Aluehallintovirasto

Heikentyvä koronatilanne Länsi-Pohjassa ja Pohjois-Ruotsissa huolestuttaa valmiustoimikuntaa (Pohjois-Suomi)

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 17.11.2020 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ollaan edelleen taudin ilmaantumisessa perustasolla. Viikolla 45 tapahtui myös Oulussa käänne parempaan, mutta viruksen ryppäitä voi ilmaantua nopeasti uudelleen. Huolta herättää heikentyvä koronatilanne lähialueillamme Länsi-Pohjassa ja Pohjois-Ruotsissa.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa viime viikon 46 lopulla havaitut tartuntaketjut Oulun kolmessa hoivayksiköissä, kahdessa päiväkodissa ja Vuokatin urheiluleirillä on saatu jäljitettyä ja eristettyä nopeasti. Suurin osa tartunnoista tapahtuu edelleen koti ja perhepiirissä. Jäljitys toimii ja tartuntalähde jää epäselväksi vain yksittäisissä tapauksissa.

Harrastuksissa ja ravintoloissa viruksen torjuntatoimet ovat onnistuneet erittäin hyvin ja tartuntavaaran kanssa on opittu elämään. Ajantasainen tieto Pohjois-Pohjanmaan tautitilanteesta päivittyy oyskorona.fi -sivulle ja Kainuussa osoite on Sote.kainuu.fi >koronainfo. Viestintään ja tiedottamiseen on panostettu entistäkin päättäväisemmin.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Oulun kaupunki ovat yhteistyössä kehittäneet testaustoimintaa ja lisänneet näytteenoton kapasiteettia, joka on nyt riittävä. Talven varalle on tehty suunnitelmat drive-in testauksen siirtämiseksi sisätiloihin.

Aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan joulukuuta koskevia kokoontumisrajoituksia, jotka julkaistaan perjantaina 20.11.2020.

Matkailukäytävästä tiedotetaan 10. joulukuuta

Valmiustoimikunta pohti uusia keinoja elinkeinojen toiminnan turvaamiseksi myös pandemian aikana.

Kainuussa toimii matkailun virusturvallisuutta kehittävä ryhmä, jonka ehdotukset matkailukäytävän edellyttämistä toimista ovat pitkällä. Matkailukäytävän yksityiskohdista tiedotetaan toimijoille 10. joulukuuta järjestettävässä laajassa webinaarissa.

Koillismaalla Rukalla on seurattu huolestuneena hiihtolajien kilpailutapahtuman perumisia muualla, kuten Norjan Lillehammerissa. Kuusamon Nordic-lajien talviurheilutapahtuman valmisteluissa on otettu huomioon niin terveysviranomaisten kuin kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n ohjeistukset kisojen turvalliseksi järjestämiseksi. Kuusamoon on tulossa tapahtumaan liittyen kaikkiaan kolme tilauslentoa Saksasta, Ruotsista ja Norjasta. Kisat voidaan järjestää noudattaen terveysturvallisia ohjeita niin matkojen, joukkueiden, järjestäjien, kuin kaikkien muidenkin osalta.

Kotimaista ja ulkomaista kausityövoimaa tarvitaan

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kuuli MTK-Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Matti Tyhtilän katsauksen kausityövoiman käytöstä elintarviketuotannossa. Alan yrittäjät ovat erittäin tyytyväisiä, että välttämätöntä kausityövoimaa on saatu niin kotimaasta kuin ulkomailta.

Kausityövoimaa tarvitaan jatkossakin. Ala on valmistellut runsaasti ehdotuksia, joilla huoltovarmuutta elintarviketuotannossa voidaan parantaa. Tavoitteeseen päästään poistamalla kannustinloukkuja, kehittämällä sähköisiä kanavia työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseksi sekä helpottamalla ulkomaisen työvoiman joustavaa saatavuutta. Myös neuvontapalvelut ja osaamisen kehittäminen työsopimusjuridiikassa on koettu tarpeellisiksi.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu toistaiseksi kahden viikon välein. Seuraava kokous on 1.12.2020

www.avi.fi

Lisätietoja

Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja

terttu.savolainen@avi.fi, puhelin 0295 017 551

Linkit

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

http://www.avi.fi/web/avi/avi-pohjois-suomi

http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Pohjois-Pohjanmaa - PPSHP - OYS

https://oyskorona.fi/

https://www.ppshp.fi/Sairaanhoitopiiri/Ajankohtaista/Pages/default.aspx

Oulun Kaupunki

https://www.ouka.fi/korona

https://www.ouka.fi/oulu/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet

Kainuu - Kainuun sote

https://sote.kainuu.fi/

https://sote.kainuu.fi/koronainfo-kaikki-kainuun-soten-koronavirusta-kasittelevat-tiedotteet

THL /STM

https://stm.fi/-/ravitsemisliikkeiden-rajoituksille-joustoa-alueen-epidemiatilanteen-ja-ravintolan-paaasiallisen-toiminnan-mukaan

Pohjois-Suomi
Opetus ja kulttuuri
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Työsuojelu 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

Puh:0295 016 000viestinta@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

////FEL VAR I INGRESS/// Året 2021 inleds i väntan på vaccinet (Västra och Inre Finland)15.1.2021 14:58:49 EETTiedote

I årets första beredskapskommitté sammanställde myndigheterna en gemensam helhetsuppfattning om corona-störningssituationen. Smittläget varierar i landskapen och varje vecka. Därför kan olika tjänster, till exempel idrottsanläggningar eller bibliotek, hålla öppet på olika sätt i kommunerna. Regionförvaltningverkets nya sammankomstbegränsningsbeslut publicerades 14.1.2021 och den träder ikraft måndagen 18.1.2021.

///KORJAUS INGRESSISSÄ/// Vuoden 2021 alku sujuu rokotetta odottavissa tunnelmissa (Länsi- ja Sisä-Suomi)15.1.2021 14:43:32 EETTiedote

Viranomaiset kokosivat vuoden ensimmäisessä valmiustoimikunnassa yhteistä kokonaiskäsitystä korona-häiriötilanteesta. Tautitilanne vaihtelee maakunnittain ja viikoittain, joten myös eri palvelut, kuten liikuntapaikat tai kirjastot voivat olla kunnissa eri tavoin avoinna tai suljettuina. Aluehallintoviraston uusi kokoontumisrajoituspäätös julkaistiin 14.1.2021 ja sen voimassaolo alkaa maanantaina 18.1.2021.

Året 2021 inleds i väntan på vaccinet (Västra och Inre Finland)15.1.2021 14:18:39 EETTiedote

I årets första beredskapskommitté sammanställde myndigheterna en gemensam helhetsuppfattning om corona-störningssituationen. Smittläget varierar i landskapen och varje vecka. Därför kan olika tjänster, till exempel idrottsanläggningar eller bibliotek, hålla öppet på olika sätt i kommunerna. Regionförvaltningsverkets nya beslut om sammankomstbegränsningar publiceras snart och beslutet är i kraft från och med måndagen den 18 januari 2021.

Vuoden 2021 alku sujuu rokotetta odottavissa tunnelmissa (Länsi- ja Sisä-Suomi)15.1.2021 14:12:31 EETTiedote

Viranomaiset kokosivat vuoden ensimmäisessä valmiustoimikunnassa yhteistä kokonaiskäsitystä korona-häiriötilanteesta. Tautitilanne vaihtelee maakunnittain ja viikoittain, joten myös eri palvelut, kuten liikuntapaikat tai kirjastot voivat olla kunnissa eri tavoin avoinna tai suljettuina. Aluehallintoviraston uusi kokoontumisrajoituspäätös julkaistaan pian ja sen voimassaolo alkaa maanantaina 18.1.2021.

Sammankomster begränsas fortsättningsvis till högst tio personer i sjukvårdsdistrikten i västra och inre Finland14.1.2021 16:12:47 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förlänger begränsningen av antalet deltagare i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till högst tio personer i Birkalands, Mellersta Finlands, Södra Österbottens, Mellersta Österbottens och Vasa sjukvårdsdistrikts områden. Begränsningen är fortfarande nödvändig för att få det epidemiologiska läget under kontroll och är i kraft till och med den 8 februari 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme