Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Heikki Turusen Hämärätunnin Romeo -monologi saa ensi-iltansa Kanneltalossa 29.11.2019

Jaa

Kirjailija Heikki Turusen tuotantoon perustuva monologi Hämärätunnin Romeo saa ensi-iltansa Kanneltalossa 29.11. klo 19. Esitys saattaa ensimmäistä kertaa yhteen Turusen ja tänä vuonna 80 vuotta täyttäneen säveltäjä Kaj Chydeniuksen. Lavalla nähdään näyttelijä Tatu Siivonen sekä muusikot Arja Paju, Oskari Lehtonen ja Eeppi Ursin, joka vastaa myös musiikin sovituksesta. Ennen esitystä Heikki Turunen ja Kaj Chydenius kertovat esityksen taustoista.

Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara

Turusen ruisleivän, läskisoosin, ahomansikan ja suolaheinän makuinen tuotanto on mittava. Monologi Hämärätunnin Romeo on saanut aineksensa kaikista hänen teoksistaan sekä vielä toistaiseksi julkaisemattomista runoista, joita työryhmä on etsinyt kirjailijan kansioista ja pöytälaatikoista.

Monologi on läpileikkaus menneestä ja olevasta ihmisineen, tuoksuineen ja makuineen, se on yhtä aikaa nostalginen ja toisaalta hyvinkin kiinni tässä ajassa.

Sitä katellessa soapi nauraa ja soapi itkee tirruuttoo, sitä voipi katella niin kun elämee ihteesä.

Heikki Turunen on Suomen, jos ei nyt viimeinen, niin ainakin tunnetuin, rakastetuin ja pisimmän uran tehnyt kansankirjailija. Turusen esikoisteos Simpauttaja ilmestyi vuonna 1973 ja siitä lähtien Turunen on vaalinut ansiokkaasti mainettaan koko Suomen maalaisserkkuna, kirjallisuuden Irwin Goodmanina ja nyttemmin jo kadonneen maalaissuomen kuvaajana. Ennen muuta Turunen on kuitenkin tullut kuvanneeksi suomalaisen maalaiskansan sellaisena kuin se on – kauniina, rujona ja raakanakin, mutta aina kuvauksensa kohdetta rakastaen. 

Muusikko ja säveltäjä Kaj Chydenius tunnetaan tuhansista rakastetuista lauluistaan, kuten Sinua, sinua rakastan ja Laulu rakastamisen vaikeudesta. Tänä vuonna 80 vuotta täyttänyt, äärimmäisen tuottelias säveltäjä jatkaa sävellystyötään edelleen.

Tatu Siivonen on Hämeenlinnasta kotoisin oleva ja nykyisin helsinkiläinen freelancenäyttelijä. Hänen vahvaa baritoniaan on kuultu lukuisissa musikaalipäärooleissa ympäri maata (mm. Cabaret, Kolmen pennin ooppera ja Tulipunakukka). Parikymmenvuotisen näyttelijäuransa aikana Tatu on näytellyt monipuolisesti niin teatterilavoilla kuin kamerankin edessä TV:ssä ja elokuvissa (mm. Jättiläinen, Lieksa! ja Sooloilua). Tatu Siivonen kuuluu Kaj Chydeniuksen luottolaulajiin ja hän onkin konsertoinut ja laulanut yhdessä säveltäjämestarin kanssa vuodesta 2002. Chydenius on todennut Tatu Siivosen kuuluvan miespuolisten laulajiensa parhaimmistoon (Itse asiassa kuultuna, YLE 17.10.2019).

Hämärätunnin Romeon laulut on sovittanut näyttämölle laulaja ja musiikintekijä Eeppi Ursin. Esityksen ohjaaja Samuli Reunanen on tarkastellut aiemmissakin töissään muuttuvaa suhdetta suomalaisuuteen sekä sukupolvien välisiä jännitteitä (mm. Juha Jokelan Patriarkka ja Miika Nousiaisen Maaninkavaara).

Ennen ensi-iltaa pe 29.11. klo 18.15. on mahdollisuus virittäytyä teoksen tunnelmiin, kun Heikki Turunen ja Kaj Chydenius kertovat esityksen taustoista. Jututtajana toimii esityksen dramaturgi, kirjailija Antti J. Heikkinen.

Työryhmä
Ohjaus: Samuli Reunane
Käsikirjoitus: Antti J. Heikkinen, Heikki Turusen tekstien pohjalta
Musiikki: Kaj Chydenius
Musiikin sovitus: Eeppi Ursin
Valosuunnittelu: Jere Kolehmainen
Visualisointi: Heidi Tsokkinen
Roolissa: Tatu Siivonen
Lavalla: Eeppi Ursin, Arja Paju ja Oskari Lehtonen
Tuottajat: Tatu Siivonen ja Miikka J. Anttila

Esitykset
pe 29.11. klo 19, ensi-ilta
la 30.11. klo 14
ti 3.12. klo 19
ke 4.12. klo 19
to 5.12. klo 14

Liput 15 / 12 € (+ mahd. toim. kulut) lippu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja Maria Junno
maria.junno@hel.fi
040 508 6022
Kanneltalo

Viestintäsuunnittelija Anne Malmström
anne.malmstrom@hel.fi
040334 1089
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika, viestintä- ja markkinointi

Kuvat

Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara
Lataa
Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara
Lataa
Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara
Lataa
Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kanneltalo on rouhea teatteri- ja konserttitalo, joka sijaitsee Kannelmäen juna-aseman kupeessa, 13 minuutin junamatkan päässä Helsingin päärautatieasemalta.

kanneltalo.fi
Kanneltalo Facebookissa
Kanneltalo Instagramissa

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso. Kanneltalo kuuluu kulttuurin palvelukokonaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuoret haluavat vaikuttaa häirinnän ja väkivallan ehkäisyyn – kampanjan taustalla Helsingissä tapahtunut hyväksikäyttötapaus13.8.2020 11:08:19 EESTTiedote

Syksyn 2020 aikana toteutettavan Nuorten omat rajat ja turvallisuus -kampanjan tavoitteena on antaa tietoa ja taitoja nuorten kokeman häirinnän sekä väkivallan ehkäisyyn. Kampanja on saanut alkunsa laajasalolaisten nuorten aloitteesta ja sen taustalla on vaikuttanut vuosi sitten Helsingissä paljastunut laajamittainen ja paljon julkisuutta saanut hyväksikäyttötapaus.

Proposal for Helsinki Art and Culture Vision 2030 published on 18 August live on the Helsinki Channel11.8.2020 09:02:00 EESTPress release

In spring 2019, the City of Helsinki appointed a committee to prepare a vision for arts and culture up to 2030 for the City. The vision will be published and handed over to Mayor Jan Vapaavuori on Tue 18 August at 13:00 in the premises of the Hanasaari Power Plant. The event is broadcast live on the Helsinki Channel and all residents of Helsinki are welcomed to join the event on the web.

Förslaget till Helsingfors konst- och kulturvision 2030 publiceras 18.8 i direktsändning på Helsingforskanalen11.8.2020 09:01:00 EESTTiedote

Helsingfors stad tillsatte på våren 2019 en självständig arbetsgrupp för att bereda en konst- och kulturvision för staden som sträcker sig fram till år 2030. Arbetsgruppens vision publiceras och överlämnas till borgmästare Jan Vapaavuori tis. 18.8 kl. 13 i lokalerna för Hanaholmens kraftverk. Evenemanget direktsänds på Helsingforskanalen och alla helsingforsare bjuds in att följa evenemanget på webben.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme