Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Hartolan pohjavesialueen luokitus muuttuu

Jaa
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on tarkistanut Kouvolassa sijaitsevan Hartolan pohjavesialueen luokituksen alueelta saatujen uusien ekosysteemitietojen perusteella.
Kouvolan Hartolan lähteikkö. Kuvaaja Pyry Mäkelä.
Kouvolan Hartolan lähteikkö. Kuvaaja Pyry Mäkelä.

Hartolan pohjavesialue luokitellaan 2E-luokkaan

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on tarkistanut Kouvolassa sijaitsevan Hartolan pohjavesialueen luokituksen. Aiemmin 2-luokkaan luokiteltu pohjavesialue luokitellaan uudelleen 2E-luokkaan. Luokitusmuutos perustuu pohjavesialueen vaikutuspiiristä kesällä 2022 löytyneeseen lähteikköön. Vesienhoitolain mukaan E-luokkaan luokitellaan pohjavesialue, jonka pohjavedestä merkittävä, luonnontilainen tai luonnontilaisen kaltainen muun lainsäädännön suojelema pintavesi- tai maaekosysteemi on suoraan riippuvainen. ELY-keskuksen on lain mukaan muutettava pohjavesialueen luokitusta, jos siihen olennaisesti vaikuttava tieto sitä edellyttää.

Hartolan lähteikkö

Kesällä 2022 ELY-keskuksen tietoon tullut lähteikkö sijaitsee Hartolan pohjavesialueen itäreunalla lähellä Ruuhasjärven rantaa. Kyseessä on noin 10 aarin alueelle levittäytyvä edustava lähteikkökompleksi, jonka alueella on norolähteitä, hetteikkölähteitä, tihkupintoja ja avolähteitä. Lähdeluontotyypit vaihettuvat osin edelleen pohjavesivaikutteiseksi lähdekorveksi. Kyseessä on vesienhoitolain kriteerit täyttävä merkittävä, luonnontilainen ja suoraan pohjavedestä riippuvainen luontokohde.

E-luokitus ei lisää kyseisen ekosysteemin lakisääteistä suojelua, vaan E-luokituksen kriteerit täyttävä ekosysteemi on jo nykyisin vesilain ja metsälain perusteella suojeltu. E-luokitus on informatiivinen ja se antaa lisää tietoa alueen luontoarvoista ja suojelluista kohteista, jolloin niiden huomioiminen ja säilyttäminen on helpompaa.

Kuuleminen alkaa 1.2.2023

Tarkastetun pohjavesialueen tiedot ja luokitusmuutokseen liittyvä valmisteluaineisto on nähtävillä 1.2.2023–10.3.2023 ympäristöhallinnon internetsivuilla: www.ymparisto.fi > Vesi > Vesiensuojelu > Pohjaveden suojelu > Pohjavesialueet > (valitse) Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Linkki sivulle tiedotteen alaosassa.

Kuulemisen aikana kuntalaisilla on mahdollisuus esittää mielipiteitä nyt esillä olevasta Hartolan pohjavesialueen luokitusmuutoksesta. Nähtävilläoloajan jälkeen ELY-keskus kokoaa saadun palautteen ja merkitsee uudet pohjavesialuetiedot ympäristönsuojelun tietojärjestelmään.

Pohjavesialueiden luokitus tehdään luonnontieteellisin perustein vedenhankintakäyttö huomioiden. Luokitukseen ei vaikuta alueella olemassa oleva maankäyttö tai siihen liittyvät tavoitteet. Pohjavesialueiden rajojen määrittäminen perustuu parhaaseen olemassa olevaan hydrogeologiseen tietoon.

Miksi pohjavesialueita luokitellaan?

Pohjavesialueiden kartoituksessa ja luokituksessa saatuja tietoja hyödynnetään vedenhankinnan ja maankäytön suunnittelussa sekä pohjaveden suojelutehtävissä. Työ palvelee myös EU:n vesipolitiikan puitedirektiiviin liittyviä tehtäviä. Hydrogeologisia tietoja tarvitaan pohjavesialueiden vedenhankinnallista käyttökelpoisuutta arvioitaessa, uusien vedenottopaikkojen ja tekopohjaveden muodostamisalueiden sijaintia selvitettäessä sekä pohjaveden suojelua ja siihen käytettäviä keinoja valittaessa. Maankäytön suunnittelussa on tärkeää tietää paitsi olemassa olevien vedenottamoiden sijainti, myös mahdolliset muut vedenhankintaan soveltuvat alueet. Tällöin esimerkiksi maa-ainestenoton, liikennealueiden ja asutuksen sijoittaminen voidaan jo ennakolta suunnitella pohjaveden suojelun kannalta sopivimmaksi.

Avainsanat: Kouvola, pohjavesi, pohjavesialueet, pohjavesialueiden luokitus

Kuvat: Hartolan lähteikkö
Linkit: Ymparisto > Pohjavesialueet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjavesialueiden tarkistus ja luokitus:
Hydrogeologi Heidi Rautanen
puh. 0295 029 279
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Pohjavedestä riippuvaiset ekosysteemit:
Biologi Pyry Mäkelä
puh. 0295 029 121
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kouvolan Hartolan lähteikkö. Kuvaaja Pyry Mäkelä.
Kouvolan Hartolan lähteikkö. Kuvaaja Pyry Mäkelä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, helmikuu 202321.3.2023 08:34:47 EET | Tiedote

Työttömyysluvut Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa ovat helmikuun mittaushistorian matalimpia (tilastot vuodesta 2006 alkaen). On kuitenkin merkkejä siitä, että pitkään jatkunut työttömyyden väheneminen alkaa taittua. Kaakkois-Suomessa työttömien määrä väheni enää kahden prosentin verran vuodentakaisesta. Kymenlaaksossa työttömien määrä väheni neljällä prosentilla, mutta Etelä-Karjalassa määrä nousi prosentin verran vuoden 2022 helmikuun lukuihin verrattuna. Työttömien määrä laski alueella eniten Kouvolan seutukunnassa (-5 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli helmikuun aikana avoinna 2762, mikä on 24 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten helmikuussa.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, tammikuu 202321.2.2023 08:16:47 EET | Tiedote

Työttömyyden kehitys Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa näyttää edelleen hyvältä. Työttömyysluvut ovat tammikuun mittaushistorian matalimmat (tilastot vuodesta 2006 alkaen). Kymenlaaksossa työttömyys väheni kahdeksan prosentin ja Etelä-Karjalassa kolmen prosentin verran vuoden 2022 tammikuun lukuihin verrattuna. Työttömien määrä laski erityisesti Kouvolan seutukunnassa (-11 %). Uusien avointen työpaikkojen lukumäärä Kaakkois-Suomessa on tammikuisen mittaushistorian toiseksi suurin heti vuoden 2022 tammikuun jälkeen, jolloin työpaikkoja oli avoinna peräti 5085.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme