Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Heikki Turusen Hämärätunnin Romeo -monologi saa ensi-iltansa Kanneltalossa 29.11.2019

Jaa

Kirjailija Heikki Turusen tuotantoon perustuva monologi Hämärätunnin Romeo saa ensi-iltansa Kanneltalossa 29.11. klo 19. Esitys saattaa ensimmäistä kertaa yhteen Turusen ja tänä vuonna 80 vuotta täyttäneen säveltäjä Kaj Chydeniuksen. Lavalla nähdään näyttelijä Tatu Siivonen sekä muusikot Arja Paju, Oskari Lehtonen ja Eeppi Ursin, joka vastaa myös musiikin sovituksesta. Ennen esitystä Heikki Turunen ja Kaj Chydenius kertovat esityksen taustoista.

Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara

Turusen ruisleivän, läskisoosin, ahomansikan ja suolaheinän makuinen tuotanto on mittava. Monologi Hämärätunnin Romeo on saanut aineksensa kaikista hänen teoksistaan sekä vielä toistaiseksi julkaisemattomista runoista, joita työryhmä on etsinyt kirjailijan kansioista ja pöytälaatikoista.

Monologi on läpileikkaus menneestä ja olevasta ihmisineen, tuoksuineen ja makuineen, se on yhtä aikaa nostalginen ja toisaalta hyvinkin kiinni tässä ajassa.

Sitä katellessa soapi nauraa ja soapi itkee tirruuttoo, sitä voipi katella niin kun elämee ihteesä.

Heikki Turunen on Suomen, jos ei nyt viimeinen, niin ainakin tunnetuin, rakastetuin ja pisimmän uran tehnyt kansankirjailija. Turusen esikoisteos Simpauttaja ilmestyi vuonna 1973 ja siitä lähtien Turunen on vaalinut ansiokkaasti mainettaan koko Suomen maalaisserkkuna, kirjallisuuden Irwin Goodmanina ja nyttemmin jo kadonneen maalaissuomen kuvaajana. Ennen muuta Turunen on kuitenkin tullut kuvanneeksi suomalaisen maalaiskansan sellaisena kuin se on – kauniina, rujona ja raakanakin, mutta aina kuvauksensa kohdetta rakastaen. 

Muusikko ja säveltäjä Kaj Chydenius tunnetaan tuhansista rakastetuista lauluistaan, kuten Sinua, sinua rakastan ja Laulu rakastamisen vaikeudesta. Tänä vuonna 80 vuotta täyttänyt, äärimmäisen tuottelias säveltäjä jatkaa sävellystyötään edelleen.

Tatu Siivonen on Hämeenlinnasta kotoisin oleva ja nykyisin helsinkiläinen freelancenäyttelijä. Hänen vahvaa baritoniaan on kuultu lukuisissa musikaalipäärooleissa ympäri maata (mm. Cabaret, Kolmen pennin ooppera ja Tulipunakukka). Parikymmenvuotisen näyttelijäuransa aikana Tatu on näytellyt monipuolisesti niin teatterilavoilla kuin kamerankin edessä TV:ssä ja elokuvissa (mm. Jättiläinen, Lieksa! ja Sooloilua). Tatu Siivonen kuuluu Kaj Chydeniuksen luottolaulajiin ja hän onkin konsertoinut ja laulanut yhdessä säveltäjämestarin kanssa vuodesta 2002. Chydenius on todennut Tatu Siivosen kuuluvan miespuolisten laulajiensa parhaimmistoon (Itse asiassa kuultuna, YLE 17.10.2019).

Hämärätunnin Romeon laulut on sovittanut näyttämölle laulaja ja musiikintekijä Eeppi Ursin. Esityksen ohjaaja Samuli Reunanen on tarkastellut aiemmissakin töissään muuttuvaa suhdetta suomalaisuuteen sekä sukupolvien välisiä jännitteitä (mm. Juha Jokelan Patriarkka ja Miika Nousiaisen Maaninkavaara).

Ennen ensi-iltaa pe 29.11. klo 18.15. on mahdollisuus virittäytyä teoksen tunnelmiin, kun Heikki Turunen ja Kaj Chydenius kertovat esityksen taustoista. Jututtajana toimii esityksen dramaturgi, kirjailija Antti J. Heikkinen.

Työryhmä
Ohjaus: Samuli Reunane
Käsikirjoitus: Antti J. Heikkinen, Heikki Turusen tekstien pohjalta
Musiikki: Kaj Chydenius
Musiikin sovitus: Eeppi Ursin
Valosuunnittelu: Jere Kolehmainen
Visualisointi: Heidi Tsokkinen
Roolissa: Tatu Siivonen
Lavalla: Eeppi Ursin, Arja Paju ja Oskari Lehtonen
Tuottajat: Tatu Siivonen ja Miikka J. Anttila

Esitykset
pe 29.11. klo 19, ensi-ilta
la 30.11. klo 14
ti 3.12. klo 19
ke 4.12. klo 19
to 5.12. klo 14

Liput 15 / 12 € (+ mahd. toim. kulut) lippu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja Maria Junno
maria.junno@hel.fi
040 508 6022
Kanneltalo

Viestintäsuunnittelija Anne Malmström
anne.malmstrom@hel.fi
040334 1089
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika, viestintä- ja markkinointi

Kuvat

Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara
Lataa
Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara
Lataa
Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara
Lataa
Tattu Siivonen, Hämärätunnin  Romeo (c) Peter Salovaara
Tattu Siivonen, Hämärätunnin Romeo (c) Peter Salovaara
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kanneltalo on rouhea teatteri- ja konserttitalo, joka sijaitsee Kannelmäen juna-aseman kupeessa, 13 minuutin junamatkan päässä Helsingin päärautatieasemalta.

kanneltalo.fi
Kanneltalo Facebookissa
Kanneltalo Instagramissa

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso. Kanneltalo kuuluu kulttuurin palvelukokonaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Savoy-teatteri teki kaikkien aikojen kävijäennätyksen 201917.1.2020 12:07:07 EETTiedote

Savoy-teatterin kävijämäärä kasvoi viime vuonna ennätykselliseen lukuun 120 100. Viime vuosi oli muutoinkin Savoy-teatterille menestyksekäs: ensi kertaa järjestetty Savoy JAZZFest keräsi salit täyteen ja sai kriitikoilta loistavat arviot. Muita yleisömenestyksiä olivat mm. maailmanmusiikkikonsertit, joiden esiintyjinä olivat The Mystery of Bulgarian Voices ja Gisela João, Fado Flamenco -esitykset, UMO Helsinki Jazz Orchestran lounaskonsertit sekä kotimaisten artistien Juha Tapion ja Anneli Saariston konsertit.

Helsingfors valdes till Finlands aktivaste kommun på Idrottsgalan i går17.1.2020 09:23:39 EETTiedote

Helsingfors är Finlands aktivaste kommun 2019 och tilldelades Uno-priset vid Idrottsgalan den 16 januari 2020 i går kväll. Helsingfors lyckades övertyga juryn med sin ambitiösa vilja att lösa problemet med orörlighet. Rörligheten har prioriterats i stadsstrategin och är därför en gemensam fråga för alla stadens tjänster. Rörligheten återspeglas i stadsbornas liv i såväl hemvården, daghemmen, stadsmiljön, skolorna som inom barnrådgivningen och biblioteken. Dessutom erbjuder stadens 100-åriga idrottstjänster upplevelser för stadsborna i form av mer än 10 miljoner årliga idrottsbesök.

Helsinki valittiin Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi Urheilugaalassa17.1.2020 09:00:00 EETTiedote

Helsinki on Suomen Liikkuvin kunta vuonna 2019. Uno-palkinto luovutettiin kaupungille Urheilugaalassa 16.1.2020. Helsinki onnistui vakuuttamaan raadin kunnianhimoisella tahtotilallaan ratkaista liikkumattomuuden ongelma. Liikkuminen on nostettu kaupunkistrategian painopisteeksi ja siten kaikkien kaupungin palveluiden yhteiseksi asiaksi. Liikkuminen näkyy kaupunkilaisten elämässä niin kotihoidossa, päiväkodeissa, kaupunkiympäristössä, kouluissa, neuvoloissa, kuin kirjastoissakin. Lisäksi 100-vuotisjuhlaansa viettäneet liikuntapalvelut tarjoavat kaupunkilaisille elämyksiä vuosittain yli 10 miljoonan käyntikerran edestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme