Helmi-ohjelma etenee Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Perinnebiotooppien kunnostustyöt jatkuivat useilla kohteilla
Helmin perinnebiotooppiteemassa tehtiin uusia lammaslaitumia esimerkiksi Salon seudulla kahdelle jokivarren niitylle sekä saarikohteelle Kemiönsaaren saaristossa. Aidatut kohteet sijaitsevat lähellä arvokkaita perinnebiotooppeja ja laajentavat näin jo olemassa olevaa perinnebiotooppien verkostoa. Lammaslaitumien aitoja on suunniteltu ja rahoitettu yhteistyössä myös Riistakeskuksen kanssa.
Uhanalaisten lajien, kuten pikkuapolloperhosen, seljakämmekän ja laukkaneilikan elinympäristöjen hoitoa rahoitettiin saaristossa ja Vakka-Suomessa. Taalintehtaalle puolestaan perustettiin monimuotoisuuspuisto, jossa parannettiin usean uhanalaisen ja erityisesti suojellun hyönteislajin elinolosuhteita. Monimuotoisuuspuiston hoitotoimia jatketaan vielä vuoden 2023 aikana. Perinnebiotooppien hoitoa, kuten laidunnusta, niittoa tai raivausta, rahoitettiin myös Raumalla, Paimiossa ja Maskun alueilla.
Lintujärvien kunnostukset etenevät
Lintuvesillä ELY-keskuksen tekemät kunnostustoimet ja -suunnittelu keskittyvät Natura-alueille, jotka on sisällytetty Natura-alueiden verkostoon lintudirektiivin perusteella. Suunnittelun painopisteenä vuonna 2022 olivat alueen järvikohteet, joissa kunnostustoimet edellyttävät vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastosta. Vuoden 2022 aikana kunnostussuunnitelmat valmistuivat Saarenjärvelle Saloon sekä Pyhärannan kunnan ja Laitilan ja Rauman kaupunkien alueilla sijaitsevalle Otajärvelle.
Hoitotoimien painopiste oli puolestaan rannikon merenrantaniittykohteilla, jotka ovat tärkeitä elinympäristöjä mm. uhanalaisille kahlaajille. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimesta ruovikoituneita rantaniittyjä niitettiin yhteensä 42 ha alueella Paimiossa ja Mynämäellä. Lisäksi lintuvesien kunnostustoimenpiteinä tehtiin raivauksia ja hoitokalastusta.
Inventoinnit toivat lisää tietoa pienvesistä
Pienvesi- ja rantaluontoteema käynnistyi keväällä 2022, ja kulunut vuosi oli inventointien ja suunnittelun myötä huolellisen taustatyön aikaa. Inventoiduksi tuli mm. 60 kilometriä puroja, useita lähteitä sekä hiekkaranta. Porissa sijaitsevan Yyterinniemen ranta-alueiden monikäyttösuunnittelu oli teeman suurin projekti, jonka valmiita suunnitelmia päästään käymään läpi kevään 2023 aikana.
Suo- ja metsäkohteiden kunnostussuunnitelmat toteutukseen vuonna 2023
Helmi-ohjelman suokohteiden ennallistuksia suunniteltiin seitsemällä eri kohteella, joiden pinta-ala on yhteensä noin 160 hehtaaria. Kohteet sijaitsevat yksityismailla, joista osa on yksityisiä suojelualueita. Käytännön ennallistustoimet aloitetaan vuonna 2023 ja osa suunnitelluista kohteista toteutetaan Kunta- ja Järjestö-Helmi -hankkeina.
Helmi-ohjelman metsäkohteiden luonnonhoitoa on suunniteltu noin 9 hehtaarin alalle. Jalopuukohteiden hoitotoimet käynnistyvät vuonna 2023.
Soidensuojelua jatkettiin
Vuonna 2022 Helmi-ohjelmassa suojeltiin 200 hehtaaria soita. Vapaaehtoinen soidensuojelu kohdistuu soidensuojelun täydennysesityksen kohteille sekä maakuntakaavassa suojeltaviksi merkityille kohteille. Myös muita arvokkaita soita voidaan suojella Helmi-ohjelman puitteissa. Tällainen erityiskohde on Kankaanpään upea Koivistonkeidas, joka oli aikaisemmin pitkään varattuna turvetuotantoon.
Lisätietoa Helmi-ohjelmasta: https://ym.fi/helmi
Lisätietoja:
Perinnebiotooppien kunnostus: Liina Salonen, +358 295 022 174, liina.salonen@ely-keskus.fi
Lintuvesien kunnostus: Maria Yli-Renko, +358 295 023 020, maria.yli-renko@ely-keskus.fi
Pienvedet ja rantaluonto: Roosa Kemppi, +358 295 022 080, roosa.kemppi@ely-keskus.fi
Soiden ennallistaminen ja metsäiset elinympäristöt: Risto Vilen, p. +358 295 022 018, risto.vilen@ely-keskus.fi
Soidensuojelu: Sari Jaakkola, p. +358 295 022 016, sari.jaakkola@ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme