Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

HAM:s grupputställning undersöker sinnenas inverkan på upplevelser av världen som omger oss

Dela
Temat för grupputställningen Någonting underligt rör sig … kretsar kring sinnesförnimmelser, tid, rörelse och interaktionsförhållanden. Utställningen består av kinetiska skulpturer, målningar, fotografier och videoverk inom och utanför HAM:s samlingar.
Osmo Valtonen: Ellipsograf, 1982 / Bild: HAM/Kirsi Halkola
Osmo Valtonen: Ellipsograf, 1982 / Bild: HAM/Kirsi Halkola

Utställningen ger utrymme för reflexioner över hur våra sinnen påverkar våra iakttagelser och upplevelser av världen som omger oss. Osmo Valtonens sandskrivare Circulograf (1983) och Ellipsograf (1982) mäter tid och rum. De ritar geometriska former som påminner om former som upprepas i universum. Skrivarnas fascinerande rörelsebanor och linjer som långsamt formas i sanden ger betraktaren möjligheten att sjunka in tidlösheten.

Carl-Erik Ströms och Keiji Uematsus fotografier fokuserar på mänskligt beteende som en del av naturen och ett större sammanhang. I Ströms fotografier finns hänvisningar till människans närvaro, en händelse och den diskreta förändring i landskapet som uppstår efter den. I Uematsus fotografiserie Landscape (1974) jämförs osynliga naturfenomen med det industriella landskapet som människorna har bearbetat. Vid första anblicken är den mest framträdande skillnaden mellan bilderna ljusets och skuggornas växlingar på himlen. I Maija Luutonens ytterst avskalade akrylmålningar försvinner spåren av människans hand och avslöjar inte bara rent materiella iakttagelser, utan också något som inte är närvarande i bilden. 

Anu Pennanens videoinstallation Monument för det osynliga (2003) ställer betraktaren inför hur rörelse i staden känns annorlunda än vanligt när man tyr sig till andra sinnen. Stadsplaneringens och arkitekturens visualitet framhävs när en blind person vandrar från ett hinder till ett annat genom trafikljus och byggarbetsplatser. I Leah Beefermans videoinstallation The Elements (2019–2020) rör sig landskapets olika delar på bildytan och ändrar långsamt form mot abstraktion med hjälp av bildredigering. Observationerna om naturfenomen på vår hemplanet förenas med motsvarande fenomen i den avlägsna rymden.

Utställningens konstnärer är: Leah Beeferman, Maija Luutonen, Anu Pennanen, Carl-Erik Ström, Keiji Uematsu och Osmo Valtonen.

Kuratorer för utställningen är HAM:s amanuenser Petronella Grönroos, Arttu Merimaa och Satu Metsola.

Någonting underligt rör sig … / HAM Helsingfors konstmuseum 17.6.2022–5.2.2023

Pressbilder:
https://www.hamhelsinki.fi/sv/ham-info/till-medier/ (lösenord: hammedia)

HAM Helsingfors konstmuseum
Tennispalatset, Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors
Öppet: ti 10–17.30, on–sö 11.30–19, må stängt
Fritt inträde

Nyckelord

Kontakter

amanuens Arttu Merimaa, HAM, tfn 050 411 0381, arttu.merimaa@hel.fi
amanuens Satu Metsola, HAM, tfn 040 635 6891, satu.metsola@hel.fi
Förhandsbesök på utställningen för journalister: informatör Karri Buchert, tfn 050 304 6707,karri.buchert@hel.fi

Bilder

Osmo Valtonen: Ellipsograf, 1982 / Bild: HAM/Kirsi Halkola
Osmo Valtonen: Ellipsograf, 1982 / Bild: HAM/Kirsi Halkola
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingfors konstmuseum

HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar Helsingforsbornas egen konstsamling, till vilken hör över 9000 verk. HAM sköter om och utökar konstsamlingen, till vilken också stadens offentliga konstverk hör. I Tennispalatsets inhemska och internationella utställningar presenterar HAM modern konst och samtidskonst. HAM Helsingfors konstmuseum

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum