Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helmet-kirjastot lopettavat kirjojen muovittamisen ja siirtyvät kasvipohjaiseen kalvoon

Jaa

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa päällystetään tästä keväästä alkaen kirjat kasvipohjaisella biomuovilla, joka ei sisällä fossiilisia raaka-aineita. Ympäristöystävällisemmän materiaalin käyttöön siirrytään sitä mukaa kun uusia aineistoja päällystetään ja vanhat muovivarastot saadaan käytettyä loppuun. Samaan aikaan tutkitaan kestävätkö kirjastokirjat, jos ne jättää kokonaan suojaamatta.

Lastenkirjat on perinteisesti aina muovitettu.
Lastenkirjat on perinteisesti aina muovitettu.

Biopäällyste muistuttaa muovia

Kirjojen päällystäminen pidentää selvästi kirjan käyttöikää ja vähentää näin ympäristön kuormitusta. Toisaalta muovin käyttö päällysteenä on ympäristöongelma. Tähän saakka vaikeutena on ollut löytää muoville tarpeeksi laadukas kasvipohjainen korvaaja.

Nyt käyttöönotettu kotimaisen Pelloplastin mattapintainen biomuovi on ulkonäöltään ja käyttöominaisuuksiltaan hyvin lähellä aikaisempaa muovitusmateriaalia.

Biomuovi on valmistettu kasvipohjaisesta kalvosta, joka on tehty sokeriruokoetanolista. Kalvo valmistetaan kokonaan uusiutuvista raaka-aineista, eikä se sisällä fossiilisia raaka-aineita. Muovin vesiohenteiset liimat eivät myöskään sisällä liuottimia.

Tavallisen muovin varasto käytetään loppuun

Varastossa on vielä jonkin verran tavallista muovia, mutta kun se on käytetty loppuun, uutta ei enää tilata. Jatkossa materiaalitäydennykset ovat biomuovia.

Suomen kirjastopalvelu Oy:n myyntijohtaja Anna Humalainen kertoo, että tällä hetkellä käytetään rinnakkain normaalia ja biomuovia. -Siirtymäaikaa kestää, kunnes varastoomme aiemmin tilattu tavallinen muovikalvo on käytetty loppuun. Normaali muovi tulee loppumaan karkeasti arvioiden muutaman kuukauden sisällä. 

Kaikkea ei tarvitse päällystää

Tutkinnassa on myös se, kuinka hyvin kirjat kestävät lainauskäytössä, jos niitä ei päällystetä lainkaan. Helsingin kirjastoissa maaliskuussa aloitettu kokeilu on edelleen kesken, koska kirjat eivät ole koronasulun vuoksi ehtineet vielä kiertää tarpeeksi.

Kuopion kaupunginkirjasto on hankkinut kaiken aineiston kokonaan muovittamattomana pian kahden vuoden ajan. Tulokset kokeilusta ovat niin hyviä, että siellä kokeilua jatketaan.

Helsingissä arvioidaan, että yleisesti ottaen kokonaan päällystämättä voisi jättää nopeasti vanhentuvat aineistot, lehdet, edulliset pokkarit tai tietokirjat, joita lainataan harvoin. Sen sijaan ainakin lastenkirjoissa on hyvä olla suojaava pinta.

Biomuoviin siirrytään tänä keväänä Helsingin lisäksi Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kirjastoissa. Pelkästään Helsingin kirjastoihin hankittiin viime vuonna noin 124 000 kirjaa.

Suomen kirjastopalvelu Oy ja konsernin toinen yritys Booky.fi Oy ovat Helmet-kirjastojen sopimustoimittajia. Ne toimittavat pääkaupunkiseudun kirjastoille käytännössä kaiken kirja-aineiston. Muovittaminen tapahtuu pääosin koneellisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

myyntijohtaja Anna Humalainen
Suomen kirjastopalvelu Oy
anna.humalainen@kirjastopalvelu.fi
puh. 045 679 1276

Kuvat

Lastenkirjat on perinteisesti aina muovitettu.
Lastenkirjat on perinteisesti aina muovitettu.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

 

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Lasten ja nuorten harrastustoiminta toteutettava 25.2. alkaen ilman lähikontakteja24.2.2021 16:44:49 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään 24.2.2021 velvoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimijat varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Päätös tarkoittaa, että Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten tiloissa ja alueilla toteuttavassa lasten ja nuorten harrastustoiminnassa ei tule olla lähikontakteja.

Under coronaåret 2020 ökade utlåningsmängden av digitidningar med 154 % och folk flockade till idrottsplatser utomhus24.2.2021 07:59:00 EETTiedote

Helsingforsborna fyllde i fjol idrottsplatser utomhus, badstränder och konstisbanor. Under coronaåret bröt man också många rekord i antalet besökare i olika webbtjänster. Stadsborna blev särskilt inspirerade av digitidningar. Muséer och kulturcentrum utökade sina digitala tjänster. Ungdomsarbetet tog sig ut på gatorna och sociala medier.

During the coronavirus pandemic in 2020, the borrowing of digital magazines rose by 154 % and outdoor sports areas were bustling24.2.2021 07:58:00 EETPress release

Last year, Helsinki residents filled outdoor sports facilities, beaches and artificial ice rinks. During the year marked by the coronavirus pandemic, various online services also broke their visitor records. The city residents discovered digital magazines, museums and cultural centres expanded their digital offering, and youth work moved to the streets and social media.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme