Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Hanaholmen tar initiativ till nytt utbildningssamarbete mellan Sverige och Finland

Dela

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland har i samarbete med Finlandsinstitutet och Finlands ambassad i Stockholm initierat ett nytt svenskt-finskt samarbete med fokus på ekologisk och social hållbarhet i skolundervisningen.

Under invigningswebbinariet den 18 september deltar bland andra Sveriges och Finlands utbildningsministrar Anna Ekström och Li Andersson, som för en dialog om hållbar utveckling och framtidens skola.

”Sverige och Finland står inför en nystart efter Coronapandemin. Ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet är nödvändigt för att alla i våra samhällen skall kunna delta i den här nystarten. Skolan och undervisningen spelar en central roll när det gäller att förklara vad hållbar utveckling innebär, men hur skall undervisningen gå till? Vi ställer också frågan hur lärarutbildningen i Sverige och i Finland kan dra nytta av sina olika erfarenheter och lära av varandra”, berättar Hanaholmens projektchef Janne Wikström.

Webbinariet, som modereras av Finlandsinstitutets direktör Anders Eriksson, är det första i en serie samtal där målet är att öka det bilaterala utbytet kring frågor om hållbarhet, utbildning och pedagogisk forskning. Syftet är framförallt att ge framtida lärare bättre verktyg att svara på elevernas frågor.

”Sverige och Finland står inför liknande utmaningar och vi har mycket att lära av varandra på alla samhällsområden, inte minst inom skola och utbildning”, konstaterar Wikström.

Seminariet äger rum på mötesplattformen zoom och kräver förhandsanmälan.

Anmäl dig här: www.lyyti.fi/reg/Ekologinen_ja_sosiaalinen_kestavyys_tulevaisuuden_koulussa_5101/se

 

Program den 18 september 2020 (svensk tid/finsk tid)

13.00/14.00 Välkommen
Ambassadör Liisa Talonpoika, Finlands ambassad i Stockholm
Projektchef Janne Wikström, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland
Direktör Anders Eriksson, Finlandsinstitutet

13.10/14.10 Key Note: Hur hanterar lärarutbildningen risker, kriser och hållbarhet? Lili-Ann Wolff, universitetslektor, Helsingfors universitet

13.30/14.30 Ministerdialog mellan utbildningsministrarna Li Andersson och Anna Ekström

13.50/14.50 Publikfrågor till ministrarna

14.15/15.15 Key note: Att rusta lärare och elever för vår faktiska samtid – utbildning för hållbar utveckling inom lärarutbildningen, Eva Friman, föreståndare, Swedesd, Uppsala universitet

14.35/15.35 Hur fortsätta med det bilaterala samarbetet i hållbarhetsfrågor i skolan?
Annika Luther, lärare, linjeledare för humanekologi, Tölö Gymnasium, Finland
Karolina Sandahl, regionansvarig, Universitets- och högskolerådets verksamhet Den globala skolan, gymnasielärare
Emma Heikkilä, styrelseledamot, Finlands Lärarstuderandes Förbund, SOOL

15.05/16.05 Avslutande ord: Victor Andersson, programdirektör, Hanaholmen

Kontakt: Hanaholmens projektchef Janne Wikström, janne.wikstrom(at)hanaholmen.fi, tel. +358 44 563 7071  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum