Heikoimmassa asemassa olevien nuorten tukemiseen tarvitaan uudenlaisia yhteistyömalleja

Joskus syrjäytymisessä saattaa osaltaan kyse olla niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin silmälaseista ja näöstä.
”Olen aina ollut kiinnostunut lasten ja nuorten näkemisestä. Kokemuksieni ja kirjallisuuden perusteella voin sanoa, että näkemisen ongelmat aiheuttavat oppimisen ja keskittymiskyvyn ongelmia. Kuulin Vamoksen toiminnasta ja kiinnostuin saman tien asiasta”, toteaa optometristi Pasi Hiukka Brilletistä.
”Aina, kun lapsella ja nuorella on oppimisen vaikeuksia tai hän ei jaksa keskittyä opiskelemiseen, hänen näkönsä pitää tutkia perusteellisesti ja mielellään vielä lasten näkemiseen perehtyneen optometristin toimesta. Varsinkin, jos lapsella epäillään olevan ADHD, perusteellinen näöntutkimus on tehtävä ennen mahdollisen lääkityksen aloittamista, Hiukka jatkaa.
”Ensin pitää varmistaa, että näköjärjestelmä toimii kunnolla eikä keskittymiskyvyn aleneminen johdu silmien ylirasittumisesta. Aito huolehtiminen lapsen ja nuoren näköasioista antaa hänelle mahdollisuuden pärjätä opin tiellä.”
Onnistumisen kokemuksilla suuri merkitys
”En osannut ajatella, että näkö vaikuttaisi niin moneen asiaan; rivien hyppimiseen, päänsärkyyn ja silmien väsymiseen. Näöntarkastuksessa selitettiin tosi tarkkaan, mistä eri vaivat johtuivat”, kertoo Vamoksen nuori Sara (nimi muutettu).
”Palvelu oli hyvää ja rentoa, jolloin itsekin rentouduin, eikä tarvinnut jännittää. Se oli hyvä, että sain itse etsiä minulle sopivat lasit silmälasiliikkeestä. Silmien väsyminen ja päänsärky loppuivat ja huomasin, että lukemiseen keskittyminen onnistui. Tiesin samalla, että opiskelu tulee onnistumaan ja niin onnistuukin.”
Hyvän kokemuksen Vamoksesta ja näöntarkastuksesta on saanut myös Jere Sirén.
”Vamoksessa ei ole kiireen tuntua ja siellä kuunnellaan aidosti, ei tuomita tai syyllistetä. Yksin ei olisi tullut lähdettyä lääkäriin tai tutustumaan eri palveluihin, eikä näöntarkastukseenkaan. Näöntarkastus jännitti aluksi paljon, mutta jännitys haihtui nopeasti rennon, varman ja osaavan palvelun ansiota”, sanoo Jere Sirén, jonka silmien väsyminen ja kummalliset päänsäryt osoittautuivat piilokarsastukseksi.
”Sain tähän hyvän harjoitusohjelman. Silmien tilannetta on arvioitu säännöllisesti ja olen saanut tietoa muistakin vaihtoehdoista. Tasavertainen, ei tuomitseva kohtaaminen ja palvelun maksuttomuus ovat tärkeitä asioita.”
”Brilletin palvelu on saanut Vamoksen nuorilta pelkkää kiitosta. Nuorten aito kohtaaminen Brilletissä ja heidän haasteiden ymmärtäminen on mahdollistanut yhteistyön. On ollut hienoa huomata, miten suuri vaikutus silmälaseilla on ollut keskittymiseen ja oppimiseen. Pienillä asioilla ja onnistumisen kokemuksilla on suuri vaikutus nuorten elämässä”, kertoo projektipäällikkö Minna Kestilä-Suopajärvi Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksesta.
Vamoksessa toteutetaan Yhdessä Osallisuuteen ESR-hanketta yhteistyössä Diakonissalaitoksen, Rovaniemen kaupungin ja Nuorten Ystävien kanssa. Yhteistyötä tehdään laajasti alueen nuorten parissa toimivien tahojen kanssa.
Vamos Rovaniemen toiminnan esittelyt perheille, läheisille, verkostoille ja opiskelijoille 23.10., 6.11. ja 20.11. klo 15–16, osoitteessa Rovakatu 26 A 8, 2. kerros
Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksessa tuetaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien 16–29-vuotiaiden nuorten toiminta-, työkykyä sekä osallistumismahdollisuuksia. Erityisenä painotuksena on tavoittaa nuoria, jotka ovat jumiutuneet kotiin, eivätkä löydä tarvitsemiaan palveluita.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Pasi Hiukka
yrittäjä, optometristi
Brillet
040 717 1988
pasi.hiukka@brillet.fi
Minna Kestilä-Suopajärvi
projektipäällikkö
Diakonissalaitos
Vamos Rovaniemi
050 502 2321
minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme