Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingfors har anställt ett team av ingenjörer för att hjälpa bostadsaktiebolag med energirenoveringar – målet är 350 renoveringar per år

Jaa

I nästan alla höghus i Helsingfors kan energieffektiviteten förbättras på ett för bostadsägarna ekonomiskt lönsamt sätt. Det är dock inte alltid så lätt för husbolagen att identifiera nyttan med en energirenovering, och det kan verka besvärligt att göra en renovering. Helsingfors stad börjar erbjuda gratis experthjälp för privata husbolag, för att fler bostadsaktiebolag ska inspireras att börja planera en energirenovering.

Ett bostadsaktiebolag på Stengårdsgatan sänkte sina uppvärmningskostnader med hjälp av jordvärme. Bild: Jussi Rekiaho
Ett bostadsaktiebolag på Stengårdsgatan sänkte sina uppvärmningskostnader med hjälp av jordvärme. Bild: Jussi Rekiaho

Energirenässansteamet står till bostadsaktiebolagens tjänst

Med en energirenovering avses åtgärder genom vilka man förbättrar en byggnads energieffektivitet eller tar i bruk förnybar energi. I ett höghus kan en energirenovering exempelvis innebära att man tar i bruk jordvärme, installerar ett system för tillvaratagande av värme eller i samband med fasad- eller fönsterrenovering förbättrar värmeisoleringen.

Den här våren för staden kampanj och uppmuntrar alla bostadsaktiebolag att ta reda på hurdana åtgärder som skulle gagna dem ekonomiskt. I nästan alla hus är det möjligt att hitta lönsamma sätt att förbättra energieffektiviteten. Höghus byggda före 2000-talet drar oftast den största ekonomiska nyttan av energirenoveringar. I höghus kan renoveringar till och med halvera husbolagests uppvärmningskostnader, så renovering kan ha en betydande inverkan på boendekostnaderna.

Energirenässansteamet, som nu inrättats inom byggnadstillsynstjänsterna, ger bostadsaktiebolag i Helsingfors gratis ingenjörshjälp för att främja planeringen av energirenoveringar. Teamet inleder sitt arbete i början av mars, och dess tjänster riktar sig till bostadshöghus.

”En energiexpert från staden kan exempelvis bjudas in till bolagsstämman för att diskutera hurdan energiutredning det vore förnuftigt att beställa. Vi kan också hjälpa bostadsaktiebolagets styrelse i olika skeden av planeringen av en renovering. Staden erbjuder opartiskt stöd. Det är fortfarande bolaget självt som ansvarar för den egentliga planeringen av renoveringen samt för beslutsfattandet, genomförandet och betalningen”, berättar teamchef Aleksi Heikkilä.

Teamchef Aleksi Heikkilä berättar att Energirenässansteamet strävar efter att hjälpa alla bostadsaktiebolag som tar kontakt, så det lönar sig att ta kontakt med låg tröskel. Man hoppas särskilt att bolag i östra Helsingfors ska ta kontakt, eftersom det där enligt statistiken finns flest höghus byggda på 1960–1980-talet. Dessa byggnader har nått en ålder där det börjar vara aktuellt med totalrenovering, och de har också ofta stor nytta av en energirenovering.

Man kan också få ekonomiskt stöd för renoveringen

Genom Energirenässansteamets tjänster hjälper staden bostadsaktiebolagen att tackla de problem som ofta bromsar en energirenovering. Bolaget kan uppleva det som besvärligt att arbeta för en renovering och ta sig igenom de tillhörande tillståndsprocesserna. Det kan också kännas svårt att förstå finansieringsalternativen och de ekonomiska effekterna.

”Många vet exempelvis inte att man i höghus i Helsingfors ofta kan genomföra en energirenovering utan att bolagsvederlaget behöver höjas i något skede på grund av renoveringen, utan inbesparingarna finansierar hela renoveringen. Lägre uppvärmningskostnader börjar med tiden ge inbesparingar, och bostadens värde ökar också”, säger Aleksi Heikkilä.

Det lönar sig att utreda en energirenovering i år, eftersom ARA ger energiunderstöd för renoveringar fram till 2022. Husbolag kan få ett understöd på 4 000–6 000 euro per lägenhet för energirenoveringar.

Bostadsaktiebolagen har en avgörande roll i Helsingfors klimatarbete

Helsingfors stad stöder bostadsaktiebolagen i energirenoveringar, eftersom byggnadernas energiförbrukning är den största källan till koldioxidutsläpp i Helsingfors. Över hälften av koldioxidutsläppen i Helsingfors kommer från bostäders och andra byggnaders energiförbrukning.

För att Helsingfors ska uppnå sitt mål att bli klimatneutralt senast 2035, borde 350 energirenoveringar inledas i bostadsaktiebolag varje år. En energirenovering är den största miljögärningen som ett bostadsaktiebolag kan göra. Inrättandet av ett Energirenässansteam som hjälp för bostadsaktiebolagen är en av åtgärderna i programmet Kolneutralt Helsingfors 2035.

Förbättrad energieffektivitet är också ett centralt mål för Helsingfors egna nybyggen och renoveringar. Byggnaderna i stadens ägo utgör dock bara en sjättedel av alla byggnader i Helsingfors. Eftersom Helsingfors är väldigt höghusdominerat har bostadsaktiebolagens energieffektivitetsåtgärder och energirenoveringar stor betydelse för minskningen av utsläppen och bekämpningen av klimatförändringen.

Mer information:

Hel.fi/energirenovering

#HEL2035
#HiilineutraaliHelsinki #KolneutraltHelsingfors
#Energiarenessanssi #Energirenässans

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Programmet Kolneutralt Helsingfors och verksamhetsmodellen Energirenässans
Kaisa-Reeta Koskinen,
chef för projektet Kolneutralt Helsingfors
tfn 040 704 5057
kaisa-reeta.koskinen@hel.fi

Kuvat

Ett bostadsaktiebolag på Stengårdsgatan sänkte sina uppvärmningskostnader med hjälp av jordvärme. Bild: Jussi Rekiaho
Ett bostadsaktiebolag på Stengårdsgatan sänkte sina uppvärmningskostnader med hjälp av jordvärme. Bild: Jussi Rekiaho
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katseet koilliseen: Koillis-Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat kootusti verkkotilaisuudessa 5.5.21.4.2021 14:12:12 EEST | Tiedote

Koillis-Helsinkiin on suunnitteilla paljon uutta; tulevaisuudessa erityisesti Malmi ja muut koillisen asemanseudut kokevat muutoksia ja tiivistyvät. Koillis-Helsingin eli Malmin, Viikin, Pukinmäen, Puistolan, Suutarilan, Pihlajamäen ja Tapanilan ajankohtaiset suunnitelmat esitellään 5. toukokuuta klo 17.00 alkavassa Uutta Koillis-Helsinkiä –verkkotilaisuudessa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.4.202115.4.2021 21:04:20 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 15.4.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 29.4.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme