Uusi puu

Hanna Sarkkinen: Puu voi pelastaa maailman

Jaa

Puutuotteet ovat hyvä ilmastolle ja ympäristölle, sillä ne voivat sitoa hiiltä ja niillä voidaan korvata öljypohjaisia ja luontoa likaavia materiaaleja. Kehittyneet puutuotteet ovat hyväksi myös Suomen taloudelle ja työllisyydelle.

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen: "Meidän on huolehdittava, että sääntely ei syrji puupohjaisia materiaaleja, vaan päinvastoin kannustaa niiden käyttöön".
Kansanedustaja Hanna Sarkkinen: "Meidän on huolehdittava, että sääntely ei syrji puupohjaisia materiaaleja, vaan päinvastoin kannustaa niiden käyttöön".
Kansanedustaja Hanna Sarkkinen: "Puupohjaiseen biotalouteen panostamalla me voidaan saada Suomeen uutta, korkean arvonlisän teollisuutta, työpaikkoja ja vientituloja".

Meidän kannattaa käyttää meidän arvokasta puuraaka-ainetta ensisijaisesti korkeaa lisäarvoa tuottaviin tarkoituksiin. Energiaksi puuta kannattaa käyttää vain silloin, kun puutähteillä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita. Meidän päättäjien on pidettävä huolta siitä, että kasvava puuraaka-aineen energiakäyttö ei ole pois korkean jalostusarvon puutuotteista ja että biotalous on kestävää. Maailman metsät ovat merkittävä hiilinielu ja hiilivarasto, joten puun käyttö on tehtävä kestävällä tavalla, joka ei vaaranna ilmastonmuutoksen torjuntaa vaan päinvastoin auttaa sitä.

Puu taipuu moneen ja me emme vielä edes tiedä, mitä kaikkea mahtavaa puusta voi tehdä. Suurimman kasvupotentiaalin näen monipuolisissa pitkälle jalostetuissa tuotteissa, esimerkiksi lääkkeissä, vaatteissa, rakentamisessa ja erilaisissa pakkauksissa.

Kehittyneen biotalouden edistämisessä tärkeää on panostaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Se tarkoittaa tutkimuseuroja, joita kanavoidaan yritysten tuotekehityshankkeisiin esimerkiksi Tekesin kautta ja perustutkimukseen korkeakouluissa. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostetut eurot maksavat itsensä moninkertaisena takaisin, ja niillä voidaan synnyttää työtä ja ratkaisuja maapallon ilkeisiin ongelmiin.

Meidän on huolehdittava, että sääntely ei syrji puupohjaisia materiaaleja, vaan päinvastoin kannustaa niiden käyttöön. Meidän pitää huolehtia, että tutkijoilla ja yrityksillä on mahdollisuus tehdä omaa työtään. Lisääntyvän puunkäytön aikana meidän täytyy muistaa myös huolehtia metsän monimuotoisuudesta; riittävästä suojelusta mutta myös monimuotoisuudesta hoidetuissa talousmetsissä.

Maailman merien likaantuminen ja muovijätteen kertyminen meriin ja sitä kautta ravintoketjuun on suuri globaali haaste. Jokainen on kuullut valtavista muovilautoista ja merieläinten tukehtumisesta muoviroskaan. Puulla ja suomalaisella teollisuudella voi olla annettavaa tämän valtavan ongelman ratkaisussa. Muovipussit pitää siirtää historiaan ja siinä työssä puupohjaiset pakkaukset voivat olla isoksi avuksi. Suomi voisi omalla toiminnallaan edistää muoviroskatonta tulevaisuutta ja osoittaa globaalia johtajuutta kieltämällä muovikassit.

Hanna Sarkkinen
kansanedustaja
Vasemmistoliitto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen: "Meidän on huolehdittava, että sääntely ei syrji puupohjaisia materiaaleja, vaan päinvastoin kannustaa niiden käyttöön".
Kansanedustaja Hanna Sarkkinen: "Meidän on huolehdittava, että sääntely ei syrji puupohjaisia materiaaleja, vaan päinvastoin kannustaa niiden käyttöön".
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uusi puu
Uusi puu
Salomonkatu 17 A
00100 Helsinki

0445600006http://www.uusipuu.fi

Uusi puu on yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä puun käyttöön perustuvasta biotaloudesta ja antaa konkreettisia esimerkkejä puupohjaisista tuotteista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.

www.uusipuu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uusi puu

Merja Kyllönen: Nähdään metsä puilta25.10.2017 10:34Tiedote

Metsäpolitiikka on pitkälle kansallisen päätösvallan alla. Moni muu asiakokonaisuus on kuitenkin sellainen, josta Suomelle tulee väistämättä myös metsien käsittelyyn vaikuttavia velvoitteita: ilmastopolitiikka, päästövähennysten taakanjako, maankäytön muutosten vaikutukset ilmastopolitiikkaan, uusiutuvan energian direktiivi. Pariisin ilmastosopimus on kaiken sateenvarjo: sen pohjalta syntyy uudet yhteiset päästövähennystavoitteet ns. päästökauppasektorin ulkopuolelle eli liikenteeseen, asumiseen, maatalouteen sekä maan- ja metsien käyttöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme