Vaasan Sähkö Oy

Heikentynyt energiavuosi syö tulosta – Tutkimus kertoo kuluttajien luottamuksesta

Jaa

Vuosi 2020 on ollut energiayhtiön näkökulmasta haastava. Talvikuukausien leudon sään aikaansaama matala energiankulutus yhdistyi alkuvuodesta sateiseen ja tuuliseen säätyyppiin, ja yhdessä nämä painoivat sähkön markkinahintaa alas. Myös koronakevät ja -kesä vaikuttivat energiankulutukseen. Tuoreet mainetutkimuksen tulokset kuitenkin kertovat, että kuluttajien luottamus yhtiöön on hyvä.

Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg
Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg

Vuoden 2020 kolmen ensimmäisen kvartaalin aikana Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 78,1 M€ liikevoiton ollessa 6,2 M€. Liikevaihto laski 27,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Omavaraisuusaste pysyi hyvällä tasolla ollen 51,9 prosenttia.

Energianmyynti

Sähköenergiaa myytiin tammi–syyskuussa yhteensä 1 260 gigawattituntia (GWh), mikä on hieman yli 7 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Kaukolämpöä myytiin syyskuun loppuun mennessä yhteensä 423 GWh, eli yli 8 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

Vuoden kolmannen kvartaalin aikana toimitettiin myös ensimmäiset aurinkosähköjärjestelmät omakotiasiakkaille.

Sähkönsiirto

Tammi–syyskuussa siirretyn sähkön kokonaismäärä oli 687 GWh, mikä on noin 4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Syyskuun Aila-myrskyn heikentävä vaikutus tulokseen ja toimitusvarmuuteen oli merkittävä. Pahimmillaan myrsky katkoi sähköt yli 14 000 taloudelta. Tilanne oli kuitenkin suhteellisesti parempi verrattuna lähes kahden vuoden takaiseen Aapeli-myrskyyn, jonka jälkeen kaapeloidun sähköverkon osuus on lisääntynyt 300–400 kilometrillä ja resurssien käytön tehokkuutta on pystytty vahvistamaan.


- Aila-myrskyn vuoden kolmanteen kvartaaliin kohdistuva tulosvaikutus on noin 2,4 miljoonaa euroa, toteaa toimitusjohtaja Stefan Damlin.

- Myrsky todisti kuitenkin sen, että Aapelin jälkeen tehdyt investoinnit maakaapelointiin ovat olleet tärkeitä toimitusvarmuuden kannalta. Jatkamalla tämänlaisia investointeja pystymmekin pienentämään myrskytuhojen aiheuttamia kustannuksia – ja asiakkaidemme huolta – pitkällä aikavälillä.

Vuosi on konsernissa ollut investointipainotteinen ja jatkuu myös sellaisena. Suomen suurin lämpöenergiavarasto otettiin syyskuussa käyttöön Vaasan Vaskiluodossa ja Teuvan Paskoonharjun tuulivoimapuiston rakennustyöt etenevät aikataulun mukaisesti.

Tutkimus: Vaasan Sähkö on luotettava ja hintansa arvoinen energiayhtiö

Vaasan Sähkö osallistui kesä–elokuussa tehtyyn valtakunnalliseen Luottamus & Maine Q2/2020 -tutkimukseen, joka tarkastelee suomalaisten käsityksiä yrityksistä, tarkemmin mainetta ja sidosryhmätukea.

Tulosten perusteella Vaasan Sähkö näyttäytyy luotettavana ja edullisena energiayhtiönä. Vastaajat arvostivat etenkin yhtiön taloudellista vakautta, hintansa arvoisia tuotteita sekä avointa ja läpinäkyvää toimintaa. Yhtiötä arvostetaan myös reiluna työnantajana, ja sillä koetaan olevan selkeä suunta.

Tutkimuksen toteutti T-Media Oy.

Vaasan Sähkö –konserni

1–9/2020

1–9/2019

Liikevaihto M€

78,1

107,7

Liikevaihdon muutos %

-27,4

4,0

Liikevoitto M€

6,2

18,5

Liikevoitto %

8,0

17,2

Investoinnit M€

14,2

11,0

Omavaraisuusaste %

51,9

56,4

 

   

Sähkön myynti GWh

1 260

1 359

Kaukolämmön myynti GWh

423

462

Sähkönsiirto GWh

687

716

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg
Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 135 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2021 oli noin 209 milj. euroa. Vuonna 2022 Vaasan Sähkö täyttää 130 vuotta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Korkea markkinahinta haastaa sekä sähkönkäyttäjiä että energiayhtiötä26.8.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Tammi–kesäkuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 126,2 miljoonaa euroa (83,3 M€). Haastava tilanne energiamarkkinoilla tuotti kuitenkin viime vuotta heikomman liikevoittoprosentin, joka jäi 5,4:ään (9,5 %). Omavaraisuusaste laski 49,1 prosenttiin (53,6 %). Tuloksen taustalla oli ennen kaikkea sähkön korkeat hankintakustannukset, jotka jouduttavat Vaasan Sähkön siirtymistä uudenlaisiin sähkötuotteisiin. Sähkökauppaa ei vielä ensimmäisen kuuden kuukauden aikana saatu kannattavaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme