Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingille tulossa vuoteen 2030 ulottuva taide- ja kulttuurivisio

Jaa

Helsinki on asettanut työryhmän valmistelemaan kaupungille taide- ja kulttuurivision vuosille 2019–2030. Tavoitteena on käynnistää laaja ja avoin keskustelu taiteen ja kulttuurin merkityksestä koko kaupungille.

Kansliapäällikön päätöksellä perustettu taide- ja kulttuurivisiotyöryhmä tarkastelee taiteen ja kulttuurin roolia kaupungissa pitkäjänteisesti, asettaa taiteen ja kulttuurin edistämiselle tavoitteet ja esittää toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Työryhmän tehtävänä on tuottaa Helsingille linjaukset, joiden nojalla kaupungissa toimivat tahot, myös muut kuin kaupungin omat toimijat, voivat edistää vision toteutumista.

Helsingissä taiteen ja kulttuurin yleisöt kasvavat jatkuvasti, ja toimijoiden kenttä on yhä laajempi. Kaupungissa on syntynyt tarve tarkastella yhä rikkaamman ja monimuotoisemman taide- ja kulttuurikentän toimintaedellytyksiä ja merkitystä koko kaupungille. Vilkas ja monipuolinen taide- ja kulttuurielämä on myös kansainvälisesti merkittävä vetovoimatekijä.

Taide- ja kulttuurivisiotyöryhmän puheenjohtajana toimii Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg. Työryhmän muut jäsenet ovat emeritusjohtaja, FM Leif Jakobsson (Svenska Kulturfonden), pääjohtaja Gita Kadambi (Suomen kansallisooppera ja -baletti), professori Elina Knihtilä (Teatterikorkeakoulu), suunnittelijaopettaja Emmi Komlosi (Helsingin Työväenopisto), koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors (Urbanapa), taiteilija, taiteen tohtori Teemu Mäki (Suomen taiteilijaseuran puheenjohtaja), toimitusjohtaja Eeka Mäkynen (Finnish Metal Events Oy), toimitusjohtaja Sara Norberg (Cinematic) sekä erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio (Suomen kulttuurirahasto).

”Tulevaisuus on kaupunkien, ja ensi vuosikymmenellä meillä on useita kysymyksiä kysyttävänä ja ratkottavana yhdessä. Tuleva työ tarjoaa tilaisuuden avata taiteen mahdollisuudet uuden kynnyksellä. Olen iloinen, että Helsinki tunnistaa taiteen ja kulttuurin painoarvon”, työryhmän puheenjohtaja Aleksi Malmberg summaa taide- ja kulttuurivisiotyön merkityksen.

Samalla perustettuun taide- ja kulttuurivisiotyön ohjausryhmään kaupungilla kuuluvat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio (ohjausryhmän puheenjohtaja), kulttuurijohtaja Tuula Haavisto, yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti, kaupunginsihteeri Leena Mickwitz ja erikoistutkija Pasi Saukkonen. Sekä ohjausryhmän että työryhmän sihteerinä toimii suunnittelija Ulla Laurio.

Työryhmän ja ohjausryhmän toimikausi kestää 31.1.2020 saakka.

Taide- ja kulttuurivisio on osa Helsingin kaupunkistrategiaa, josta päättäessään 27.9.2017 kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginvaltuutettu Jörn Donnerin toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää että kaupungin toimesta selvitetään mahdollisuutta pikaisesti perustaa laaja-alainen komitea joka luo visioita kulttuurin edistämiseen Helsingissä tähtäimenä tehdä kaupungista monimuotoiseen kulttuuriin tekemiseen ja tuottamiseen innostava ilmapiiri lähimmän kymmenvuotiskauden aikana."

Päätösteksti liitteineen on luettavissa kaupungin verkkosivulla.

Helsinki on asettanut työryhmän valmistelemaan vuoden 2019 aikana taide- ja kulttuurivision vuosille 2019–2030. Tavoitteena on käynnistää laaja ja avoin keskustelu taiteen ja kulttuurin merkityksestä koko kaupungille. Haastattelussa työryhmän puheenjohtaja, HKO:n intendentti Aleksi Malmberg.
Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aleksi Malmberg
intendentti, Helsingin kaupunginorkesteri
p. 050 302 1669

Tommi Laitio
toimialajohtaja, kulttuuri ja vapaa-aika
Helsingin kaupunki
p. 050 563 4950

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Keskustakirjasto Oodin miljoonan kävijän raja menee rikki huomenna tiistaina 26.3. 25.3.2019 12:10:00 EETTiedote

Helsingin keskustakirjasto Oodi avautui 5.12.2018 eli talo on ollut avoinna yleisölle pian neljä kuukautta. Oodi on saavuttanut suuren suosion, sillä jo huomenna tiistaina 26.3.2019 Oodin ovista astuu sisään miljoonas kävijä. Tämä kävijä palkitaan Oodi-kangaskassillisella yllätyksiä – luvassa on ainakin liput Oodissa toimivaan Kino Reginaan sekä kahvit Fazerin kahvilassa.

På tisdagen 26.3 väntas den miljonte besökaren komma till Centrumbiblioteket Ode25.3.2019 12:09:00 EETTiedote

Helsingfors centrumbibliotek Ode har varit öppen för allmänheten i knappa fyra månader sedan öppningsdagen 5.12.2018. Ode har varit mycket populärt eftersom den miljonte besökaren förväntas stiga in genom bibliotekets dörrar under tisdagen den 26.3. Denna besökare belönas med Odes tygkasse full med överraskningar, dessutom sjänker Kino Regina, som fungerar på Ode, biobiljetter och Fazers kafé bjuder på kaffe.

Jari Jokiahon ja Matti Mattssonin 4.4. avautuva Recycling Art -näyttely kulttuurikeskus Caisassa ottaa kantaa ilmastonmuutokseen.21.3.2019 16:00:00 EETTiedote

Caisan galleriassa 4. huhtikuuta avautuva kuvanveistäjä Jari Jokiahon ja koruseppä Matti Mattssonin näyttely Recycling Art ottaa kantaa merien muoviroskakertymiin, jääalueiden sulamisuhkaan sekä globaaliin ilmaston muutokseen. Kierrätystaideteokset, korut ja esineet nostavat esiin ajankohtaiset vakavat teemat kuitenkin humoristisesti ja leikkisästi. Esineet saavat uuden elämän, kun näkökulma muuttuu ja taide tekee tepposet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme