ELY-keskukset

Harvaan asuttujen alueiden matkailuhankkeisiin myönnettiin avustusta noin 3,4 miljoonaa euroa

Jaa
ELY-keskus on myöntänyt yhteensä noin 3,4 miljoonaa euroa avustusta harvaan asuttujen alueiden (HAMA) luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämiseen. Avustuksen sai yhteensä 35 hanketta. Keskimäärin hankkeelle myönnettiin avustusta noin 96 600 euroa.
Kuva: Lapin materiaalipankki/Terhi Tuovinen.
Kuva: Lapin materiaalipankki/Terhi Tuovinen.

Kaikissa avustusta saaneissa hankkeissa keskiössä on harvaan asutuilla alueilla sijaitsevat yritykset, kylät ja yhteisöt. Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän myöntämän lisärahoituksen turvin rahoitusta voitiin myöntää suunniteltua useammalle hankkeelle.

Hankehakuun tuli 118 hakemusta kahdelta eri hakujaksolta ja haettu avustus oli yhteensä 12 miljoonaa euroa. Tukea haettiin muun muassa osaamisen syventämiseen, verkostojen rakentamiseen, tuotekehitykseen, digitalisaatioon, selvityksiin ja kartoituksiin sekä strategiatyöhön.

Avustusta maantieteellisesti laajalle alueelle  

Iso osa avustuksen saajista on hankemaailmasta tuttuja toimijoita, kuten oppilaitoksia, kuntia ja kaupunkeja. Hankkeiden toteuttajissa on myös kolmannen sektorin toimijoita, yrittäjiä ja uusia hankehakijoita.

Maantieteellisesti avustukset jakautuivat kolmelle Suomen matkailun suuralueelle, joilla on harvaan asuttuja alueita:

  • Järvi-Suomi: 17 hanketta
  • Rannikko- ja saaristoalueet: 5 hanketta
  • Lappi: 10 hanketta
  • Koko maan kattavat: 3 hanketta
  • Listaus avustusta saaneista hankkeista Liitteet-kohdassa.

Hankkeiden toimintaan on mahdollista päästä vielä mukaan

Hankkeisiin on mahdollista päästä mukaan hyödynsaajana myös jälkikäteen. Jos hankkeen toiminta osuu harvaan asutulla alueella sijaitsevan yrityksesi, yhdistyksesi tai kuntasi tarpeeseen, niin olethan suoraan yhteydessä hankevetäjään. Hankkeisiin pääsee tutustumaan tarkemmin Lapin ELY-keskuksen verkkosivuilla olevista hankekorteista. Hankekortteja tullaan julkaisemaan sitä mukaa kun rahoitetut hankkeet saadaan käyntiin.

Hankehaun taustalla on ollut harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän päätös kohdentaa rahoitusta näiden alueiden matkailun kehittämiseen. Haku oli valtakunnallinen ja koski Suomen harvaan asuttuja alueita, lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Hankehaun toimeenpanosta vastaa Lapin ELY-keskus. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Lapin ELY-keskuksesta:


Tuuli Kinnunen
rahoitusasiantuntija
puh. 0295 037 149


Sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.

Kuvat

Kuva: Lapin materiaalipankki/Terhi Tuovinen.
Kuva: Lapin materiaalipankki/Terhi Tuovinen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye