Etanoliautoilijat ry

Hankinta- ja muuntotuet turvattava osana vihreää siirtymää

Jaa

Hallituksen budjettiriihen on määrä alkaa huomenna 31.8.2020. Budjettiriihessä päätetään Suomen ensi vuoden valtiontaloudesta. Etanoliautoilijat ry on huolissaan vuodelle 2023 suunnitelluista hankinta- ja muuntotukien määrärahoista.

Henkilöauton etanolimuunnoksia tuetaan 200 euron muuntotuella.
Henkilöauton etanolimuunnoksia tuetaan 200 euron muuntotuella.

Hankinta- ja muuntotuista maksetaan sähköautojen hankintatukia sekä kaasu- ja etanoliautojen muuntotukia. Etanolimuuntotukea voi saada 200 euroa yhtä henkilöautoa kohden. Sähköauton hankintatukea voi taas saada 2000 euroa yhtä täyssähköautoa kohden.

Muuntotuet ovat tehokkaita tapoja leikata fossiilisen tuontiöljyn kulutusta jo nykyisessä autokannassa. Muuntotuet ovat mahdollistaneet myös keski- ja pienituloisten autoilijoiden siirtymisen uusiutuviin polttoaineisiin kuten E85-bioetanoliin. Ne myös tukevat biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen kustannustehokasta toteutumista ja jarruttavat polttoaineiden hintojen nousua.

”Muuntotuille täytyy varata riittävästi varoja, jotta nyt hyvässä vauhdissa oleva liikenteen vihreä siirtymä ei pysähtyisi. Etanolimuunnoksille tulisi varata ainoastaan miljoona euroa ja jo sillä saisimme paljon aikaiseksi suomalaisessa liikenteessä” kertoo Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Vilhartti Hanhilahti.

Muuntotukien jatkaminen on ollut osa hallituksen Fossiilittoman liikenteen tiekarttaa ja jos nyt tuet leikataan, niin hallituksen toiminta näyttää ristiriitaiselta. Ministeriö juuri valmistelee lakimuutosta, jossa vuosimalliraja etanolikonversioista poistuu, mutta samalla leikattaisiin tukirahat bensiiniauton muuntamiselta uusiutuvalle polttoaineelle.

”Yhden sähköauton hankintatuella on voinut tähän asti tehdä kymmenen etanolimuunnosta. Kymmenellä etanolimuunnoksella saavutetaan merkittävästi suurempi päästövähenemä vuodessa kuin yhdellä sähköautolla. On tärkeää, että myös kustannustehokkain keino laskea fossiilisia päästöjä pysyy mukana, kun mietitään, miten valtion ohjausta tieliikenteen kehittämisessä hyödynnetään.” sanoo konversiolaitevalmistaja eFlexFuelin toimitusjohtaja Tuomo Isokivijärvi.

Etanolimuutokset ovat olleet suosittu tapa fossiilisista luopumiseen viime vuosina, ja muuntotuella on ollut tähän iso merkitys.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkilöauton etanolimuunnoksia tuetaan 200 euron muuntotuella.
Henkilöauton etanolimuunnoksia tuetaan 200 euron muuntotuella.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etanoliautoilijat ry
Etanoliautoilijat ry
Myllyhaantie 6 D 1
33960 Pirkkala

Etanoliautoilijat ry on keväällä 2020 perustettu etujärjestö. Yhdistyksen tavoitteena on edistää entistä laadukkaampaa ilmastotyötä liikennesektorilla tukemalla vaikuttavuudeltaan ja kustannuksiltaan tehokkaiden keinojen käyttöönottoa sekä nykyisen sääntelyn kehittämistä siten, että ilmastoystävälliset käyttövoimat, kuten bioetanoli, saatetaan tasavertaiseksi ratkaisuksi muiden käyttövoimien rinnalle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etanoliautoilijat ry

15 miljoonaa euroa lisää lehtijakeluun, uusiutuvien käytön lisäämiselle liikenteessä ei euroakaan26.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen talousarvioesitys 2023 sisältää ilmastolle ja tieliikenteen päästöjen alentamiselle karua luettavaa. Hallitus onkin poistamassa tuet, joita on tähän asti maksettu fossiilisilla polttoaineilla kulkevien henkilöautojen päivittämiseksi uusiutuville polttoaineille. Samaan aikaan 15 miljoonan euron lisärahan on saamassa sanomalehtien jakelu. Linjaus kertoo paljon hallituksen suhtautumisesta ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyteen.

Puoli miljoonaa vähäpäästöistä autoa lisää – autojen etanolipäivityksissä läpimurto1.12.2021 16:00:09 EET | Tiedote

Pirkkalalainen henkilöautojen etanolipäivitys eFlexPlus on saanut uuden sukupolven. Läpimurron myötä lähes 2 miljoonaa bensiini- ja hybridiautoa on teknisesti mahdollista muuttaa käyttämään kotimaista uusiutuvaa E85-bioetanolia. Päivitetty auto on täysiverinen flexifuel-auto eli autoon voi tankata E85-bioetanolia, bensiiniä tai mitä tahansa niiden sekoitusta.

Moottoripyöräkin voi nyt olla ekologinen – E85-bioetanolia tankkiin ensimmäisenä maailmassa4.6.2021 12:27:27 EEST | Tiedote

Pirkkalalainen cleantech yritys StepOne Tech Oy on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt eFlexfuel E85-päivityksen, jota nyt voidaan hyödyntää niin moottoripyörissä, mönkijöissä kuin vesijeteissäkin entistä helpommin. Teknologia mahdollistaa joustavan tankkaamisen E85-bioetanolin ja normi bensan välillä. Voit tankata kumpaa polttoainetta tahansa tai mitä tahansa näiden seosta. E85-päivitys voidaan tehdä lähes mihin tahansa perinteisen sähköisenruiskutuksen omaaviin kulkuvälineisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme