Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Heinäkuun helteiden vuoksi tehtiin runsaasti metsäpalojen tähystyslentoja

Jaa

Tähystyslennot aloitettiin tänä vuonna ensimmäisenä Lapin maakunnassa. Heinäkuun helteiden vuoksi useilla lentoreiteillä lennettiin kaksi kertaa päivässä. Tähystyslentojen määrä saattaa nousta historiallisen suureksi.

Kuvassa näkyvät mustat alueet ovat palanutta metsää Kalajoella 1.8.2021. Kuva Ilkka Kauppinen.
Kuvassa näkyvät mustat alueet ovat palanutta metsää Kalajoella 1.8.2021. Kuva Ilkka Kauppinen.

Tänä vuonna säännölliset metsäpalojen tähystyslennot alkoivat noin kuukauden normaalia myöhässä eli kesäkuussa. Yleensä lennot aloitetaan huhti-toukokuun vaihteessa. Poikkeuksellista oli myös se, että lennot aloitettiin ensimmäisenä Lapin maakunnassa kuivuuden takia. Tähystyslennot aloitetaan yleensä Lounais- ja Kaakkois-Suomen alueilla. Kesä-heinäkuussa säännöllinen lentotähystys laajeni koko valtakunnan alueelle. Heinäkuun helteiden vuoksi päivittäisten tähystyslentojen määrä kasvoi huomattavasti.

Pelkästään heinäkuussa lentoja suoritettiin 626 kertaa. Useilla lentoreiteillä lennettiin kaksi kertaa päivässä, koska metsäpalovaara oli korkealla. Lentoja tehdään, kun Ilmatieteenlaitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee alueesta riippuen yli 4,1 tai 4,3. Kun indeksi nousee yli 5,4, lennetään tähystysreitti kaksi kertaa päivässä.

Maaston kuivuus nosti lentomäärät ennätystasolle

Kuluvasta vuodesta on muodostunut toiseksi vilkkain lentotähystystoiminnan historiassa. Lentoja on tähän mennessä tehty 884 kertaa ja niillä on havaittu 229 paloa. Pelastustoimen yksiköitä on opastettu palokohteisiin 53 kertaa. Edellisenä ennätysvuonna 2018 lentoja tehtiin 1407 kertaa.

Palohavaintoja on tehty runsaasti viimeisen kahden viikon aikana, mutta koko vuoden palohavaintoluvut noudattelevat pidemmän aikavälin keskiarvoja. Tänä vuonna erityispiirteenä on ollut, että yhden lennon aikana on havaittu useampi palo. Kun pelastuslaitokset ovat sammuttaneet paloja, ovat ne käyttäneet hyödykseen tähystyslentojen kuvaamaa livekuvaa palokohteista.

Tähystyslentoja tehtiin myös Kalajoen metsäpalon aikana. Palon alkuvaiheessa lentokoneesta välitettiin sekä livekuvaa paloalueesta että muuta tietoa Jokilaaksojen pelastuslaitoksen tarpeisiin. Pitkäkestoinen ja voimakas metsäpalo aiheutti paloheitteitä, joita ovat esimerkiksi kipinät ja palavat kappaleet. Metsäpalon sammutustöissä tehdään rajoituslinjoja, jotta palo ei leviäisi laajemmalle. Paloheitteet voivat kuitenkin kulkeutua tällaisten rajoituslinjojen yli ilmavirtausten tai palossa syntyvien nostepatsaiden mukana. Tähystyslennoilla pyrittiin havaitsemaan mahdolliset uudet palon alut varsinaisen paloalueen ulkopuolella.

Lennot jatkuvat tarvittaessa syyskuuhun asti     

Metsäpalovaroitukset voivat olla edelleen voimassa osassa Suomea. Tähystyslentoja tehdään jopa syyskuuhun asti, jos metsäpalovaara on ilmeinen.

Loppukesän lämpimät säät yleensä houkuttelevat luonnossa liikkujat liikkeelle. Luonnossa liikkuessa on syytä huomioida mahdolliset metsäpalovaroitukset. Metsäpalovaroituksen aikana nuotioiden tai avotulien teko on kielletty.  

Metsäpalojen lentotähystys

Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Sillä pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Lentotähystystä tehdään koko Suomen alueella. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Sisäministeriö myönsi kuluvalle vuodelle 1,2 milj. euroa tähystyslentotoimintaan. Tämän lisäksi toimintaan on haettu myös lisämäärärahaa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tehtävänä on järjestää metsäpalojen lentotähystys koko Suomessa. Lentoja tehdään 22 reitillä säännöllisesti huhti-syyskuun välisenä aikana. Lennot toteuttaa yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys.

Lentotähystysten reitit 


Lisätietoa
pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen p. 050 396 1234
etunimi.sukunimi@avi.fi

Kuva: Kuvassa näkyvät mustat alueet ovat palanutta metsää Kalajoella 1.8.2021. Kuva Ilkka Kauppinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa näkyvät mustat alueet ovat palanutta metsää Kalajoella 1.8.2021. Kuva Ilkka Kauppinen.
Kuvassa näkyvät mustat alueet ovat palanutta metsää Kalajoella 1.8.2021. Kuva Ilkka Kauppinen.
Lataa
Paloalueen reunat näkyivät tummina jopa sumupilven yläpuolelta 31.7.2021. Kuva Ilkka Kauppinen
Paloalueen reunat näkyivät tummina jopa sumupilven yläpuolelta 31.7.2021. Kuva Ilkka Kauppinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Salon seudulla lintuinfluenssaa – Lounais-Suomen aluehallintovirasto antaa toimintaohjeet27.9.2021 12:29:39 EEST | Tiedote

Lintuinfluenssaa on tavattu Salon seudulla metsästystä varten kasvatetuista ja luontoon lasketuista fasaaneista. Ruokavirasto on perustanut alueelle tartuntavyöhykkeen, jonka tarkoitus on suojella siipikarjaa luonnonvaraisten lintujen levittämältä lintuinfluenssalta. Lounais-Suomen aluehallintovirasto antaa rekisteröidyille lintujenpitopaikoille tarkemmat toimintaohjeet.

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme