ELY-keskuksetELY-keskukset

Helmi-ohjelma etenee Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteisessä Helmi-elinympäristöohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpiin syihin eli elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman tavoitteet ulottuvat aina vuoteen 2030 saakka. Vuonna 2022 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa käytännön kunnostustoimia ja suunnittelua tehtiin perinnebiotoopeilla, metsäisissä elinympäristöissä, soilla, lintuvesillä sekä pienvesi- ja rantaluontoelinympäristöissä. Yhteistyöverkostojen vahvistamiseksi alueelle perustettiin Helmi-ohjelman ja perinnebiotooppiteeman alueelliset yhteistyöryhmät, joihin on koottu alueen eri toimijoita.
Vuoden 2022 aikana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella inventointiin 60 kilometriä puroja. Kuva © Risto Vilen
Vuoden 2022 aikana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella inventointiin 60 kilometriä puroja. Kuva © Risto Vilen

Perinnebiotooppien kunnostustyöt jatkuivat useilla kohteilla

Helmin perinnebiotooppiteemassa tehtiin uusia lammaslaitumia esimerkiksi Salon seudulla kahdelle jokivarren niitylle sekä saarikohteelle Kemiönsaaren saaristossa. Aidatut kohteet sijaitsevat lähellä arvokkaita perinnebiotooppeja ja laajentavat näin jo olemassa olevaa perinnebiotooppien verkostoa. Lammaslaitumien aitoja on suunniteltu ja rahoitettu yhteistyössä myös Riistakeskuksen kanssa.

Uhanalaisten lajien, kuten pikkuapolloperhosen, seljakämmekän ja laukkaneilikan elinympäristöjen hoitoa rahoitettiin saaristossa ja Vakka-Suomessa. Taalintehtaalle puolestaan perustettiin monimuotoisuuspuisto, jossa parannettiin usean uhanalaisen ja erityisesti suojellun hyönteislajin elinolosuhteita. Monimuotoisuuspuiston hoitotoimia jatketaan vielä vuoden 2023 aikana. Perinnebiotooppien hoitoa, kuten laidunnusta, niittoa tai raivausta, rahoitettiin myös Raumalla, Paimiossa ja Maskun alueilla.

Lintujärvien kunnostukset etenevät

Lintuvesillä ELY-keskuksen tekemät kunnostustoimet ja -suunnittelu keskittyvät Natura-alueille, jotka on sisällytetty Natura-alueiden verkostoon lintudirektiivin perusteella. Suunnittelun painopisteenä vuonna 2022 olivat alueen järvikohteet, joissa kunnostustoimet edellyttävät vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastosta. Vuoden 2022 aikana kunnostussuunnitelmat valmistuivat Saarenjärvelle Saloon sekä Pyhärannan kunnan ja Laitilan ja Rauman kaupunkien alueilla sijaitsevalle Otajärvelle.

Hoitotoimien painopiste oli puolestaan rannikon merenrantaniittykohteilla, jotka ovat tärkeitä elinympäristöjä mm. uhanalaisille kahlaajille. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimesta ruovikoituneita rantaniittyjä niitettiin yhteensä 42 ha alueella Paimiossa ja Mynämäellä. Lisäksi lintuvesien kunnostustoimenpiteinä tehtiin raivauksia ja hoitokalastusta.

Inventoinnit toivat lisää tietoa pienvesistä

Pienvesi- ja rantaluontoteema käynnistyi keväällä 2022, ja kulunut vuosi oli inventointien ja suunnittelun myötä huolellisen taustatyön aikaa. Inventoiduksi tuli mm. 60 kilometriä puroja, useita lähteitä sekä hiekkaranta. Porissa sijaitsevan Yyterinniemen ranta-alueiden monikäyttösuunnittelu oli teeman suurin projekti, jonka valmiita suunnitelmia päästään käymään läpi kevään 2023 aikana.

Suo- ja metsäkohteiden kunnostussuunnitelmat toteutukseen vuonna 2023

Helmi-ohjelman suokohteiden ennallistuksia suunniteltiin seitsemällä eri kohteella, joiden pinta-ala on yhteensä noin 160 hehtaaria. Kohteet sijaitsevat yksityismailla, joista osa on yksityisiä suojelualueita. Käytännön ennallistustoimet aloitetaan vuonna 2023 ja osa suunnitelluista kohteista toteutetaan Kunta- ja Järjestö-Helmi -hankkeina.

Helmi-ohjelman metsäkohteiden luonnonhoitoa on suunniteltu noin 9 hehtaarin alalle. Jalopuukohteiden hoitotoimet käynnistyvät vuonna 2023.

Soidensuojelua jatkettiin

Vuonna 2022 Helmi-ohjelmassa suojeltiin 200 hehtaaria soita. Vapaaehtoinen soidensuojelu kohdistuu soidensuojelun täydennysesityksen kohteille sekä maakuntakaavassa suojeltaviksi merkityille kohteille. Myös muita arvokkaita soita voidaan suojella Helmi-ohjelman puitteissa. Tällainen erityiskohde on Kankaanpään upea Koivistonkeidas, joka oli aikaisemmin pitkään varattuna turvetuotantoon.

Lisätietoa Helmi-ohjelmasta: https://ym.fi/helmi


Lisätietoja
:

Perinnebiotooppien kunnostus: Liina Salonen, +358 295 022 174, liina.salonen@ely-keskus.fi

Lintuvesien kunnostus: Maria Yli-Renko, +358 295 023 020, maria.yli-renko@ely-keskus.fi

Pienvedet ja rantaluonto: Roosa Kemppi, +358 295 022 080, roosa.kemppi@ely-keskus.fi

Soiden ennallistaminen ja metsäiset elinympäristöt: Risto Vilen, p. +358 295 022 018, risto.vilen@ely-keskus.fi

Soidensuojelu: Sari Jaakkola, p. +358 295 022 016, sari.jaakkola@ely-keskus.fi

Kuvat

Vuoden 2022 aikana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella inventointiin 60 kilometriä puroja. Kuva © Risto Vilen
Vuoden 2022 aikana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella inventointiin 60 kilometriä puroja. Kuva © Risto Vilen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n Harjavallassa sijaitsevan nikkelituotannon laajennushankkeen ympäristövaikutukset arvioitu - hanke on toteuttamiskelpoinen (Satakunta, Varsinais-Suomi)29.3.2023 15:32:52 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut perustellun päätelmän Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n Harjavallan Suurteollisuuspuistossa sijaitsevan nikkelintuotantolaitoksen laajennushanketta koskevasta ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta eli YVA-selostuksesta.

Kohonneet kustannukset ja pienempi rahoitus vähentävät päällystysmääriä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteillä29.3.2023 09:25:20 EEST | Tiedote

Maanteiden päällystysmäärät Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella ovat jäämässä vähäisiksi. Tänä vuonna uudelleen päällystetään tämänhetkisen arvion mukaan 130–150 km maanteitä. Tarkka päällystysmäärä selviää kilpailutusten myötä huhtikuun aikana. Päällystyskilometrien pieneen määrään vaikuttavat kustannusten merkittävä nousu ja edellisvuosia pienempi rahoitus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme