Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Helmi-ohjelma etsii uusia perinnebiotooppikohteita kunnostettavaksi

Jaa

Lapin perinnebiotooppien hoidon resurssit suunnataan ensi kesänä Helmi-ohjelmassa kunnostamiseen. Tulevan kevään aikana Lapin ELY-keskus ottaa suunnittelun piiriin myös uusia kohteita. Kunnostamisesta ja hoidosta kiinnostuneita kannustetaan olemaan yhteydessä ELY-keskukseen.

Kylän nuoriso harvensi Simon Pahnilan metsälaitumelta  viime kesänä nuorta kuusta ja vesaikkoa. Kuva: Marjut Kokko
Kylän nuoriso harvensi Simon Pahnilan metsälaitumelta viime kesänä nuorta kuusta ja vesaikkoa. Kuva: Marjut Kokko

Lapin ELY-keskus jatkaa tulevana keväänä ja kesänä aiemmin Helmi-ohjelmassa kunnostettujen kohteiden niittoa ja laidunnusta sekä etsi uusia kohteita kunnostettavaksi. Kunnostus toteutetaan luonnonsuojelulain perusteella myönnettävällä tuella ja jatkohoidon rahoitus suunnitellaan maanomistajan kanssa tapauskohtaisesti. Tukea perinnebiotooppien kunnostukseen, kuten raivauksiin, aitaamiseen ja materiaaleihin, voivat hakea kunnat ja järjestöt sekä yhdistykset, yhteisöt ja yksityiset henkilöt alueellisesta ELY-keskuksesta. Lapin tunnetuista perinnebiotoopeista arvokkaimmat on inventoitu.

Perinnebiotoopit eli perinneympäristöt ovat voimakkaasti uhanalaistunutta luontoamme. Perinnebiotooppeihin kuuluvat niityt tarvitsevat jatkuvaa hoitoa, jotta niiden umpeenkasvu voidaan estää. Perinnebiotooppien hoito auttaa niillä elävää harvinaista ja uhanalaista lajistoa ja turvaa ruoantuotantoa. Niityt ja kedot ovat tärkeitä elinympäristöjä pölyttäjähyönteisille.

Viime vuonna kunnostettiin viisi kohdetta

Vuonna 2021 Lapin ELY-keskus kunnosti Helmi-ohjelmassa viisi perinnebiotooppikohdetta yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Kymmenellä perinnebiotoopilla aloitettiin säännöllinen niitto tai laidunnus. Utsjoen Pappilan niityille valmistui uusi lammasaita, ja niityt ovat jatkossa Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän hoidossa. Inarissa Pielpajärven erämaakirkolla ja Simossa Pahnilan museon pihalaitumella tehtiin molemmissa kunnostustöitä. Pelkosenniemen Keminsaarilla laidunnus alkoi lampailla ja jatkuu tulevana kesänä lampailla ja naudoilla.

Tulvaniittyjä kunnostettiin Kairalassa ja Rovaniemen Viirissä. Kairalan arvokkaimmat tulvaniityt aidattiin ja niillä aloitettiin lammaslaidunnus Luirolta tuoduilla lampailla. Rovaniemen Viirissä kunnostettiin tulvaniittyjä ja metsälaitumia sekä laajennettiin lammaslaitumia Kemijokivarressa. Vihtarinojansuun merenrantaniityllä aloitettiin vuosittainen ruovikon niitto. Niittyjä kunnostettiin yhteistyössä Simon kulttuurikylien yhdistyksen kanssa. Niityillä aloitettiin myös lammaslaidunnus.

Helmi-ohjelman perinnebiotooppi-teeman parissa työskentelee inventoija ja suunnittelija ympäri vuoden. Lapissa on lisäksi koordinointivastuu pohjoissuomen osalta. Laji- ja luontotyyppi-inventointeja ostetaan konsulteilta ja kunnostukset työllistävät useita yrittäjiä. Ympäristöministeriön ja Maa- ja metsätalousministeriön Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa heikentyneiden elinympäristöjen tilaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Marjut Kokko, puh. +358 295 037 380
Biologi Kristiina Hoikka, puh. +358 295 037 014

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kylän nuoriso harvensi Simon Pahnilan metsälaitumelta  viime kesänä nuorta kuusta ja vesaikkoa. Kuva: Marjut Kokko
Kylän nuoriso harvensi Simon Pahnilan metsälaitumelta viime kesänä nuorta kuusta ja vesaikkoa. Kuva: Marjut Kokko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Elinkeinoelämän murrokset haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin10.5.2022 12:43:38 EEST | Tiedote

Rakennemuutokset, koronapandemia ja Ukrainan sodan myötä asetetut Venäjä-pakotteet haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin. Lapin elinkeinoelämän visio on olla pohjoisen Euroopan solmukohta, joka yhdistää luonnon kestävän käytön vastuulliseen kasvuun. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme