Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansa: Kaupungin vanhukset pitää suojata helteiltä

Jaa

Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa käynnistää selvityksen helteiden aiheuttamista ongelmista kaupungin palveluissa. Vesikansa mukaan kesän hellejaksot ovat osoittaneet, että toimia tarvitaan ainakin ikäihmisten monipuolisissa palvelukeskuksissa ja sairaaloissa.

“Yhteiskunnassamme on jotain mennyt pieleen, jos sairaat ja hauraat joutuvat kärsimään kuumuudesta sairaaloissa ja monipuolissa palvelukeskuksissa, kun taas terveet ja vahvat voivat nauttia shoppailusta viilennetyissä supermarketeissa”, Vesikansa vertaa.

Vesikansa toivoo toimialan selvittävän tarkkaan, mitkä ovat olleet helteiden vaikutukset palveluihin ja niiden käyttäjiin. Selvittämisen hyötynä hän näkee myös sen, että kokemukset voivat auttaa ilmastonlämpenemisen aiheuttamiin helteisiin tulevina kesinä.

“Alustavien raporttien perusteella Helsingissä on helteistä toistaiseksi selvitty kohtuullisen hyvin. Tämän kesän opetukset on kuitenkin käytävä tarkkaan läpi, koska ilmastokriisi tarkoittaa, että helleaalloissa tulee tavallinen osa Suomen kesiä. Ilmastonmuutos on asia, jonka torjuntaa tarvitaan sekä paikallisia ja maailmanlaajuisia toimia. Vaikka toimet paranisivat, ilmasto lämpenee silti niin merkittävästi, että meidän täytyy olla myös valmiit sopeutumaan”, Vesikansa huomauttaa.

Vesikansa pitää tärkeänä hakea pitkän ja lyhyen aikavälin korjausaskeleita. Pitkällä aikavälillä hän pitää tärkeimpänä sitä, että hankesuunnittelussa varaudutaan pitkiinkin hellejaksoihin esimerkiksi puiden varjostuksen, markiisien ja muiden keinojen avulla.

“Suuria investointeja ei aina tarvitse odottaa. Varmasti voidaan löytää myös nopeammin helpottavia keinoja esimerkiksi liikutettavien ilmastointilaitteiden hankkimista olisi hyvä pohtia. Niitä ei tietenkään saada, kun tilanne on päällä, mutta ennakointia kannattaa tehdä tulevia lämpöaaltoja varten”, Vesikansa ehdottaa.

“Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluissa on tehty valtavasti töitä, että helteen aiheuttamia ongelmia on ratkottu. Haluan kiittää henkilöstöämme venymisestä jo tähän mennessä ja toivon vielä voimia kesän lopun helteille”, Vesikansa sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansa, puh. 09 310 36040

Erityisavustaja Heikki Sairanen, puh. 045 3579212

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestari Jan Vapaavuori tapaa Berliinissä kollegansa, Berliinin pormestari Michael Müllerin perjantaina 12.4.12.4.2019 09:41:43 EESTTiedote

Pormestarit keskustelevat tapaamisessa kaupunkien välisen yhteistyön tiivistämisestä. Pormestari Vapaavuoren pääteemoja tapaamiseen ovat muun muassa kaupunkien mahdollisuudet yhteistyöhön puhtaampien ja kestävämpien energiaratkaisujen etsimisessä sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden paikallinen vapaaehtoinen raportointi, johon Helsinki on sitoutunut ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme