Kuuloliitto ry

Helppo kuulla -viikko haastaa kehittämään kuunteluympäristöjä

Jaa
Kuunteluympäristöjen toimimattomuus estää tällä hetkellä kuulovammaisia henkilöitä osallistumasta täysipainoisesti yhteiskunnan eri toimintoihin. Laeista ja asetuksista huolimatta kuulovammaisille soveltuvat äänensiirtojärjestelmät ovat edelleen liian harvinaisia. Kuuloliiton Helppo kuulla -teemaviikko (16.5–20.5.) korostaa esteettömän kuunteluympäristön tärkeyttä kuulovammaisille. Osana teemaviikkoa Kuuloliitto käynnistää Herkällä korvalla -palkinnon haun.
Silmukkasymboli kertoo, että tilaan on asennettu induktiosilmukka.
Silmukkasymboli kertoo, että tilaan on asennettu induktiosilmukka.

Induktiosilmukka on ainoa standardisoitu äänensiirtomenetelmä, joka auttaa kuulon apuvälineen käyttäjää kuulemaan helposti ilman pinnistelyä. Silmukkajärjestelmän avulla ääni kulkeutuu ilman häiriöääniä suoraan käyttäjän kuulon apuvälineeseen. Induktiosilmukka on kustannustehokas ja helppokäyttöinen järjestelmä, joka on tarpeellinen yli sadalle tuhannelle kuulon apuvälineen käyttäjälle Suomessa. 

Esteettömyysasetus velvoittaa, että jos katsomossa, auditoriossa, juhla-, kokous- tai ravintolasalissa, opetustilassa tai muussa vastaavassa kokoontumistilassa tai yleisön palvelutilassa on äänentoistojärjestelmä, siinä on oltava induktiosilmukka tai muu vastaava äänensiirtojärjestelmä. Kuitenkin asetusta tulkitsevassa ministeriön oppaassa korostetaan, että induktiosilmukka tulisi olla kaikissa niissä tiloissa, joissa tilan koko tai muut ominaisuudet eivät mahdollista hyviä kuunteluolosuhteita kuulovammaisille henkilöille, sanoo Kuuloliiton asiantuntija Jukka Rasa. 

Suomalainen väestö ikääntyy ja jatkossa kuulon apuvälineitä käyttäviä henkilöitä on aiempaa enemmän. Julkisissa tiloissa tulee olla toimivat äänensiirtojärjestelmät. Myös palvelupisteisiin tarvitaan palvelupistesilmukoita. Esimerkiksi terveydenhuollon asiakaspalvelussa on tärkeää, että huonokuuloinen saa silmukan avulla ammattilaisen puheesta selvää, eikä asiakkaan asiat leviä muille ympärillä oleville.  

Äänensiirtojärjestelmän lisäksi kuunteluympäristöjen esteettömyyttä voi lisätä hyvin akustoiduilla tiloilla. Hyvästä akustiikasta hyötyvät kaikki, mutta hyvä akustiikka on erityisen tärkeä henkilöille, joilla on kuulemisen ongelmia. Jonkinasteinen kuulonalenema on noin 800 000 suomalaisella. Väestön ikääntyessä rakennetun ympäristön akustiikkaan on kiinnitettävä yhä enemmän huomioita äänensiirtojärjestelmien lisäämisen ohella. Kuuloliitto haluaa Helppo -kuulla viikolla kannustaa kaikkia julkisia toimijoita ja yrityksiä panostamaan kuunteluympäristön esteettömyyden kehittämiseen.  

Osana Helppo kuulla -viikkoa avaamme myös Herkällä korvalla -esteettömyyspalkinnon haun. Olemme täksi vuodeksi uudistaneet palkinnon myöntämisen kriteerejä sekä lisänneet palkintoon 1000 euron rahapalkinnon. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Sen tarkoitus on kannustaa eri toimijoita kehittämään kuunteluympäristöjen esteettömyyttä ja varmistamaan yhdenvertaiset osallistumisen mahdollisuudet kuulovammaisille, painottaa kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen. 

Herkällä korvalla -esteettömyyspalkinnon saajaa voi ehdottaa 16.5–26.8.2022 välisenä aikana. Kuuloliiton liittohallitus valitsee palkinnonsaajan ehdotusten pohjalta. Palkinto luovutetaan Kuuloliiton liittokokouksen yhteydessä lokakuussa 2022. Katso tarkemmat ohjeet palkinnon kriteereistä Kuuloliiton www-sivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen, anniina.lavikainen@kuuloliitto.fi, 0503034841
Asiantuntija Jukka Rasa, jukka.rasa@kuuloliitto.fi 

Kuvat

Silmukkasymboli kertoo, että tilaan on asennettu induktiosilmukka.
Silmukkasymboli kertoo, että tilaan on asennettu induktiosilmukka.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuuloliitto ry
Kuuloliitto ry
Ilkantie 4
00400 Helsinki

http://www.kuuloliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuuloliitto ry

Kuulonkuntoutukseen panostaminen tukee muistia3.3.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Kuuloliitto haluaa Kansainvälisenä Kuulopäivänä 3.3. korostaa oikea-aikaisen kuulon kuntoutuksen tärkeyttä ikääntyneen muistin ja tiedonkäsittelyn tukemisessa. Kuulonalenema on ikääntyneillä yleistä ja hoitamattomana sen on osoitettu olevan yksi muistisairauksien riskitekijöistä. Ikääntyneiden oikea-aikaisellakuulonkuntoutuksella on toimintakyvyn tukemisen ohella iso merkitys myös kansantaloudellisesti. Muistisairauksien hinnaksi on arvioitu Suomessa useita miljardeja.

Tekstitysbarometri: Kotimaisten tv-ohjelmien tekstityksessä parantamisen varaa27.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Kyselytutkimuksella selvitettiin, kuinka katsojat kokevat kotimaisten tv-ohjelmien ja suoratoistopalvelujen tekstityksen. Selvisi, että tekstityksen laadussa on yhä parantamisen varaa. Monia kotimaisia tv-ohjelmia ei tekstitetä lainkaan, Ylen ohjelmatarjontaa lukuun ottamatta. Tämä rajaa erityisesti kuulovammaisen katsojan valinnanvapautta. Parhaimmillaan kotimainen tv-tekstitys palvelee monia eri käyttäjäryhmiä.

Ikäkuulo – huonosti tunnistettu riskitekijä muistisairauksille21.9.2021 11:00:00 EEST | Tiedote

Muistiviikon yhteydessä Kuuloliitto haluaa korostaa kuulonkuntoutuksen tärkeyttä ikääntyneen muistin ja tiedonkäsittelyn tukemisessa ja ylläpitämisessä. Hoitamaton kuulovamma haittaa vuorovaikutustilanteita, mikä voi edesauttaa muistiongelmien syntyä. Ikäihmisten kuulonkuntoutuksen tarpeeseen on kiinnittänyt huomiota myös kansanedustaja ja Muistiliiton puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).