ELY-keskukset

Harkitsetko lämmitysremonttia? Tuhansien eurojen avustus riittää vielä 12 000 öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtajalle

Jaa
Jo yli 24 000 suomalaiselle pientalon omistajalle on myönnetty 2 500 tai 4 000 euron avustus öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseen. Avustushakemukset käsitellään nyt nopeasti, sillä ELY-keskus on onnistunut purkamaan suositun avustuksen aiemman hakemusruuhkan.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tukenut öljylämmityksen vaihtajia vuodesta 2020 alkaen ja maakaasulämmityksen vaihtajia vuodesta 2022 lähtien. Omakoti- ja paritalojen omistajille tarkoitetut avustukset olleet erittäin suosittuja, minkä vuoksi öljylämmityksen vaihtajien hakemusten käsittelyaika venyi hetkellisesti lähes vuoden mittaiseksi.

"Tällä hetkellä öljylämmityksestä luopuvat saavat avustuspäätöksen noin kahdessa kuukaudessa, ja jono on lyhenemässä edelleen. Maakaasulämmityksestä luopuville päätös tulee noin kuukaudessa. Oman hakemuksen käsittelyä nopeuttaa tuntuvasti, jos hakemuksessa on mukana kaikki tarvittavat liitteet, mukaan lukien valtakirjat esimerkiksi kiinteistön muilta omistajilta, kuten puolisolta", kertoo ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä ELY-keskuksesta.

Avustuksen hakeminen käy kätevästi sähköisessä Aluehallinnon asiointipalvelussa.

Remontteja voi toteuttaa syksyyn 2025 saakka

Avustukseen kohdennettuja määrärahoja on jäljellä vielä yli 48 miljoonaa euroa, mikä riittää noin 12 000 hakijalle. Uusimmat, vuoden 2023 määrärahat ovat käytettävissä syksyyn 2025 saakka.

Avustusta voidaan myöntää 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun, ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Muihin lämmitysjärjestelmiin siirryttäessä avustusta voidaan myöntää 2 500 euroa.

Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustuksen saamiseksi öljylämmitysjärjestelmä tulee poistaa kokonaan säiliöineen, ja kaasulämmityksen vaihtajan on poistettava maakaasulaitteisto putkineen. Avustusta ei myönnetä, jos uusi rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta, eikä myöskään siinä tapauksessa, että uusi laitteisto käyttää biokaasua tai -öljyä. Yhteen remonttiin voi saada vain yhtä valtionavustusta tai kotitalousvähennystä.

Hakijoista 71 % on ilmoittanut vaihtavansa fossiilisen lämmityksen vesi-ilmalämpöpumppuun, 19 % on ollut vaihtamassa maalämpöön ja 7 % kaukolämpöön. Pieni osuus hakijoista on päätynyt muihin ratkaisuihin, kuten sähkölämmitykseen, jota on täydennetty usein ilmalämpöpumpulla.

Öljylämmityksen vaihtaja, lue lisää:

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

Usein kysytyt kysymykset

Maakaasulämmityksen vaihtaja, lue lisää:

Avustus pientalon kaasulämmityksestä luopumiseksi

Usein kysytyt kysymykset

Ota yhteyttä:

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

0295 020 900 (ma–pe klo 9–16, pvm/mpm)

ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi

Lisätietoja medialle:

Vesa-Pekka Heikkilä, ryhmäpäällikkö, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 0295 036 324, vesa-pekka.heikkila@ely-keskus.fi

Sabina Mäki, erityisasiantuntija, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 0295 036 090, sabina.maki@ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

Jalankulku- ja pyörätien suunnittelu maantielle 8890 (Vanhatie) Hyrynsalmella on käynnistynyt (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)1.6.2023 09:56:36 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on aloittanut tiesuunnitelman laatimisen maantielle 8890 (Vanhatie) Hyrynsalmelle. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Hyrynsalmen kunnan kanssa. Tiesuunnitelmaan sisältyy jalankulku- ja pyörätien suunnittelu välille maantie 891 (Hyryntie) - Teollisuustien liittymä noin 1,1 kilometrin matkalle. Suunnitelman tavoitteena on parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Tiesuunnitelman laatiminen on aloitettu keväällä 2023. Tavoitteena on, että tiesuunnitelma valmistuu marraskuussa 2023. Syksyllä 2023 järjestetään Hyrynsalmella avoin yleisötilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme