Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helmet-kirjastoissa aletaan periä maksua noutamattomista varauksista 1.6.2021 alkaen

Jaa

Helmet-kirjastoissa aletaan periä asiakkailta 1 euron maksu varauksista, joita ei ole noudettu tai peruttu viimeiseen noutopäivään mennessä. Varaaminen on Helmet-kirjastoissa edelleen maksutonta.

Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki

Helmet-kirjastoissa aletaan periä asiakkailta 1 euron maksu varauksista, joita ei ole noudettu tai peruttu viimeiseen noutopäivään mennessä. Varaaminen on Helmet-kirjastoissa edelleen maksutonta.

Noutamattoman varauksen maksu otetaan käyttöön 1.6.2021. 

Maksun suuruus on 1 euro per varattu teos, esimerkiksi kirja tai levy. Maksua ei määrätä alle 18-vuotiaille, kotipalvelun asiakkaille, joustoasiakkaille eikä yhteisöasiakkaille kuten kouluille ja päiväkodeille. Maksua ei myöskään peritä varauksista, joiden noutopaikka on kirjastoauto.

Varauksia tehdään 2,8 miljoonaa

Maksun tarkoitus on saada varattu aineisto kirjaston asiakkaille nykyistä nopeammin. Varaaminen on yleistynyt pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Samalla on yleistynyt se, että varauksia ei haeta.

Varauksia tehdään Helmet-kirjastoissa vuosittain 2,8 miljoonaa. Varattuja teoksia jää noutamatta 14 prosenttia. Vuosittain siis 400 000 teosta odottaa varaushyllyssä turhaan hakijaa samalla kun joku toinen odottaa juuri sitä teosta.

“On hienoa, että ihmiset löytävät kiinnostavaa aineistoa ja tekevät paljon varauksia Helmetistä. Uskon, että jatkossa kaikki olemme tyytyväisiä jatkossa nopeammin liikkuvaan varausjonoon, kun ihmiset muistavat noutaa varauksensa tai perua heille tarpeettomiksi käyneet varaukset”, sanoo kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen Helsingin kaupunginkirjastosta.

“En haluaisi kerryttää kirjaston kassaa yhtään tällä uudella maksulla, joka lankeaa unohduksesta.”

Turha rasite ympäristölle

Varausten noutamatta jättäminen hidastaa aineiston kiertonopeutta, pidentää varausjonoja ja heikentää asiakkaiden tyytyväisyyttä kirjastoon. Kirjojen turha kuljettaminen eri puolille pääkaupunkiseutua kuormittaa ympäristöä.

Myös henkilöstön työaikaa vapautuu noutamattomien varausten käsittelystä muihin tehtäviin. 

Useimmissa Suomen kunnissa on jo aiemmin otettu käyttöön maksu noutamatta jääneistä varauksista. Niissä maksu ei ole vähentänyt varaamisen suosiota.

Varaukset voi lukita tai perua

Maksua ei peritä, jos asiakas hakee tai peruu varauksensa viimeistään viimeisenä ilmoitettuna noutopäivänä.

Varaukset voi peruuttaa milloin tahansa. Varauksen voi poistaa joko Helmet-verkkopalvelussa kirjautumalla omiin tietoihin, Taskukirjasto-sovelluksessa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Jonossa olevan varauksen voi myös lukita esimerkiksi loman tai muun poissaolon ajaksi. Lukituksen aikana varaus etenee jonossa normaalisti, mutta se toimitetaan vasta, kun varaus on vapautettu.  Varauksen voi lukita ja vapauttaa Helmet-verkkopalvelussa. Varausta ei voi lukita Taskukirjastossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen, Helsingin kaupunginkirjasto
040 5548861, katri.vanttinen@hel.fi

Kuvat

Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Lotta Kemppinen vuoden helsinkiläisurheilija12.6.2021 17:35:00 EEST | Tiedote

Juoksija Lotta Kemppinen on valittu vuoden helsinkiläisurheilijaksi. Kemppinen saavutti EM-hallikilpailuissa Puolan Torunissa hopeaa naisten 60 metrillä 7. maaliskuuta 2021. Kemppinen paransi talven aikana 60 metrin Suomen ennätystä kahdesti, ja matkan SE kirjataan tällä hetkellä lukemiin 7,16, jonka Kemppinen juoksi 20. helmikuuta 2021. Kauden tulosten perusteella Kemppinen sai myös kisapaikan Tokion olympialaisiin. Hänen edustamansa seura on helsinkiläinen HIFK-Friidrott rf.

Helsingforsbiennalen öppnar för allmänheten 12 juni9.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Helsingforsbiennalen är ett evenemang för samtidskonst, som öppnar för allmänheten den 12 juni och pågår till den 26 september. Den första Helsingforsbiennalen hålls vid havet, på Skanslandet, som är en unik historisk naturplats. Biennalen presenterar 41 konstnärer eller grupper av konstnärer, och 75 procent av verken är helt nya och har inte visats tidigare. I helheten ingår bild- och ljudkonst samt installationer, skulpturer, videor, filmer och performance. Biennalen genomförs inom ramen för de coronarestriktioner som regionförvaltningsverket utfärdat för evenemang.

Helsinki Biennial opens to the public on 12 June9.6.2021 10:00:00 EEST | Press release

The contemporary art event Helsinki Biennial will open to the public on Helsinki Day, 12 June, and continues until 26 September. The inaugural Helsinki Biennial takes place by the sea in the unique historical natural environment of Vallisaari Island. The biennial presents 41 artists or artist groups, and 75% of the artworks are entirely new and have not been on display before. The works include visual and sound art, as well as installations, sculptures, videos, films, and performances. The biennial will be organised within the limits of the Regional State Administrative Agency’s COVID-19 event restrictions.

Helsinki Biennaali avautuu yleisölle 12.6.9.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali avautuu yleisölle Helsinki-päivänä 12.6. ja jatkuu 26.9. saakka. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään meren äärellä ainutlaatuisessa historiallisessa luontokohteessa Vallisaaressa. Biennaali esittelee 41 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, ja teoksista 75 prosenttia on täysin uusia ja ennennäkemättömiä. Kokonaisuuteen kuuluu niin kuva- ja äänitaidetta kuin installaatioita, veistoksia, videoita, elokuvia ja performansseja. Biennaali toteutetaan aluehallintoviraston tapahtumia koskevien koronarajoitusten puitteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme