Uudenmaan ELY-keskus

Helmi-elinympäristöohjelmalle vauhtia alueellisella yhteistyöryhmällä

Jaa
Yhteistyöryhmän ensisijaisena tarkoituksena on edistää Helmi-ohjelman toteutumista ja viestiä Helmi-ohjelmasta alueellisesti. Yhteistyöryhmän perustaminen pohjaa Helmi-ohjelmasta annettuun Valtioneuvoston periaatepäätökseen. Uudellemaalle Helmi-yhteistyöryhmä perustettiin ELY-keskuksen toimesta vuoden 2022 loppupuolella.
Hanko, Isolähde, Lähteinen korpi, Lähdesara, Kuva: Paula Salomäki
Hanko, Isolähde, Lähteinen korpi, Lähdesara, Kuva: Paula Salomäki

Resurssien vaikuttava ja kustannustehokas kohdentuminen parantuu, kun luonnon monimuotoisuutta suojellaan yhteistoimin. Helmi-yhteistyöryhmä tavoitteleekin eri tahojen välisen yhteistyön lisääntymistä. Se välittää tietoa toimijoiden välillä niiden alueella tehtävistä luonnonhoito, -kunnostus ja -ennallistamistoimista. Yhteistyöryhmän on mahdollista myös viedä tietoa Helmi-ohjelman valtakunnalliselle seurantaryhmälle alueeltaan.  

Yhteistyöryhmän ensimmäinen tehtävä on Helmi-Keskittymien ehdottaminen Helmi-ohjelman seurantaryhmän valittavaksi. Myös niiden perustaminen pohjaa Valtioneuvoston periaatepäätökseen Helmi-ohjelmasta. Keskittymien tavoitteena on kohdentaa Helmi-ohjelman toimenpiteitä mahdollisimman vaikuttavasti alueille, joilla tunnistetaan olevan monipuolisesti luonnonmonimuotoisuuden kannalta arvokkaita Helmi-elinympäristöjä. Helmi-toimien ja mahdollisesti muiden rahoituskanavien monimuotoisuutta edistävien toimien keskittämisestä on hyötyä:  

- Pystymme huomioimaan laajempia elinympäristökokonaisuuksia ja mm. parantamaan olemassa olevien suojelualueiden kytkeytyvyyttä ja laatua tai toteuttamaan laajoja ja monitavoitteisia valuma-aluesuunnitteluja, yhteistyöryhmän sihteerinä toimiva Paula Salomäki Uudenmaan ELY-keskuksesta toteaa.  

Yhteistyöryhmän toimesta viestiä Helmi-ohjelmasta ja sen tavoitteista saadaan levitettyä mahdollisimman laajalle. Helmi-ohjelmassa tehtävät kunnostus-, ennallistamis- ja hoitotoimet sekä Helmi-ohjelmaan liittyvä soiden suojelu ovat kaikki maanomistajien vapaaehtoisuuteen perustuvia. Yhteistyöryhmän toimenkuvaan kuuluu jatkossa paikallisten toimijoiden aktivointi luonnon monimuotoisuutta edistävien hankkeiden pariin. Luontokadon pysäyttäminen ja luonnonarvojen säilyttäminen vaatii yhteistyötä ja aktiivista otetta.  

Uudenmaan yhteistyöryhmässä on edustettuina laaja joukko toimijoita. Mukana on kuntia ja seutukuntia, maanomistajia edustavia tahoja (MTK, SLC, Eteläinen metsäreviiri), järjestöjä ja yhdistyksiä (SLL Uudenmaan piiri, Porvoon Seudun Lintuyhdistys, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa, Uudenmaan virkistysalueyhdistys, Itä-Uudenmaan ja Porvoon vesien- ja ilmansuojeluyhdistys, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö). Edustettuina ovat myös Uudenmaan liitto, Suomen metsäkeskus, Suomen Riistakeskus, Stora Enso ja toki myös ELY-keskus ja Metsähallitus.

Helmi-elinympäristöohjelma

Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesi- ja rantaluontoa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Suojeltavista alueista saa korvauksen ja valtio tukee kunnostus- ja hoitotoimia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilpo Huolman, Yksikön päällikkö, 0295 021 393
Paula Salomäki, Luonnonsuojelunasiantuntija, 0295 021 292
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Hanko, Isolähde, Lähteinen korpi, Lähdesara, Kuva: Paula Salomäki
Hanko, Isolähde, Lähteinen korpi, Lähdesara, Kuva: Paula Salomäki
Lataa
Hanko, Kolaviken, Dyyniketo-orvokki, Kuva: Paula Salomäki
Hanko, Kolaviken, Dyyniketo-orvokki, Kuva: Paula Salomäki
Lataa
Hanko, Tvärminne, Papelorikko, Kuva: Paula Salomäki
Hanko, Tvärminne, Papelorikko, Kuva: Paula Salomäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

NTM-centralen i Nyland genomför kartläggningar av källor i områdena Första och Andra Stängselåsen29.5.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Nyland utreder källornas tillstånd och eventuella iståndsättningsbehov. Utredningsobjekten är områdena Första och Andra Stängselåsen i Hangö, Lojo, Sjundeå, Vichtis och Högfors. Terrängkartläggningar görs under sommaren och hösten 2023. Källor i naturtillstånd är sällsynta i södra Finland. Källorna har försvunnit eller förändrats särskilt till följd av dikning, men genom iståndsättning kan de återställas nära sitt naturtillstånd. Tack vare iståndsättningsåtgärderna för källorna har värdefulla arter möjlighet att återhämta sig. Sådana alltmer sällsynta arter är till exempel många orkidéer, såsom knottblomster och kärrknipprot. Utredningarna är en del av livsmiljöprogrammet Helmi som finansieras av miljöministeriet och där naturmiljöer iståndsätts. Vid iståndsättningarna kontaktas markägarna och de egentliga iståndsättningsarbetena utförs med markägarnas samtycke. Livsmiljöprogrammet Helmi (Miljöministeriet)

Uudenmaan ELY-keskus toteuttaa lähdekartoituksia Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän alueilla29.5.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Uudenmaan ELY-keskus selvittää lähteiden tilaa sekä niiden mahdollisia kunnostustarpeita. Selvityskohteina ovat Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän alueet Hangossa, Lohjalla, Siuntiossa, Vihdissä ja Karkkilassa. Maastokartoituksia tehdään kesän ja syksyn 2023 aikana. Luonnontilaiset lähteet ovat Etelä-Suomessa harvinaisia. Lähteet ovat hävinneet tai muuttuneet erityisesti ojituksen seurauksena, mutta kunnostuksilla niitä voidaan palauttaa lähelle luonnontilaa. Lähteiden kunnostustoimien ansiosta arvokkaalla lajistolla on mahdollisuus elpyä. Tällaisia harvinaistuneita lajeja ovat esimerkiksi monet kämmekät, kuten sääskenvalkku ja suoneidonvaippa. Selvitykset ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jossa kunnostetaan luonnonympäristöjä. Kunnostuksista ollaan yhteydessä maanomistajiin ja varsinaiset kunnostustyöt tehdään maanomistajien suostumuksella. Helmi-ohjelma (Ympäristöministeriö)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme