Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingillä useita valtteja startup-kaupunkien mittelössä – kärjessä toimivuus sekä maailman paras työn ja vapaa-ajan tasapaino

Jaa

Helsingin kaupungilla ja Slushilla on yhteinen tavoite: Helsingin saattaminen maailmankartalle kärkipaikkana olla kasvuyrittäjä, mutta samalla myös elää toimivaa ja hyvää arkea. Uudella, aiempaa merkittävämmällä Slush-yhteistyöllä Helsinki havittelee kaupunkiin lisää kansainvälisiä kykyjä ja vahvempaa erottautumista Euroopan muista startup-kaupungeista.

Helsingillä on osaajien houkuttelussa monta valttia.

“Helsingin menestys on suurelta osin riippuvainen uuden yritystoiminnan syntymisestä ja osaajien houkuttelun onnistumisesta. Kaupungin elinvoiman kasvattamiseksi myös mielikuvaa kaupungista pitää kehittää kansainvälisillä areenoilla. Slushilla on tässä merkittävä rooli ja muun muassa tämän vuoksi aiempaa vahvempi yhteistyö tapahtuman kanssa on Helsingille tärkeää”, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Helsinki tiivisti yhteistyötään Slushin kanssa

Helsingin kaupungin ja Slushin uusi, entistä tiiviimpi yhteistyö keskittyy Helsingin tunnettuuden kasvattamiseen ja kasvuyrityskentän tukemiseen. Tämä näkyy vahvasti erityisesti tapahtuman kansainvälisille kävijöille.

Kasvuyrittäjyys voi olla merkittävä keino maailmaa painavien, globaalien ongelmien ratkaisuun. Slush ja Helsinki tekevät kasvavissa määrin yhteistyötä myös siinä, että Helsinki voisi toimia johtavana kasvupaikkana tällaisille yrityksille.

“Uskomme, että yrittäjyys on yksi tehokkaimmista keinoista muuttaa maailmaa. Yrittäjät ovat aina olleet ongelmanratkaisijoita. Nyt maailmaa painavat ongelmat ovat entistä monimutkaisempia ja kiireellisempiä ratkaista. Tässä kasvuyritykset voivat olla avainasemassa: ne voivat toimia nopeana väylänä merkittävien ratkaisujen levittämisessä“, Slushin toimitusjohtaja Andreas Saari toteaa.

Slushin ja kaupungin yhteiskampanja ”4 Reasons” tuo kasvuyrittäjyyttä esille keinona ratkaista maailman merkittäviä ongelmia. Helsingillä on lisäksi oma kampanjateema ”A worklife worth living”, joka viestii kaupungin tarjoamasta kärkiluokan elämänlaadusta sekä toimivuuden kautta syntyvästä työelämän ja vapaa-ajan tasapainosta.

Helsinki on myös Slushin uuden tuotekehitysalaan keskittyvän Ready to Launch -tapahtuman pääkumppani. Vastaava visionäärinen tilaisuus on pitkään puuttunut Pohjoismaista. Kaapelitehtaalla 20. marraskuuta järjestettävään tapahtumaan odotetaan noin tuhatta kävijää.

Tänä vuonna Slush-tarjontaan voi tutustua myös ilman pääsylippua. Slush 100 -pitching-kilpailun semifinaali järjestetään ensimmäistä kertaa julkisella paikalla, keskellä Kampin kauppakeskusta 20. marraskuuta. Tapahtumassa varhaisen vaiheen startupit haastavat toisiaan pitchauskilpailun merkeissä. Helsinki on yksi tapahtuman kumppaneista.

Maria 01 ja hautomotoiminta siivittävät matkaa Euroopan johtavaksi kokeilualustaksi

Helsingissä vanhaan sairaalarakennukseen vuonna 2016 perustettu Maria 01 on parhaillaan laajentumassa Euroopan suurimmaksi startup-kampukseksi.

Laajennuksen ensimmäinen, olemassa olevia tiloja hyödyntävä vaihe valmistui lokakuussa ja kampus on tuplannut kokonsa 20 000:een neliömetriin. Suunnitelman mukaan vuoteen 2026 mennessä uudisrakentamisella 70 000:n neliönkokoon kasvavalla kampuksella on tulevaisuudessa tilaa noin 650:lle uudelle toimijalle ja 6 000:lle uudelle työntekijälle. Laajennuksen toteuttavat yhteistyössä YIT, Keva ja Helsingin kaupunki.

Tällä hetkellä tiloissa työskentelee reilut 1 100 henkilöä, yli 130 startupia ja kasvuyritystä, 12 venture capital -rahastoa sekä useita startup-ekosysteemin toimijoita, kuten yksityissijoittajien verkosto FiBAN, osaamiskiihdyttämö The Shortcut ja uusi pelialaa tukeva yhdistys Games Capital Helsinki.

Maria 01:n taustalla ovat Slush-tapahtuman omistava Startup-säätiö, Helsingin Uusyrityskeskus sekä Helsingin kaupunki.

Helsingin kaupunkistrategian mukaan koko kaupunkia kehitetään alustana kokeiluille ja uutta luovalle elinkeinotoiminnalle. Helsinki haluaa olla vuoteen 2025 mennessä Euroopan johtava alusta kokeiluille ja uutta luovalle yritystoiminnalle. Tavoitteeseen päästäkseen Helsinki käynnistää ja tukee hautomotoimintaa etenkin kasvualoilla sekä aloilla, joilla on merkittävä vaikutus kaupungin toimintaan.

Seuraavana avauksena vuodenvaihteessa on aloittamassa Helsingin ensimmäinen terveysalan yrityshautomo Health Incubator Helsinki, joka sijoittuu Meilahden kampukselle.

”Health Incubator Helsinki on yhdistelmä esihautomo- ja hautomopalveluja. Vastaava toimintamalli on yleistymässä Euroopassa. Tavoitteena on antaa pitkäjänteistä tukea varhaisen vaiheen tiimeille ja räätälöityä palvelua pidemmälle ehtineille startupeille. Lisäksi tiimeille ja yrityksille tarjotaan asiantuntija-apua liiketoimintaidean arvioimiseen ja skaalaamiseen sekä toimisto- ja yhteistyötiloja”, kertoo elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Hautomon taustalla toimii Health Capital Helsinki -konsortio, jossa kaupunki on mukana. Lisäksi konseptointivaiheessa on puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin keskittyvä Urban Tech -hautomo.

Taustatietoa

Tällä viikolla Helsinki on kansainvälisten startupien, sijoittajien ja median kohtaamispaikka, kun Slush täyttää Messukeskuksen 21.–22. marraskuuta. Slush on taloudelliselta vaikuttavuudeltaan Helsingin merkittävimpiin kuuluva toistuva tapahtuma. Kansainvälisten kävijöiden keskimäärin kuluttama summa, 850–1 015 euroa, on tutkittujen tapahtumien osalta korkein koskaan mitattu (Sponsor Insight 2018). Tapahtuman todellinen arvo on kuitenkin talouslukuja laaja-alaisempi.

Slush tuo Helsinkiin kasvuyrityskentän ajankohtaisimmat ihmiset ja keskustelut sekä varmistaa, että Helsinki on ja pysyy kehityksen kärjessä. Slush on 12:n vuoden aikana kasvanut maailman startup- ja teknologiatapahtumien kärkeen. Tänä vuonna tapahtumaan odotetaan noin 25 000:tä kävijää yli 130:stä maasta. Mukana on noin 4 000 startupia, 2 000 sijoittajaa ja 600 kansainvälisen median edustajaa. Slushin vetovoimasta kertoo myös se, että tapahtuman toteuttamiseen osallistuu jälleen noin 2 400 vapaaehtoisen joukko.

Viimeisten vuosien aikana Helsinki on sijoittunut lukuisissa elämänlaatua ja työelämää mittaavissa kansainvälisissä vertailuissa kärkeen. Tuorein ykkössija napsahti työn ja vapaa-ajan tasapainoa mitanneesta Kisin selvityksestä (The Work-Life Balance Index 2019). Lisäksi Helsinki on muun muassa maailman kolmanneksi paras sijaintipaikka kasvuyritykselle (Valuer 2019) ja startup-ekosysteemimme on yhteisöllisyydeltään ja kunnianhimoisuudeltaan ykkösluokkaa (Startup Genome 2018). Suomi on puolestaan valittu maailman onnellisimmaksi maaksi (The World Happiness Report 2019) ja parhaaksi kohteeksi kansainvälisille expat-perheille (InterNations Expat Insider 2019).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna-Mari Jäntti, yhteysjohtaja, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 0400 536 581, s-posti: sanna-mari.jantti@hel.fi
Sanna Forsström, markkinointipäällikkö, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 040 531 3713, s-posti: sanna.forsstrom@hel.fi
Slush: viestintäjohtaja Saara Pelto-Arvo, puh. 041 549 2392, s-posti: saara.pelto-arvo@slush.org, puh. 041 5492392

Viestinnän yhteyshenkilö:
Laura Itävaara, viestintäasiantuntija, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 050 547 5706, s-posti: laura.itavaara@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Helsingin kaupunginhallitus esittää Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman hyväksymistä - myös kaupunkipyöräjärjestelmä laajenee11.1.2021 19:25:19 EETTiedote

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 11.1. esittää valtuustolle Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman hyväksymistä jatkosuunnittelua varten. Kaupunginhallitus päätti myös oikeuttaa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) tekemään kaupunkipyöräpalvelun laajennusta koskevan lisäsopimuksen.

Helsingin kaupunki on ehdolla Suomen Aktiivisimmaksi Työpaikaksi11.1.2021 10:00:08 EETTiedote

Helsingin kaupunki on päässyt finaaliin Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailussa. Voittaja julkaistaan Urheilugaalassa 14. tammikuuta 2021. Kaupunkistrategian tasolla liikkumisen lisäämiseen panostavan Helsingin tavoitteena on, että sekä kaupunkilaiset että kaupungin henkilöstö liikkuvat enemmän osana arkeaan. Syksyllä Suomen Olympiakomitealta saatu Aktiivisin työpaikka -sertifikaatti, kuten myös tuoreet Kunta10-tutkimuksen tulokset osoittavat, että liikkumisen saralla tapahtuu myönteistä kehitystä.

Helsingin keskusta-alueen kehittäminen etenee7.1.2021 14:03:29 EETTiedote

Houkutteleva ydinkeskusta on elintärkeä Helsingille. Keskusta-alueen kehittämistä ja suunnittelua edistetään merkittävästi tulevan kevään aikana. Kaupunginhallitus saa kokouksessaan 11. tammikuuta käsiteltäväkseen keskustavisioon, kävelykeskustan kehittämiseen ja satamatoimintojen keskittämiseen liittyvät ehdotukset. Myös Olympiaterminaalilta Kauppatorille ulottuvan rantavyöhykkeen laatu- ja konseptikilpailu on tarkoitus käynnistää keväällä 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme