Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Helmet-kirjastojen lukuhaasteen osallistujat arvostavat lukuvinkkejä ja haasteen monipuolisuutta

Jaa
Miltä Helmet-lukuhaasteeseen osallistuminen tuntuu? Muuttaako se lukutottumuksia? Kartoitimme lukuhaasteeseen 2022 osallistuneitten kokemuksia kyselyllä.
Marja Hautala, Muuks
Marja Hautala, Muuks

Teimme Helmet-lukuhaasteeseen vuonna 2022 osallistuneille kyselyn, johon vastasi 576 osallistujaa. Sitaatit ovat kyselystä poimittuja nimettömiä avoimia vastauksia. 

Lukuhaasteen yhtenä tavoitteena on houkutella osallistujia lukemaan ainakin jotain sellaista, mitä ei tavallisesti lukisi. 88 prosenttia vastaajista kertoi saaneensa haasteesta paljon kirjavinkkejä ja 86 prosenttia lukeneensa aikaisempaa monipuolisemmin. Peräti 91 prosenttia oli lukenut haasteen ansiosta kirjan, johon ei olisi muuten tarttunut.

"Haaste antaa sopivan töytäisyn astua ulos omalta mukavuusalueelta."

"Helmet-lukuhaasteet ovat innostaneet lukemaan enemmän, valitsemaan vaihtelevia aiheita, nauttimaan kirjoista ihan uudella tavalla."

Lukuiloa ja sosiaalisuutta

Monessa vastauksessa lukuhaastetta kiitettiin rennosta otteesta osallistumistapojen suhteen. Helmet-lukuhaaste on korostetun leikkimielinen ja lempeä tapa kannustaa lukemiseen. Jokainen voi osallistua haasteeseen omalla tyylillään: oikeita tai vääriä tapoja ei ole. 

Vaikka lukuhaastetta ei saisi ”suoritettua”, tärkeintä on lukemisen ilo tai vaikkapa kadoksissa olleen lukuhalun herätteleminen luettujen kirjojen määrään katsomatta.

”Haaste on tosi kiva ja en ole liikaa ottanut paineita siitä, jos en saa sitä kokonaan tehdyksi. Tärkein pointti on ollut rikastuttaa omaa lukemista ja saada hyviä vinkkejä muilta haasteeseen osallistuvilta."

Sosiaalinen ulottuvuus on tärkeä osa Helmet-lukuhaastetta. 46 prosenttia vastaajista kertoi lukuhaasteeseen osallistuttuaan keskustelleensa kirjallisuudesta aikaisempaa enemmän.

Lukuhaasteen Facebook-ryhmä kasvaa aina vain

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä on jäseniä noin 22 000. Ryhmässä julkaistaan noin 3 000 julkaisua tai kommenttia viikossa. Ryhmä on saanut paljon kiitosta hyvästä ilmapiiristä.

"Olen erityisen ihastunut haasteen fb-ryhmään. Se on niin ystävällinen ja inspiroiva."

Helmet-lukuhaasteeseen voi osallistua mistä käsin tahansa

Helmet-lukuhaasteen on ideoinut kirjastopedagogi Riikka Utriainen Helmet-kirjastossa eli pääkaupunkiseudulla mutta siihen voi osallistua mistä päin maata tai maailmaa tahansa. Helmet-lukuhaasteeseen osallistutaankin ahkerasti pääkaupunkiseudun ja koko Suomen ulkopuolella. Kyselyyn vastanneistakin 64 prosenttia kertoi asuvansa muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

"Teen haastetta yhdessä ulkomailla asuvan ystävän kanssa ja meistä on ihanaa keskustella haasteesta ja jännittää aina vuoden lopussa uutta haastetta."

Vuoden 2023 Helmet-lukuhaaste on jo yhdeksäs Helmet-kirjastojen lukuhaaste. Siihen ehtii vielä hyvin mukaan.


Osallistujakysely 2022

Helmet-lukuhaaste 2023

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmä 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riikka Utriainen
Kirjastopedagogi
Espoon kaupunginkirjasto
puh. 040 639 4719

Kuvat

Marja Hautala, Muuks
Marja Hautala, Muuks
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Marjut Saloniemi

Viestintäasiantuntija

Espoon kaupunginkirjasto

PL 3611

02070 ESPOON KAUPUNKI

puh. 050 3036937

marjut.saloniemi@espoo.fi

www.helmet.fi

www.kulttuuriespoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme