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä kahdeksassa leipomossa eri puolilla Suomea ja tehtävänämme on vahvistaa leipomotoimialan elinvoimaisuutta Suomessa. Tunnetuimpia tuotemerkkejämme ovat Vaasan Ruispalat, Vaasan Taika ja Vaasan Kauratyynyt. Suomen lisäksi leivomme myös Baltian maissa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. Liikevaihtomme vuonna 2016 oli 176 miljoonaa euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan Oy
Vaasan Oy:n elokuussa käynnistämät yt-neuvottelut ovat päättyneet12.10.2018 09:30:00 EEST | Tiedote
Julkaisuvapaa 12.10.2018 klo 9.30 Vaasan Oy:n 27.8.2018 käynnistämät yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 8.10.2018. Neuvotteluiden lopputuloksena päädyttiin kahvileivän irtotuotteiden valmistuksen lopettamiseen Kuusankosken ja Kiimingin leipomoissa. Neuvottelut johtivat 13 vakinaisen työsuhteen päättymiseen, minkä lisäksi 6 työsuhdetta päättyy muilla järjestelyillä. Neuvotteluiden alkaessa vaikutusten arvioitiin johtavan enintään 19 henkilön irtisanomiseen. Neuvotteluiden piirissä oli yhteensä 104 henkilöä. Yhteistoimintaneuvotteluiden perusteena olivat tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Kahvileivän irtotuotteiden valmistus Kuusankoskella ja Kiimingissä loppuu 31.1.2019 mennessä. ”Kauppojen paistopisteissä tapahtuva leipomotuotteiden paisto on viime vuosina kehittynyt isoin harppauksin, minkä vuoksi nyt lopetettava irtotuotteiden toimintamallimme on menettänyt kilpailukykynsä. Keskitymme nyt entistä vahvemmin ydinliiketoimintaamme eli pakatun tuoreen leivän valmistukseen. Toiminnan
Helsinkiläinen Anna Häkämies on Vuoden Kotileipuri18.9.2018 13:00:00 EEST | Tiedote
Helsinkiläinen Anna Häkämies pokkasi ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden Kotileipuri -tittelin. Hänen leipomansa Hito hapan ruisleipä erottui viiden finalistileivän joukosta omintakeisella maullaan ja rapealla kuorellaan. Elintarvikealalla tuotekehityspäällikkönä toimiva Häkämies on urbaani leipuri, joka on itse laittanut alulle käyttämänsä juuren ja paistaa ruisleipänsä tavallisessa sähköuunissa.
Leipähävikkiä torjumalla kotimainen ruis riittää pidemmälle7.9.2018 09:45:00 EEST | Tiedote
Kuluvan vuoden rukiinviljelypinta-ala on ennätyksellisen pieni, ja sato kattaa vain puolet kotimaan tarpeesta. Miten pitkälle kotimainen ruis riittäisikään, jos leipähävikkiä olisi vähemmän? Hävikin torjunnassa vastuu lankeaa koko toimitusketjulle, mutta eniten leipää heitetään hukkaan kotitalouksissa – ota hävikintorjuntavinkit talteen!
Leipäinnovaatiosta energiaa lapsen ja koululaisen arkeen21.8.2018 12:30:00 EEST | Tiedote
Välipalojen rooli päivän ruokarytmissä on tärkeä. Parhaimmillaan fiksusti koottu välipala tuo sopivan määrän terveellistä lisäenergiaa aterioiden väliin ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan välipaloja syödään päivittäin kuitenkin vain alle puolessa lapsiperheistä (46 %). Vaasanin uutuus, Snäkki-välipalaleipä, tarjoaa helpon vaihtoehdon välipalahetkiin.
Vaasan Oy suunnittelee kahvileipien irtotuotteiden valmistuksen lopettamista Kuusankoskella ja Kiimingissä20.8.2018 11:00:00 EEST | Tiedote
Vaasan Oy suunnittelee kahvileipien irtotuotteiden valmistuksen lopettamista Kuusankoskella ja Kiimingissä ja käynnistää yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä on yhteensä 104 henkilöä. Toteutuessaan toimenpiteet voivat johtaa enintään 19 henkilön irtisanomisiin, lomauttamisiin tai osa-aikaistamisiin.