Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Heinäkuun vesitilannekatsaus: (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Pohjalaismaakunnissa jokien ja järvien vedenpinnat ovat heinäkuussa olleet lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Kesä on ollut sateisempi kuin esimerkiksi kaksi edellistä kesää, minkä johdosta järvet eivät ole laskeneet yhtä alas kuin aiempina kuivina kesinä.

Merialueen sinilevätilanne oli heinäkuussa normaalia huonompi.
Merialueen sinilevätilanne oli heinäkuussa normaalia huonompi.

Vedenkorkeus- ja virtaamatiedot, vesistöt

Pohjalaismaakunnissa jokien ja järvien vedenpinnat ovat heinäkuussa olleet lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Kesä on ollut sateisempi kuin esimerkiksi kaksi edellistä kesää, minkä johdosta järvet eivät ole laskeneet yhtä alas kuin aiempina kuivina kesinä.

Heinäkuun lopussa virtaamat Lapuanjoella (Keppo) ja Kyrönjoella (Skatila) olivat lähellä 10 m3/s, joka on lähellä ajankohdan keskimääräistä virtaamaa. Myös Perhonjoella (Lahnakoski) oltiin lähellä keskimääräistä tilannetta virtaaman ollessa 4 m3/s. Närpiönjoella (Allmänningsforsen) virtaama nousi paikallisten sateiden seurauksena reiluun 6 m3/s, joka on kaksinkertainen ajankohdan keskimääräiseen virtaamaan verrattuna, mutta sateiden loputtua laski ajankohdalle tyyppiselle tasolle 3 m3/s. Lapväärtinjoella (Perus) virtaama oli ajankohdalle tyypillinen noin 3 m3/s.

Säännöstelyjen järvien ja tekojärvien vedenpinnat ovat pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi heinäkuun lopussa Perhonjoen vesistöalueella Patanan tekojärvi oli 20 cm ja Lapuanjoelta Hirvijärven tekojärvi 15 cm ajankohdan keskiarvojen alapuolella. Kuortaneenjärvi oli noin 5 cm keskimääräisen tason yläpuolella, mutta sielläkin siirryttiin heinäkuun lopussa minimijuoksutukseen 1,0 m3/s. Kyrönjoen vesistöalueella Kalajärven tekojärvi ja Kyrkösjärven tekojärvi ovat noin 5 cm ajankohdan keskimäärää alempana. Ähtävänjoen vesistöalueella Alajärvi, Lappajärvi ja Evijärvi ovat kaikki muutaman sentin päässä keskimääräisistä vedenkorkeuden tasoista.

Toukokuussa aloitettu Jääskänjärven padon kunnostus- ja kalatien rakentamistyö jatkuu edelleen, jonka seurauksena Jääskänjärven vesipinnassa voi olla normaalia suurempia vaihteluita. Työn arvioidaan kestävän elokuun loppuun saakka. Järven vedenkorkeus on tällä hetkellä kuitenkin ajankohdan keskimääräisen tuntumassa. Myös toukokuussa alkaneet Kiikun ja Rengon patojen kunnostustyöt jatkuvat. Remonttien vuoksi virtaamat Seinäjoen vanhassa uomassa ovat välillä normaalia suuremmat. Tilanne säännöstelyn osalta normalisoituu remonttien valmistuessa elokuussa.

Leväkukinta lähti käyntiin heinäkuussa, kun lämmin, aurinkoinen ilma oli lämmittänyt vesiä

Pintaveden lämpötiloja lähellä 25 astetta mitattiin järvissä jo heinäkuun alussa mutta lämpötila laski noin 20 asteeseen heinäkuun puolessa välissä. Merialueella pintaveden lämpötila on noin 20 astetta. Lämmin vesi ja aurinkoinen sää on suosinut syanobakteerien kasvua ja merialueen sinilevätilanne on normaalia huonompi. Heinäkuussa sinilevää on havaittu Luodon, Uudenkaarlepyyn, Vöyrin, Mustasaaren, Vaasa ja Kaskisten merialueilla. Laaja sinileväkukinta on muodostunut Selkämeren avomerellä Suomen puolella. Tilanne voidaan seurata Suomen ympäristökeskuksen TARKKA-palvelussa. Järvien sinilevätilanne on tavanomainen ajankohtaan nähden. Sinilevää on havaittu muun muassa Karperöfjärdenin, Evijärven, Lappajärven ja Ähtärinjärven havaintopaikoilla.

Lisäksi kansalaishavaintoja on useilta muilta järviltä. Jokien vedenlaatuun vaikuttavat lämpötila ja vesimäärät. Kuivina ja lämpiminä jaksoina vesi varsinkin pienissä joissa lämpenee ja käy vähiin, minkä vuoksi veden laatu heikkenee ja esim. Kalojen elinolosuhteet heikkenevät. Toisaalta rajut ukkoskuurot heikentävät myös vedenlaatua huuhtomalla kiintoainesta sekä ravinteita vesiin.

Sateet hidastaneet pohjaveden laskua

Pohjavesipinnat ovat jatkaneet tasaista laskua koko heinäkuun ajan. Loppukuun runsaiden sateiden takia pohjaveden pintojen lasku on kuitenkin osittain hidastanut ja paikoittain jopa kääntynyt lievään nousuun. Suurissa muodostumissa pohjaveden pinnankorkeudet reagoivat paikallisiin muutoksiin hitaammin eikä sadannan vaikutuksia ei ole havaittavissa. On odotettavissa, että laskua jatkuu vielä alkusyksyn aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Vesitalousasiantuntija Suvi Saarniaho-Uitto, puh. 0295 027 926 (säännöstely ja virtaamat)
Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948 (vedenlaatu)
Ylitarkastaja Krister Dalhem, puh. 0295 027 671 (pohjavedet)

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Merialueen sinilevätilanne oli heinäkuussa normaalia huonompi.
Merialueen sinilevätilanne oli heinäkuussa normaalia huonompi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven kalatie on valmistunut ja järven tilapäinen vedenpinnan laskeminen alkanut (Etelä-Pohjanmaa)28.9.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Jääskänjärven (Alavus) säännöstelyn muutokseen ja järven kunnostushank-keeseen kuuluva kalatien rakentaminen ja säännöstelypadon kunnostus on valmistunut rakenneteknisten töiden osalta. Säännöstelypadon luukkuko-neistojen asennustyöt ovat käynnissä. Järven tilapäinen vedenpinnan las-keminen on aloitettu syyskuussa säännöstelypadon kunnostuksen ja kalatien rakentamisen valmistuttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme