Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Helmi-ohjelman lintuvesiseurannoissa löytyi Suomelle uusi pesimälintulaji

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen lintuvesiseurannoissa löytyi pesivä avosettipari Hailuodosta. Havainto lajin pesinnästä on ensimmäinen Suomesta. Avosetti on suurikokoinen mustavalkea kahlaajalintu, jonka lähimmät pesimäalueet ovat Viron Hiidenmaalla ja Ruotsin Gotlannissa.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus jatkaa arvokkaiden lintuvesikohteiden pesimälinnuston inventointia yhdessä Metsähallituksen Pohjanmaa-Kainuun luontopalveluiden kanssa tänä vuonna Liminganlahdella ja Hailuodon neljällä Natura-alueella. Inventoinnit ovat osa ympäristöministeriön käynnistämää Helmi-ohjelmaa, jonka tarkoitus on kunnostaa ja hoitaa heikentyneitä elinympäristöjä, kuten arvokkaita lintuvesiä.

ELY-keskuksen ylitarkastaja Jorma Pessa havaitsi keskiviikkona 26. toukokuuta Hailuodon Pohjoisrannalla pesivän avosettiparin. Pesintä on ensimmäinen Suomesta. Tämän kookkaan mustavalkoisen kahlaajan levinneisyysalue ulottuu Atlantin, Itämeren eteläosien ja Välimeren kautta Keski-Aasiaan ja edelleen Itä-Kiinaan. Suomea lähimmät pesimäalueet sijaitsevat Viron Hiidenmaalla ja Ruotsin Gotlannissa. Muuttoaikoina satunnaiskiertelijöitä havaitaan Suomessa vuosittain, satunnaisesti myös Pohjois-Pohjanmaalla. Avosetti pesii alavilla hiekka- tai lieterannoilla, joilla kasvillisuus on vähäistä ja matalakasvuista tai sitä ei ole lainkaan. Hailuodon pesimäpaikka vastaa lajille tunnusomaista pesimäympäristöä.

Nyt tehtävillä lintuvesiseurannoilla kartoitetaan pesivän kosteikkolinnuston parimäärät ja tunnistetaan tärkeät pesimäalueet. Samalla saadaan tärkeää tietoa linnustossa tapahtuneista muutoksista ja voidaan tunnistaa pesimäympäristön kunnostus- ja hoitotarpeet. Heikentyneitä elinympäristöjä parantavia toimenpiteitä voidaan tehdä kohteesta riippuen joko Helmi-ohjelman rahoituksella tai maatalouden ympäristökorvauksella.

Perämeren rannikon arvokkailla lintuvesillä ja etenkin niiden laajoilla merenrantaniityillä ja hiekkarannoilla pesii runsaasti uhanalaisia ja häiriölle herkkiä lintuja. Pesintöjen turvaamiseksi niityillä ja hiekkarannoilla tulisi välttää liikkumista lintujen pesimäkauden aikana, vaikka liikkumista ei olisi luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräyksillä kielletty. Rannoilla liikkuja tunnistaa helpoimmin ympärillä varoittelevista emolinnuista olevansa lintujen tärkeällä pesimäpaikalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jorma Pessa, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 038 398

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Joukkoliikenteen talviaikataulukausi alkaa Raahen seudulla sekä reiteillä Oulu – Raahe ja Oulu – Oulainen9.8.2022 12:37:09 EEST | Tiedote

Talven 2022–23 aikataulut astuvat voimaan 10.8.2022 Raahen seudun kuntien välisessä joukkoliikenteessä sekä reiteillä Oulu – Raahe ja Oulu – Oulainen. Kaikki kesäaikataulukauden vuorot ajetaan myös talviaikataulukaudella, mutta vuorojen määrä arkipäivinä lisääntyy kesäaikataulukauteen verrattuna. Talviaikataulut ovat voimassa 4.6.2023 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme