Aluehallintovirasto

Harkintaa tarvitaan rajoitusten purkamisessa - meistä jokaisen on tärkeää huolehtia turvaväleistä

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto kutsui Etelä-Savon alueen koronatoimista vastaavaa johtoa yhteistyötapaamiseen perjantaina 28.5.2021. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa vastaavat tilaisuudet järjestetään viikolla 22.

Tilaisuuden aiheina olivat hybridistrategian toimintasuunnitelman päivitys ja siihen liittyvä sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus kesäkuuta koskien, ravintolavalvonnan ajankohtaiset asiat sekä ajankohtaista ympäristöterveydenhuollon järjestämisen valmistelusta.

Rajoitusten purkamista tehdään harkiten

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut hybridistrategian toimintasuunnitelmaan päivityksen. Perustason alueilla korostuu jatkossa perushygienia ja riittävät etäisyydet. Lähikontaktin välttämisvelvoite poistuu eikä yleisötilaisuuksia enää perustason alueilla rajoiteta erikseen. Toiminnanharjoittajien on kuitenkin noudatettava suoraan tartuntatautilaista tulevia velvoitteita.

Hybridistrategian toimintasuunnitelman päivityksen mukaiset toimenpidesuositukset epidemian leviämisen estämiseksi (stm.fi)

"Rajoitustoimenpiteitä ei saa purkaa ennenaikaisesti, vaan niitä tulee lieventää harkiten, jotta uusia tartuntaryppäitä ei pääse syntymään ja jokaista kannustetaan riittävien etäisyyksien pitämiseen.", totesi johtaja Ulla Ahonen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoi pyytävänsä alueensa sairaanhoitopiirien näkemykset yleisötilaisuuksien rajoitusten purkamisesta ja tekevänsä päätöksensä asiassa viikolla 22.

Itä-Suomen ravintoloissa toiminta pääosin vastuullista

Ravintoloiden rajoituksista päättää valtioneuvosto. Ravitsemusliikkeitä koskevat erilliset tartuntatautilain pykälät, jotka ovat voimassa 30.6.2021 saakka. Koko Itä-Suomessa ravintoloilla on tällä hetkellä samat rajoitukset ja Itä-Suomen alueella asiat ravitsemisliikkeissä onkin hoidettu pääosin hyvin, kertoi ylitarkastaja Ulla Kuosmanen.

  • Ravitsemisliikkeet voivat olla auki klo 05–01. Anniskelu on sallittu klo 9–24. Aluehallintoviraston luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä ja sisätiloissa ruokaravintoloissa on käytössä 75 % ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista. Lisäksi kaikilla asiakkailla tulee olla istumapaikka pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Koronaviruksen leviämisen arviointi vaikeaa

Rajoitusten purkaminen näkyy siinä, että altistuneiden määrä on kasvanut. Rokotukset kuitenkin etenevät hyvin ja tartuntojen jäljitys pysyy hyvin tällä hetkellä perässä, kertoi terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essotesta. On todella hankalaa nyt arvioita riskejä rajoitusten purkamisen kannalta, sillä hyväkin tilanne voi huonontua hyvin nopeasti.

"Vaikka rajoituksia ei olisikaan, on tärkeää varmistaa mahdollisuus väljyyteen sekä hyvään hygieniaan.", korosti Santeri Seppälä.

"Se, mikä ei ole kiellettyä, ei välttämättä ole kuitenkaan toivottavaa. Viisautta nyt tarvitaan, että rajoitetaan vain sitä, mikä on välttämätöntä ja koronatilanteen muuttuessa pystytään myös nopeaan reagointiin.", totesi tapaamisen puheenjohtajana toiminut ylijohtaja Soile Lahti.

Pohjois-Savossa vastaava tapaaminen on 1.6.2021 ja Pohjois-Karjalassa 4.6.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

johtaja Ulla Ahonen, p. 0295 016 888
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sijaishuollossa olevien lasten oikeudet suunnitelmallisen valvonnan kohteena 23.6.2021 10:23:26 EEST | Tiedote

Valvira järjestää yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa kolme lastensuojelun suunnitelmalliseen valvontaan liittyvää webinaaria. Tilaisuuksien tavoitteena on vahvistaa sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumista, lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden osaamista rajoitustoimenpiteiden soveltamisessa ja valvonnassa sekä yhdenmukaistaa, edistää ja tukea sijaishuoltoyksikköjen valvontaa.

Personaldimensioneringen och gruppstorlekarna i de kommunala daghemmen har förverkligats väl23.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken och Valvira har gjort upp ett tillsynsprogram för småbarnspedagogiken. I enlighet med programmet inleddes systematisk tillsyn i början av året 2020. År 2021 granskas personaldimensioneringen och gruppstorlekarna i de kommunala daghemmen. Man övervakar att personaldimensioneringen är tillräcklig och att barngrupperna är av rätt storlek genom att granska de uppgifter kommunerna har uppgett om mängden personal i relation till antalet barn. Under vårens granskningar visade det sig att personaldimensioneringen och gruppstorleken på daghemmen har förverkligats väl enligt gällande lagstiftning.

Kunnallisten päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko toteutuvat hyvin23.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat laatineet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman, jonka mukainen suunnitelmallinen valvonta aloitettiin vuoden 2020 alussa. Vuoden 2021 valvontakohteena ovat kunnallisten päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko. Päiväkodin henkilöstömitoituksen riittävyyttä ja lapsiryhmien kokoa valvotaan tarkastamalla kuntien ilmoittamat tiedot henkilöstön määrästä suhteessa lasten määrään. Kevään tarkastelujaksoilla päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko toteutuivat voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti hyvin.

Sammankomstbegränsningarna i Egentliga Tavastland och en del av Päijänne-Tavastland upphävs från och med 23 juni22.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Enligt lägesbilderna som coronasamordningsgrupperna som leds av sjukvårdsdistrikten har sammanställt har det epidemiologiska läget i Egentliga Tavastland lugnat sig och gått tillbaka till basnivån, liksom även i stora delar av Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt. Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver sammankomstbegränsningarna i de här regionerna från och med 23 juni 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme