Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingfors stadsmuseum, Barnens stad och Sprutmästarens gård bjuder åter in till julfirande

Dela

På Helsingfors stadsmuseum och Sprutmästarens gård börjar julsäsongen på lördagen den 27 november. Mobilspelet Julmysteriet lockar barnfamiljer och alla med barnasinnet kvar till ett äventyr om julens historia i Helsingfors som utspelar sig runt Salutorget. I Sprutmästarens gård njuter man av en lugn jul med 1800-talsstämning.

Bild: Sanni Wessman / Napa Agency har designat årets julillustration till Helsingfors stadsmuseum.
Bild: Sanni Wessman / Napa Agency har designat årets julillustration till Helsingfors stadsmuseum.

Stadsmuseets julsäsong invigs lördagen den 27 november kl. 13–16. Lillas jul bjuder in familjer till pepparkakor och julpyssel. Man kan även få träffa julgubben. Även i år har museet pyntats i julskrud – i fönstren kan man beundra konstnären Willem Heeffers julstjärnor med Helsingfors-tema och barnen på det estniskspråkiga daghemmet Annala har klätt museets julgran. Även Mormors hus och skolan i Barnens stad har fått en gnutta jul. Museets egna ypperliga presenter till julklappssäcken, allt från spel och böcker till strumpor, hittar du i museibutiken. Man säljer bland annat den nyutkomna boken om Sprutmästarens gård samt nostalgiska julpynt. Stadsmuseets julbasar anordnas på lördagen den 4 december och söndagen den 5 december kl. 11–17 och kören Siller uppträder på söndagen den 12 december kl. 15. 

Julmysterium för hela familjen                        

Julmysteriet är ett avgiftsfritt mobilspel för barn som producerats i samarbete mellan Helsingfors stadsmuseum och Tomasmarknaden. Det spelas i omgivningen kring Salutorget. Spelet börjar framför Gamla saluhallen och slutar vid Helsingfors stadsmuseum. Man kan delta i spelet under perioden 27.11–22.12 på adressen joulumysteeri.fi. Spelet ger på ett roligt sätt en insikt i julens historia i Helsingfors och den som löser mysteriet får ett läckert pris under museets öppettider må–fr kl. 11–19, lö–sö kl. 11–17. 

Gammaldags julstämning i Helsingfors äldsta trähus 

Sprutmästarens gård har under årtionden varit särskilt populär på julen. Sprutmästarens gård dekoreras i en julskrud från 1800-talets mitt som är enklare än nuförtiden, men desto mer stämningsfull. I värmen av köksspisen kan man njuta av julens kryddiga dofter och föreställa sig hur flitiga händer bakar pepparkakor. I kammaren slår man in klappar i små paket som lackas igen och utrustas med roliga rim. Den lilla julgranen pyntad med ljus och småkakor står på bordet i salen enligt tidens sed.

I Sprutmästarens gård ordnas ett julevenemang söndagen den 12 december kl. 15. I museihusets rum kan man njuta av stämningen och samtala med sakkunniga guider om husets olika skeden och julfirande förr i tiden. I gårdsbyggnadens kammare pysslar man julgranspynt enligt äkta anvisningar från 1800-talet. Ute på gården uppträder Kamarikuoro Värinä med julmelodier kl. 13 och 14. Museibutiken är fylld med hemtrevlig, varm stämning och förtjusande julklappsidéer.

Julsäsongens evenemang på Helsingfors stadsmuseum: 
 
Julmysteriet – spel för hela familjen 27.11–22.12 
Välkommen på ett äventyr om julens historia i Helsingfors! Julmysteriet löses på fem platser i omgivningarna kring Salutorget och Tomasmarknaden. Spelet tar cirka en halvtimme. Rutten börjar framför Gamla saluhallen och slutar vid Helsingfors stadsmuseum (Alexandersgatan 16). Den som löser mysteriet får ett läckert pris under museets öppettider må–fr kl. 11–19, lö–sö kl. 11–17. Spelet finns på adressen www.joulumysteeri.fi

Lillas jul lördagen den 27 november kl. 13–16 
Lillas jul bjuder på julprogram för de minsta i familjen. Under evenemanget delar man ut varm saft och pepparkakor utomhus så länge de räcker. 

Program:
kl. 13–13.45 Stadin juhlaorkesteri
kl. 14–14.20 Trollerishow med jultema för barn: efter showen formar trollkarlen Keke Pulliainen ballonger till barnen.
kl. 14.30–15.15 Stadin juhlaorkesteri
kl. 13–16 Julprydnadverkstad i Falkmans flygel. I verkstaden kan du också skriva ett kort för kampanjen Julpost till åldringar. 
kl. 13–16 Pepparkaksgubbar av kartong, verkstad i Kasari 
kl. 13–16 Julmålarbilder i Barnens stad 
kl. 13–16 Julgubben går runt i museet. Du hittar julgubben i museets aula kl. 13.30–14 och kl. 15–15.30. 
 

Ljud- och ljuskonst på Helsingfors stadsmuseums innergårdar 
27.11.2021–13.1.2022 
 
Artturi Elovirtas ljusverk Yhteisö
På Sederholmska gården 

Utgångspunkten för Artturi Elovirtas ljusverk Yhteisö är en omvälvning i städernas handel, digitalisering och förändring av stadsbilden: hur stadsrummet används i framtiden och vem städerna är avsedda för. Verket vill ställa följande frågor till besökarna: Är staden öppen eller stängd? Är staden tillåtande eller förbjudande? Är staden en möjliggörare eller förnekare? 

Mikko H. Haapojas ljudverk Kesä talven keskellä (2021) 
På Goviniuska gården och Falkmans ateljés gård samt vid entrén på Katarinegatan 

Ljudverket Kesä talven keskellä är en del av installationen Keskusmetsä i serien Helsingin reitit om stadsnaturen på 2020-talet. Helsingin reitit är en serie av verk om vår huvudstads ljudlandskap som startades av Mikko H. Haapoja år 2010.

Julbasar lördagen den 4 december och söndagen den 5 december kl. 11–17 
Välkommen till glädjens julbasar för att njuta om julmusik och delikatesser vid sidan av att shoppa! Keramikstudion Paloina, Uusix-verkstäderna, Vanhankaupungin Suklaa, Kaffe Obscura, Café Ursula och Rouva Rusakko medverkar på basaren. För musiken svarar Tuomas Vertanen och Hanna-Maaria Tuomela. Det är fritt inträde till evenemanget.

House of Nostalgia – In Love With An Illusive Past 8.12.2021–13.1.2022
Utställningen In Love With An Illusive Past visas i Helsingfors stadsmuseums stämningsfulla aula. I utställningen får du bekanta dig med kläder och accessoarer som är inspirerade av det förflutna samt med berättelserna bakom mönstren och kläderna. House of Nostalgia är ett designföretag från Helsingfors som designar och tillverkar kläder och accessoarer i vintagestil.

Siller-körens julkonsert söndagen den 12 december kl. 15 
Kören uppträder i stadsmuseets aula med jullåtar på estniska, finska och engelska. Den blandade kören Siller grundades år 2007 i Helsingfors och är den äldsta finsk-estniska kören i Finland.
 
Läs mer: 
www.helsinginkaupunginmuseo.fi/sv/evenemang/ 

Julens öppettider: 
 
Helsingfors stadsmuseum 
Alexandersgatan 16 
Öppet må–fr 11–19, lö–sö 11–17 
Nyårsafton 31.12 kl. 11–15 
Stängt 23–26.12, 1.1 och 7.1 
www.helsinginkaupunginmuseo.fi
 
Sprutmästarens gård 
Kristiansgatan 12 
Öppet 27.11–19.12 on–fr kl. 13–18, lö-sö kl. 11–17, 20.12–9.1 on-sö kl. 11–17 
Nyårsafton 31.12 kl. 11–15 
Stängt 6.12, 23–26.12, 1.1 och 7.1 
ruiskumestarintalo.fi
 
Alltid fritt inträde! 

Nyckelord

Kontakter

Forskare-producent Jere Jäppinen, jere.jappinen@hel.fi, 050 325 5440 (Evenemang på Sprutmästarens gård)

Producent Päivi Makkonen paivi.makkonen@hel.fi, 050 597 6513 (Evenemang på Helsingfors stadsmuseum)

Bilder

Bild: Sanni Wessman / Napa Agency har designat årets julillustration till Helsingfors stadsmuseum.
Bild: Sanni Wessman / Napa Agency har designat årets julillustration till Helsingfors stadsmuseum.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors stadsmuseum är världens enda museum med Helsingfors som tema. Fokus ligger särskilt på stadsbornas självupplevda erfarenheter och vanliga vardag som återspeglas i museets föremål och fotografier. Kiss-Kiss-godispapper, en knarrande hetekasäng och ett foto på en förortsgård är värdefulla skatter på museet.

Helsingfors stadsmuseum ligger vid hörnet av Senatstorget i stadens äldsta kvarter och inträdet är alltid fritt. På stadsmuseet har alla möjligheten att förälska sig i Helsingfors.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Den anrika Georgsgatans simhall renoveras för att bli ännu mer kundorienterad30.11.2021 10:54:09 EET | Tiedote

Den nyklassiska och stämningsfulla Georgsgatans simhall som byggdes på 1920-talet kommer att undergå en grundrenovering och servicereform under de närmaste åren. Reformen syftar till att utveckla simhallens tjänster så att de blir ännu mer kundorienterade och miljövänligare. Stadsbor och kunder erbjuds möjlighet att påverka framtida reformer redan under slutet av året och våren 2022.

Historiallinen Yrjönkadun uimahalli uudistuu entistä asiakaslähtöisemmäksi30.11.2021 09:20:55 EET | Tiedote

1920-luvulla rakennettu uusklassinen ja tunnelmallinen Yrjönkadun uimahalli tulee kokemaan peruskorjauksen ja palveluiden uudistuksen lähivuosina. Uudistuksella tullaan kehittämään uimahallin palveluita entistä asiakaslähtöisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Kaupunkilaisille ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta vaikuttaa tuleviin uudistuksiin jo loppuvuoden ja kevätkauden 2022 aikana.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum