Vihreät Euroopan parlamentissa

Heidi Hautala: Vihreän siirtymän on toimittava arktisen alueen asukkaiden eduksi

Jaa
Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja vihreiden Heidi Hautala peräänkuulutti Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksen maanantain avauspuheessaan vihreään siirtymään liittyvien ristiriitojen läpinäkyvää ja avointa ratkaisua sekä alkuperäiskansojen aseman todellista huomioimista.

Kuusamossa 30.–31.5. kokoontuva Barentsin euroarktinen neuvosto keskittyy tapaamisessaan vihreään siirtymään ja sen vaikutuksiin arktiselle alueelle. Suomi toimii neuvoston puheenjohtajamaana. Siirtymä pois fossiilisista polttoaineista on lisännyt uusiutuvien energiaratkaisujen vaatimien kaivannaisten kysyntää maailmanlaajuisesti. Tällä on merkittäviä vaikutuksia arktiseen alueeseen.

“Vihreään siirtymään liittyy paljon ristiriitoja. Kaivostoiminnan ja turismin välinen eturistiriita tulee vielä ratkaista. Kansalaiset joutuvat toisinaan hakemaan muutosta lupaviranomaisten päätöksiin oikeusteitse tai jopa vetoamalla EU:n insituutioihin“, Heidi Hautala toteaa puheessaan.

“Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunnalle osoitetuista valituksista ja pyynnöistä on selkeästi nähtävissä, kuinka eri puolilla Eurooppaa on paljon parannettavaa kansalaisten mahdollisuuksissa osallistua kaivostoiminnan ympäristövaikutusten arviointiin.”

Euroopan parlamentti on arktista aluetta koskevassa päätöslauselmassaan painottanut YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden huomioimista arktisen alueen yritystoiminnassa.

“Yritysten tulee huolehtia ympäristön ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta toiminnassaan. Keskeinen elementti YK:n periaatteiden noudattamisessa on varmistua sidosryhmien tehokkaasta, merkityksellisestä ja riittävään tietoon perustuvasta kuulemisesta kaikissa vaiheissa”, Hautala jatkaa.

Hautala nosti puheessaan esiin alkuperäiskansojen aseman. Ilmastonmuutos ja teknologian muutokset vaikuttavat kielteisesti perinteisiin elintapoihin ja voivat vieraannuttaa alkuperäiskansoihin kuuluvat perinteisiltä asuinalueiltaan ja kulttuureistaan.

“On varmistettava, että vihreä siirtymä on eduksi alkuperäiskansoille, ei heiltä pois. Kaikissa toimissa täytyy turvata arktisen alueen paikallisten yhteisöjen ja asukkaiden aktiivinen osallistuminen. Kehityshankkeille ja lainsäädännölle, joilla on vaikutuksia paikallisiin yhteisöihin, on haettava vapaa tietoon perustuva ennakkosuostumus alkuperäiskansoilta.”

Euroopan parlamentti on vaatinut kaikkia EU:n jäsenmaita saattamaan viipymättä voimaan ILO:n alkuperäis- ja heimokansoja koskevan yleissopimuksen. Suomi ei ole sopimusta vielä ratifioinut. 

Venäjän jäsenyys Barentsin euroarktisessa neuvostossa on jäädytetty Ukrainan sodan seurauksena. 

“On syytä pitää mielessä Venäjän kansalaisyhteiskunnan ja vapaan median merkitys Barentsin alueelle. Tapasin viime viikolla Riiassa Venäjän vapaan median edustajia Novaja Gazetasta ja Meduzasta, jotka ovat siirtäneet toimintansa EU-maihin. Heidän työllään on ollut suuri merkitys tietoisuuden lisäämisessä Barentsin alueen haasteista. Kannustan pohtimaan, voiko Barentsin yhteistyössä löytää tapoja tukea hallinnosta riippumattomia liikkeitä ja medioita niiden tukalassa tilanteessa“, Hautala sanoo.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö: Hiilensidonnan markkinoilla on monia mahdollisuuksia, mutta selkeitä sääntöjä tarvitaan30.1.2023 16:16:13 EET | Tiedote

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö ryhtyy neuvottelemaan Vihreän ryhmän edustajana hiilenpoistojen sertifioinnista Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Tavoitteena on kehittää sääntelyä hiilensidonnan todentamiseksi ja raportoinniksi ja samalla kannustaa viljelijöitä, metsänomistajia, yrityksiä ja teollisuutta uusien ratkaisujen käyttöönottoon hiilidioksidin sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Europarlamentaarikko Alametsä vaatii Leopard 2 -panssarivaunujen antamista Ukrainalle: “Tuki Ukrainalle osoitetaan teoin, ei sanoin.”13.1.2023 16:23:23 EET | Tiedote

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vaatii Suomen osallistumista Leopard 2 -panssarivaunujen antamiseen Ukrainalle. Ukrainan presidentti Zelenskyi on pyytänyt panssarivaunuja Euroopalta ja länsimailta jo hyökkäyssodan alkaessa. Ensi viikon täysistunnossa Euroopan parlamentti keskustelee EU:n yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta ja hyväksyy mietinnön aiheesta. Alametsä on toiminut vihreän ryhmän esittelijänä mietinnössä. Alametsän johdolla vihreät esittävät vaatimuksen, että EU-jäsenmaat Saksan johdolla muodostavat laajan yhteisliittymän, joka toimittaisi Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan mahdollisimman nopeasti.

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili Delhissä - Euroopan on nyt aika kääntää katseensa Intiaan5.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili tammikuun ensimmäisellä viikolla Intiassa tapaamassa poliittisia instituutioita, kansalaisjärjestöjä, asiantuntijoita ja ihmisoikeusaktivisteja. Alametsä tapasi matkalla muun muassa tunnetut ihmisoikeusasianajajat Colin Gonsalvesin ja Vrinda Groverin. Alametsä toimii Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa Intiaa koskevien asioiden pysyvänä esittelijänä, ja hän valmisteli mietinnön Euroopan parlamentin kannoista EU:n ja Intian väliseen tapaamiseen vuonna 2021. Alametsä näkee, että EU:n ja Intian välisissä suhteissa on paljon mahdollisuuksia, mutta EU ei saa sulkea silmiään Intian ihmisoikeusongelmilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme