Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingille tulossa vuoteen 2030 ulottuva taide- ja kulttuurivisio

Jaa

Helsinki on asettanut työryhmän valmistelemaan kaupungille taide- ja kulttuurivision vuosille 2019–2030. Tavoitteena on käynnistää laaja ja avoin keskustelu taiteen ja kulttuurin merkityksestä koko kaupungille.

Kansliapäällikön päätöksellä perustettu taide- ja kulttuurivisiotyöryhmä tarkastelee taiteen ja kulttuurin roolia kaupungissa pitkäjänteisesti, asettaa taiteen ja kulttuurin edistämiselle tavoitteet ja esittää toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Työryhmän tehtävänä on tuottaa Helsingille linjaukset, joiden nojalla kaupungissa toimivat tahot, myös muut kuin kaupungin omat toimijat, voivat edistää vision toteutumista.

Helsingissä taiteen ja kulttuurin yleisöt kasvavat jatkuvasti, ja toimijoiden kenttä on yhä laajempi. Kaupungissa on syntynyt tarve tarkastella yhä rikkaamman ja monimuotoisemman taide- ja kulttuurikentän toimintaedellytyksiä ja merkitystä koko kaupungille. Vilkas ja monipuolinen taide- ja kulttuurielämä on myös kansainvälisesti merkittävä vetovoimatekijä.

Taide- ja kulttuurivisiotyöryhmän puheenjohtajana toimii Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg. Työryhmän muut jäsenet ovat emeritusjohtaja, FM Leif Jakobsson (Svenska Kulturfonden), pääjohtaja Gita Kadambi (Suomen kansallisooppera ja -baletti), professori Elina Knihtilä (Teatterikorkeakoulu), suunnittelijaopettaja Emmi Komlosi (Helsingin Työväenopisto), koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors (Urbanapa), taiteilija, taiteen tohtori Teemu Mäki (Suomen taiteilijaseuran puheenjohtaja), toimitusjohtaja Eeka Mäkynen (Finnish Metal Events Oy), toimitusjohtaja Sara Norberg (Cinematic) sekä erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio (Suomen kulttuurirahasto).

”Tulevaisuus on kaupunkien, ja ensi vuosikymmenellä meillä on useita kysymyksiä kysyttävänä ja ratkottavana yhdessä. Tuleva työ tarjoaa tilaisuuden avata taiteen mahdollisuudet uuden kynnyksellä. Olen iloinen, että Helsinki tunnistaa taiteen ja kulttuurin painoarvon”, työryhmän puheenjohtaja Aleksi Malmberg summaa taide- ja kulttuurivisiotyön merkityksen.

Samalla perustettuun taide- ja kulttuurivisiotyön ohjausryhmään kaupungilla kuuluvat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio (ohjausryhmän puheenjohtaja), kulttuurijohtaja Tuula Haavisto, yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti, kaupunginsihteeri Leena Mickwitz ja erikoistutkija Pasi Saukkonen. Sekä ohjausryhmän että työryhmän sihteerinä toimii suunnittelija Ulla Laurio.

Työryhmän ja ohjausryhmän toimikausi kestää 31.1.2020 saakka.

Taide- ja kulttuurivisio on osa Helsingin kaupunkistrategiaa, josta päättäessään 27.9.2017 kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginvaltuutettu Jörn Donnerin toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää että kaupungin toimesta selvitetään mahdollisuutta pikaisesti perustaa laaja-alainen komitea joka luo visioita kulttuurin edistämiseen Helsingissä tähtäimenä tehdä kaupungista monimuotoiseen kulttuuriin tekemiseen ja tuottamiseen innostava ilmapiiri lähimmän kymmenvuotiskauden aikana."

Päätösteksti liitteineen on luettavissa kaupungin verkkosivulla.

Helsinki on asettanut työryhmän valmistelemaan vuoden 2019 aikana taide- ja kulttuurivision vuosille 2019–2030. Tavoitteena on käynnistää laaja ja avoin keskustelu taiteen ja kulttuurin merkityksestä koko kaupungille. Haastattelussa työryhmän puheenjohtaja, HKO:n intendentti Aleksi Malmberg.
Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aleksi Malmberg
intendentti, Helsingin kaupunginorkesteri
p. 050 302 1669

Tommi Laitio
toimialajohtaja, kulttuuri ja vapaa-aika
Helsingin kaupunki
p. 050 563 4950

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

KUTSU AAMIAISTILAISUUTEEN: katsaus Helsingin museokenttään21.5.2019 17:58:16 EESTKutsu

Suomen museoiden suosio on huippulukemissa. Vuonna 2018 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin yli 7,1 miljoonaa kertaa. Mikä tekee museoista niin suosittuja? Mitä Helsingin museokentällä tapahtuu? Mikä museoiden rooli on tänä päivänä – entä miltä niiden tulevaisuus näyttää? Tervetuloa keskustelemaan aiheista aamiaistilaisuuteen, joka järjestetään Hakasalmen huvilassa tiistaina 28.5. klo 8 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme