Atena

Helena Liikanen-Renger kuvaa uutuuskirjassaan maailmankansalaisen juurettomuutta

Jaa
Helena Liikanen-Rengerin elokuussa ilmestyvä uutuuskirja “Koti-ikävä, rebonjour” tarkastelee siirtymien aiheuttamaa välitilaa.

Kun Helena Liikanen-Renger muuttaa perheineen Yhdysvalloista Ranskaan, mieli lepattaa kauan: miten lapset kokevat muuton, kuinka oma pää kestää, jatketaanko vielä matkaa vai ollaanko nyt perillä? 

Siirtymien eri tarvitse aina liittyä tavarakonttien pakkaamiseen. Joillekin perheenlisäys, avioero tai työpaikan vaihtuminen voivat herättää välitilan tunteita. Yhteistä eri siirtymille on vanhasta irtipäästäminen.   

Koti-ikävä, rebonjour sukeltaa muutoksen synnyttämään välitilaan. Epävarmuuden keskellä varmaa on se, että muutos on aina suuri seikkailu. 

“Sosiaalisessa mediassa maailmaa kiertävien elämä näyttää jännittävältä, jopa ihailtavalta. Siirtymät uuteen kotimaahan kuitataan Instagram-kuvista koostetuin kuvagallerioin, viiltävistä jäähyväisistä kirjoitetaan ylevin ”elämä on matka” -tyyppisin mietelausein ja muuttoremontitkin näyttävät vitsikkäiltä kaaoksilta. Oikeassa elämässä siirtymiin kuuluu kuitenkin valtavasti sotkua, loputtomia itkunpurskahduksia ja väsyttäviä välitiloja, joissa ei tunnista enää itseään, saati läheisimpiään”, toteaa Liikanen-Renger. 

Suomesta ulkomaille muuttaa vuosittain noin 9 000–10 000 ihmistä, ja usein he ovat koulutettua väkeä. Tärkeimmät syyt ulkomaille muuttoon liittyvät uraan, puolison kotimaahan, elämyksiin, opiskeluun tai kielen oppimiseen. Ulkomailla asuvia Suomen kansalaisia on Siirtolaisuusinstituutin mukaan noin 300 000. Koti-ikävä, rebonjour antaa äänen myös muille maasta toiseen muuttaneille, jotka kertovat lyhyissä haastatteluissa omasta kokemuksestaan lähtömaasta ja asettumisestaan uuteen maahan. Lisäksi he kertovat koti-ikävästään.  

Liikanen-Renger pohtii kiinnostavasti transitiota, siirtymää ja kaipausta jonnekin. Perheen päästyä uuteen kotiinsa hajuvesikaupungissa Grassessa Helena ajattelee mylleryksen kestäneen noin vuoden verran. Sen jälkeen elämä alkaa tuntua taas elämisen arvoiselta – mutta myös mieltä alkaa taas kutkuttaa: joko nyt olemme perillä vai vieläkö muutamme jonnekin? 

Helena Liikanen-Renger (s. 1977) on viestijä, toimittaja, kirjailija, ja hän rakastaa kansainvälistä elämää. Hän luonnehtii itseään myös näillä sanoilla: elämännälkäinen aikuinen nainen, jouluintoilija ja ranskalaiseen rakastunut. 

Koti-ikävä, rebonjour on arvostelu- ja käsittelyvapaa 2.8.2023. Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Helena Liikanen-Rengerin itsensä lukemana äänikirjana. Samaan sarjaan kuuluvat tekijän aiemmat kirjat Mon amour ja Maman finlandaise. 

 

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi 

 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Helena Liikanen-Renger. Kuva: Anthony Ubaud
Helena Liikanen-Renger. Kuva: Anthony Ubaud
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutuuskirja tarjoilee suosituimmat lifestyle-vinkit sadan vuoden takaa11.4.2024 08:21:00 EEST | Tiedote

Kun tahdot kartuttaa onneasi, opettele yöjuoksemisen taito, suorita kosinta oikein ja muuta siitinelosi taidenautinnoksi. Jos tavoitteenasi on pidentää ikää, vahvista hermovoimaasi, pureskele aterialla myös viini ja uhraa päivittäin ainakin puoli tuntia halkojen hakkaamiseen. Pidä huolta, että ulostus tapahtuu kerta päivässä. Käytä huokoisesta kankaasta tehtyjä vaatteita. Nuku pimeässä ja hiljaisessa huoneessa, ikkuna tai ainakin venttiilit ja uunipelti auki. Ja ennen kaikkea kylve säännöllisesti, sillä se auttaa kaikkiin ongelmiisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye