DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Heikoimmassa asemassa olevien nuorten tukemiseen tarvitaan uudenlaisia yhteistyömalleja

Jaa

Vamos Rovaniemi ja rovaniemeläinen optikkoliike Brillet tekevät yhteistyötä. Jokaiselle Vamoksessa mukana olevalle nuorelle tarjotaan mahdollisuutta käydä laajassa näöntarkastuksessa maksutta.

Optometristi Pasi Hiukalla, Minna Kestilä-Suopajärvellä ja Jere Sirénillä on hyviä kokemuksia Vamoksen ja Brilletin yhteistyöstä.
Optometristi Pasi Hiukalla, Minna Kestilä-Suopajärvellä ja Jere Sirénillä on hyviä kokemuksia Vamoksen ja Brilletin yhteistyöstä.

Joskus syrjäytymisessä saattaa osaltaan kyse olla niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin silmälaseista ja näöstä.

”Olen aina ollut kiinnostunut lasten ja nuorten näkemisestä. Kokemuksieni ja kirjallisuuden perusteella voin sanoa, että näkemisen ongelmat aiheuttavat oppimisen ja keskittymiskyvyn ongelmia. Kuulin Vamoksen toiminnasta ja kiinnostuin saman tien asiasta”, toteaa optometristi Pasi Hiukka Brilletistä.

”Aina, kun lapsella ja nuorella on oppimisen vaikeuksia tai hän ei jaksa keskittyä opiskelemiseen, hänen näkönsä pitää tutkia perusteellisesti ja mielellään vielä lasten näkemiseen perehtyneen optometristin toimesta. Varsinkin, jos lapsella epäillään olevan ADHD, perusteellinen näöntutkimus on tehtävä ennen mahdollisen lääkityksen aloittamista, Hiukka jatkaa.

”Ensin pitää varmistaa, että näköjärjestelmä toimii kunnolla eikä keskittymiskyvyn aleneminen johdu silmien ylirasittumisesta. Aito huolehtiminen lapsen ja nuoren näköasioista antaa hänelle mahdollisuuden pärjätä opin tiellä.”

Onnistumisen kokemuksilla suuri merkitys

”En osannut ajatella, että näkö vaikuttaisi niin moneen asiaan; rivien hyppimiseen, päänsärkyyn ja silmien väsymiseen. Näöntarkastuksessa selitettiin tosi tarkkaan, mistä eri vaivat johtuivat”, kertoo Vamoksen nuori Sara (nimi muutettu).

”Palvelu oli hyvää ja rentoa, jolloin itsekin rentouduin, eikä tarvinnut jännittää. Se oli hyvä, että sain itse etsiä minulle sopivat lasit silmälasiliikkeestä. Silmien väsyminen ja päänsärky loppuivat ja huomasin, että lukemiseen keskittyminen onnistui. Tiesin samalla, että opiskelu tulee onnistumaan ja niin onnistuukin.”

Hyvän kokemuksen Vamoksesta ja näöntarkastuksesta on saanut myös Jere Sirén.

”Vamoksessa ei ole kiireen tuntua ja siellä kuunnellaan aidosti, ei tuomita tai syyllistetä. Yksin ei olisi tullut lähdettyä lääkäriin tai tutustumaan eri palveluihin, eikä näöntarkastukseenkaan. Näöntarkastus jännitti aluksi paljon, mutta jännitys haihtui nopeasti rennon, varman ja osaavan palvelun ansiota”, sanoo Jere Sirén, jonka silmien väsyminen ja kummalliset päänsäryt osoittautuivat piilokarsastukseksi.

”Sain tähän hyvän harjoitusohjelman. Silmien tilannetta on arvioitu säännöllisesti ja olen saanut tietoa muistakin vaihtoehdoista. Tasavertainen, ei tuomitseva kohtaaminen ja palvelun maksuttomuus ovat tärkeitä asioita.”

”Brilletin palvelu on saanut Vamoksen nuorilta pelkkää kiitosta. Nuorten aito kohtaaminen Brilletissä ja heidän haasteiden ymmärtäminen on mahdollistanut yhteistyön. On ollut hienoa huomata, miten suuri vaikutus silmälaseilla on ollut keskittymiseen ja oppimiseen. Pienillä asioilla ja onnistumisen kokemuksilla on suuri vaikutus nuorten elämässä”, kertoo projektipäällikkö Minna Kestilä-Suopajärvi Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksesta.

Vamoksessa toteutetaan Yhdessä Osallisuuteen ESR-hanketta yhteistyössä Diakonissalaitoksen, Rovaniemen kaupungin ja Nuorten Ystävien kanssa. Yhteistyötä tehdään laajasti alueen nuorten parissa toimivien tahojen kanssa.

Vamos Rovaniemen toiminnan esittelyt perheille, läheisille, verkostoille ja opiskelijoille 23.10., 6.11. ja 20.11. klo 15–16, osoitteessa Rovakatu 26 A 8, 2. kerros

Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksessa tuetaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien 16–29-vuotiaiden nuorten toiminta-, työkykyä sekä osallistumismahdollisuuksia. Erityisenä painotuksena on tavoittaa nuoria, jotka ovat jumiutuneet kotiin, eivätkä löydä tarvitsemiaan palveluita.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Pasi Hiukka
yrittäjä, optometristi
Brillet
040 717 1988
pasi.hiukka@brillet.fi

Minna Kestilä-Suopajärvi
projektipäällikkö
Diakonissalaitos
Vamos Rovaniemi
050 502 2321
minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi

Kuvat

Optometristi Pasi Hiukalla, Minna Kestilä-Suopajärvellä ja Jere Sirénillä on hyviä kokemuksia Vamoksen ja Brilletin yhteistyöstä.
Optometristi Pasi Hiukalla, Minna Kestilä-Suopajärvellä ja Jere Sirénillä on hyviä kokemuksia Vamoksen ja Brilletin yhteistyöstä.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos palaa lähivalmennukseen – etätyössä opittiin uusia toimintatapoja1.6.2020 08:46:16 EESTTiedote

Koronakevään jälkeen Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus palaa lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Myös Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus toteutuu parin kuukauden etäjakson jälkeen lähivalmennuksena. Tarvittaessa järjestetään myös etävalmennusta. Etätyöjaksolla otettiin haltuun myös uusi työväline, joka korvasi nuorten kanssa tehtävän lähityön kiitettävästi.

”Löysin mahdollisuuksia, joita en olisi koskaan tullut yksin ajatelleeksi” – Nuoria tuetaan läpi poikkeusaikojen Rovaniemellä22.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

”Kun muutin paikkakunnalle, josta en tuntenut ketään – ilman töitä, harrastuksia tai opiskelupaikkaa tunsin olevani hukassa, eksyksissä ja niin yksin. Koronan aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut yhteiskuntaan vähän samanlaisen tilanteen kuin minulla oli muuttaessani – eristäytymistä ja epävarmuutta”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen nuori nimimerkillä Perillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme