Vaasan kaupunki - Vasa stad

Heidi Kilpeläisen videoteos Land of Dreams Vaasan Taidehallissa 18.2.–16.4.2023

Jaa
Vaasan taidehallin kevätkauden avaa Heidi Kilpeläisen videoinstallaatio Land of Dreams (suom. Satumaa), jonka nimi viittaa Unto Monosen kirjoittamaan tangoklassikkoon. Laulu ja melodia toimivat teoksessa kieli- ja kulttuurierot ylittävänä universaalina kommunikaationa. 84 minuuttia kestävä teos kutsuu katsojan varaamaan aikaa syventymiseen sen äärelle.
Heidi Kilpeläinen: Land of Dreams, 3-kanavainen video, 2019, kuva: Heidi Kilpeläinen.
Heidi Kilpeläinen: Land of Dreams, 3-kanavainen video, 2019, kuva: Heidi Kilpeläinen.

Land of Dreams (suom. Satumaa) on 3-kanavainen videoteos Heidi Kilpeläisen vuosina 2017─2018 toteuttamasta Lauluvastaanotto (Tango Therapy) -performanssiprojektista. Taiteilija kiersi vastaanottokeskuksissa, sekä sotainvalidien ja -leskien kodeissa laulamassa yhdelle ihmiselle kerrallaan. Laulun vastaanottaja sai halutessaan vastavuoroisesti laulaa Kilpeläiselle laulun omalla kielellään.

Performanssi perustuu kahden ihmisen kohtaamiseen, jossa melodia toimii kielivaikeuksista huolimatta rajoja rikkovana kommunikointikeinona.

Land of Dreams -videoteoksessa kuulemme sotainvalidien ja leskien muistoja sodasta; esimerkiksi Eino Kinnusen kertomista partisaanimurhista ja evakkoon lähdöstä. Vastaanottokeskusten asukkaat laulavat Kilpeläiselle omilla kielillään ja kertovat samankaltaisista kokemuksista. Kertomukset ja pienieleiset laulut punoutuvat kokonaisuudeksi, jossa ihmisen läsnäolo, sotien aiheuttamat traumat ja tunteet ovat keskipisteessä.

Koronaepidemia muutti maailmaa ja vaikeutti ihmisten tapaamista kasvotusten. Pandemiasta aiheutuneet rajoitukset herättivät kysymyksiä toisen ihmisen kohtaamisen, läsnäolon, sekä myötätunnon tärkeydestä. Kuinka merkityksellistä näiden taitojen harjoittaminen on ihmiskunnan kehitykselle?

Projektia ovat tukeneet Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus (Taike), Beaconsfield Gallery, Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti sekä Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus (AVEK).

Heidi Kilpeläinen (1966, Lappeenranta) tarkastelee kuvataiteen ja musiikin risteymiä ja sulauttaa niitä keskenään kokonaistaideteoksissaan, jotka yhdistävät toisiinsa video-, installaatio- ja performanssitaidetta. Kilpeläinen on järjestänyt näyttelyitä ja performansseja gallerioissa sekä arvostetuissa instituutioissa, kuten Kiasmassa (2005, 2019), Kajaanin taidemuseossa (2019), Tate Modern / Tate Exchangessä (Lontoo, 2018) ja Beaconsfield Galleryssä (Lontoo, 2018). Kuvataidetuotantonsa ohella Kilpeläinen on levyttänyt musiikkia HK119-avatarnimellä ja julkaissut kolme albumia lontoolaisen levy-yhtiön One Little Independentin kautta. Kilpeläisen taidetta on tänä keväänä nähtävillä myös Helsingissä. Taiteilijan uusin teos on esillä Valokuvagalleria Hippolytessä 3.–26.3.2023.

Lisätietoja taiteilijasta:

http://www.heidikilpelainen.com/
https://www.av-arkki.fi/fi/artists/heidi-kilpelainen/.

Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/o/1ZreqHCLs4kJIrhu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaria Salo, näyttelypäällikkö, Vaasan kaupungin museot, p. 040 3537377, maaria.salo@vaasa.fi


Ilona Mäki, vs. amanuenssi, Vaasan kaupungin museot, p. 040 171 8157, ilona.maki@vaasa.fi

Kuvat

Heidi Kilpeläinen: Land of Dreams, 3-kanavainen video, 2019, kuva: Heidi Kilpeläinen.
Heidi Kilpeläinen: Land of Dreams, 3-kanavainen video, 2019, kuva: Heidi Kilpeläinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme