HELP-projekti: Tuottavuutta ja työhyvinvointia pitää kehittää kriisien keskelläkin
Työterveyslaitoksen mediatiedote 22.3.2022
Hybridityö, etätyö ja läsnätyö projektin tavoitteena on hahmotella tutkimustietoa laaja-alaisesti hyödyntäen kokonaiskuvaa työelämän muutoksesta. HELP-webinaarisarjassa kootaan yhteen ajankohtaista työelämätietoa ja työelämätoimijoiden näkemyksiä.
Tutkimustiedolle, dialogille ja kokonaiskuvalle tarvetta
HELP-projektin vetäjä, johtava asiantuntija Sinimaaria Ranki Työterveyslaitoksesta korosti työelämän tarvetta ylläpitää Ukrainan kriisin ja pandemiasta toipumisen aikanakintoimintojensa kehittämistä.
Webinaarin dialogeissa peräänkuulutettiin lisää hallintaamuun muassa meneillään olevassa siirtymässä etätyön suosimisesta kohti hybridityöskentelyä. Työhyvinvointi vaatii henkilöstön kuuntelemista.
– Emme tiedä, kenellä siirtymä etätyöhön on sujunut hyvin tai ketkä ovat kenties uupuneet, muistutti tutkimusprofessori Annina Ropponen Työterveyslaitoksesta. – Hybridityössä on riskinä, että yritykset alkavat liikaa ohjailla pakon kautta. Nyt kannattaisi sallia siirtymäkautta ja tukea selviytymistä ja jaksamista tätä kautta.
Johtaminen ja yhteisöllisyys ratkaisevat
Keskusteluissa toistuivathyvän johtamisen ja yhteisöllisyyden tukemisen merkitys niin työhyvinvoinnin kuin tuottavuuden kannalta.
– Johtamiskäytäntöjen laatu selittää yritysten tuottavuutta yhtä hyvin tai paremmin kuin tutkimus ja tuotekehitys, digipanostukset tai henkilöstön koulutustaso, Laboren johtaja, professori Mika Maliranta huomautti.
– Työelämä ei ole minä-projekti. Olemme työpaikalla myös toinen toisiamme varten, tutkimusprofessori Jari Hakanen muistutti. – Yhdessä tekeminen kannattaa varmistaa. Tärkeätä on tehdä työpaikoista sellaisia, että sinne on kiva tulla. Vuorovaikutusta ja kohtaamisia tarvitaan.
Yhdessätekemistä ja oppimista korosti myös erityisasiantuntija Maija Lyly-Yrjänäinen Työ- ja elinkeinoministeriöstä.
–Tarvitaan myös erilaisten osaamisten tunnistamista ja arvostamista, Samoin on tärkeää antaa vapautta ja vastuuta, Lyly-Yrjänäinen kiteytti.
Kriisiaikanaviestintä ja ymmärryskorostuvat
Webinaarin dialogeissa analysoitiin organisaatioiden kriisiaikana selviytymisen ratkaisevia tekijöitä.
–Toimivat tiedonsaanti- ja tiedotuskanavat on syytä varmistaa. Päätösten pohjaksi tarvitaan oikeaa tietoa ja tulkintoja. Työntekijöistä todella kannattaa huolehtia, koska he vievät työpaikkansa kriisin tai muutoksen läpi, arvioi työturvallisuuspäällikkö Seppo Vartiainen Sodexosta.
Kriisistä toipuminen ei yksistään riitä. HELP-projekti muistuttaa megatrendien haasteista, kuten väestörakenteen vinoumasta. Siksi webinaarisarjan avauksessa kiinnitettiin huomiota siihen, että kriisinkin hetkellä pitää katsoa riittävän kauas tulevaisuuteen.
–Pitää pyrkiä näkemään muuttuvassa toimintaympäristössä ja uusissa kehityskuluissa mahdollisuuksia, SinimaariaRanki huomautti.
–Ihmisten ja organisaatioiden toiminnan ymmärtäminen on olennaista. Muutoksissa ja epävarmuuden ajassa korostuvat tilanneherkkyys ja toimintavalmius, tutkimusprofessori Anna-Maria Teperi Työterveyslaitoksesta korosti.
HELP-webinaarissa 7.6.2022 puhutaanjohtamisesta, työyhteisönoppimisesta ja liiketoiminnanuudistamisestaotsikollaVuorovaikutusmonipaikkaisessatyössä.
Tutustu
Tutustu webinaarin esitysmateriaaliin (ttl.fi)
Katso webinaarin tallenne YouTubesta
Lisätiedot
Sinimaaria Ranki, johtavaasiantuntija, etunimi.sukunimi@ttl.fi, 040 520 4553
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme