Helmi-elinympäristöohjelmalle vauhtia alueellisella yhteistyöryhmällä

Resurssien vaikuttava ja kustannustehokas kohdentuminen parantuu, kun luonnon monimuotoisuutta suojellaan yhteistoimin. Helmi-yhteistyöryhmä tavoitteleekin eri tahojen välisen yhteistyön lisääntymistä. Se välittää tietoa toimijoiden välillä niiden alueella tehtävistä luonnonhoito, -kunnostus ja -ennallistamistoimista. Yhteistyöryhmän on mahdollista myös viedä tietoa Helmi-ohjelman valtakunnalliselle seurantaryhmälle alueeltaan.
Yhteistyöryhmän ensimmäinen tehtävä on Helmi-Keskittymien ehdottaminen Helmi-ohjelman seurantaryhmän valittavaksi. Myös niiden perustaminen pohjaa Valtioneuvoston periaatepäätökseen Helmi-ohjelmasta. Keskittymien tavoitteena on kohdentaa Helmi-ohjelman toimenpiteitä mahdollisimman vaikuttavasti alueille, joilla tunnistetaan olevan monipuolisesti luonnonmonimuotoisuuden kannalta arvokkaita Helmi-elinympäristöjä. Helmi-toimien ja mahdollisesti muiden rahoituskanavien monimuotoisuutta edistävien toimien keskittämisestä on hyötyä:
- Pystymme huomioimaan laajempia elinympäristökokonaisuuksia ja mm. parantamaan olemassa olevien suojelualueiden kytkeytyvyyttä ja laatua tai toteuttamaan laajoja ja monitavoitteisia valuma-aluesuunnitteluja, yhteistyöryhmän sihteerinä toimiva Paula Salomäki Uudenmaan ELY-keskuksesta toteaa.
Yhteistyöryhmän toimesta viestiä Helmi-ohjelmasta ja sen tavoitteista saadaan levitettyä mahdollisimman laajalle. Helmi-ohjelmassa tehtävät kunnostus-, ennallistamis- ja hoitotoimet sekä Helmi-ohjelmaan liittyvä soiden suojelu ovat kaikki maanomistajien vapaaehtoisuuteen perustuvia. Yhteistyöryhmän toimenkuvaan kuuluu jatkossa paikallisten toimijoiden aktivointi luonnon monimuotoisuutta edistävien hankkeiden pariin. Luontokadon pysäyttäminen ja luonnonarvojen säilyttäminen vaatii yhteistyötä ja aktiivista otetta.
Uudenmaan yhteistyöryhmässä on edustettuina laaja joukko toimijoita. Mukana on kuntia ja seutukuntia, maanomistajia edustavia tahoja (MTK, SLC, Eteläinen metsäreviiri), järjestöjä ja yhdistyksiä (SLL Uudenmaan piiri, Porvoon Seudun Lintuyhdistys, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa, Uudenmaan virkistysalueyhdistys, Itä-Uudenmaan ja Porvoon vesien- ja ilmansuojeluyhdistys, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö). Edustettuina ovat myös Uudenmaan liitto, Suomen metsäkeskus, Suomen Riistakeskus, Stora Enso ja toki myös ELY-keskus ja Metsähallitus.
Helmi-elinympäristöohjelma
Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesi- ja rantaluontoa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Suojeltavista alueista saa korvauksen ja valtio tukee kunnostus- ja hoitotoimia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilpo Huolman, Yksikön päällikkö, 0295 021 393
Paula Salomäki, Luonnonsuojelunasiantuntija, 0295 021 292
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki
0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus
NTM-centralen i Nyland tar bort sammanlagt 11 övergångsställen i år9.5.2025 10:45:00 EEST | Pressmeddelande
På de vägar som förvaltas av NTM-centralen i Nyland samt i Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland finns det cirka 2 000 övergångsställen. Av dessa kommer 11 att tas bort i år.
Uudenmaan ELY-keskus poistaa tänä vuonna yhteensä 11 suojatietä9.5.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoimilla teillä Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä on noin 2000 suojatietä, joista poistetaan tänä vuonna 11.
Jättebergs tunnel (Hiidenkallion tunneli) på Ring II i Esbo är stängd för trafik på nätterna mellan 14.–16.5.20257.5.2025 08:16:00 EEST | Pressmeddelande
Jättebergs tunneln på Ring II kommer att stängas för natten mellan onsdag och torsdag samt mellan torsdag och fredag den 14–16 maj från kl. 22.00 till 05.00.
Espoossa Kehä II:n Hiidenkallion tunneli suljetaan liikenteeltä kahtena yönä 14.5. – 16.5.20257.5.2025 08:16:00 EEST | Tiedote
Kehä II:lla sijaitseva Hiidenkallion tunneli suljetaan ensi keskiviikon ja torstain sekä ensi torstain ja perjantain välisiksi öiksi 14.–16.5. klo 22.00–05.00.
Stenhagens tunnel i Helsingfors stängs för trafik under två nätter 12.–14.5. kl. 22.00–05.005.5.2025 08:16:00 EEST | Pressmeddelande
Stenhagens tunnel på Skogsbackavägen (landsväg 100) i Helsingfors stängs för trafik 12.–14.5. kl. 22.00–05.00 för tunneltvätt och underhållsarbete. Trafiken omdirigeras under denna tid till tunnelns alternativa rutt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme