DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Helsingin Diakonissalaitos kumppaniksi sovintoprosesseja kehittävään kansainväliseen hankkeeseen – erityisasiantuntijana Antti Pentikäinen

Jaa

Kirkon Ulkomaanavun entinen toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen on valittu Yhdysvalloissa sovintoprosesseja kehittävän yksikön johtoon ja tutkimusprofessoriksi George Masonin yliopistoon Washingtonissa. Helsingin Diakonissalaitos lähtee sovintoprosesseja kehittävään hankkeeseen kumppaniksi.

Antti Pentikäinen. Kuva: Anna Tervahartiala
Antti Pentikäinen. Kuva: Anna Tervahartiala

Diakonissalaitoksen erityisasiantuntijaksi on nimitetty Antti Pentikäinen. Pentikäinen tuo sovintoprosessien erityisasiantuntijuuden Diakonissalaitoksen käyttöön.

”Helsingin Diakonissalaitos on Suomen parhaita toimijoita ihmisten ja yhteisöjen toipumisen tukemisessa vaikeiden kokemuksien jälkeen. Heillä on siksi paljon annettavaa siihen, miten sovintoprosessien vaikuttavuutta voidaan kansainvälisesti tehostaa. Olen todella iloinen, että he ovat nähneet tämän tärkeäksi ja lähteneet mukaan”, kertoo Pentikäinen taustoja Diakonissalaitokselle siirtymisestä.

Pentikäinen ryhtyy Yhdysvalloissa johtamaan sovintoprosessien kehittämiseen keskittyvää yksikköä ja tutkimushanketta. ”YK:n päämääränä on lähes kaikkialla sovintoprosessin aikaansaaminen, mutta siltä puuttuu selkeä näkemys siitä, mitä tämä tarkoittaa ja miten siihen päästään. Haluamme koota avuksi sekä kansainvälisiä että paikallisia osaajia. Suomalaisilla toimijoilla on siinä samalla mahdollisuus ottaa vastuuta totuus- ja sovintoprosessien kehittämisestä ja tukemisesta. Toivon, että tästä tulee yksi Suomen rauhanvälityksen kärkiteemoja”, toteaa Pentikäinen.

”Tämä on varmaankin elämäni tärkein työtehtävä. Sovintoprosessit ovat ratkaisevan tärkeitä rauhan vakiinnuttamisessa ja väkivallan kierteen katkaisussa. Tällä hetkellä puolet rauhansopimuksista kaatuu ensimmäisen viiden vuoden aikana ja väkivalta ryöpsähtää uudelleen entistä pahempana”, kuvaa Pentikäinen uutta tehtäväänsä.

Sovintoprosessien kehittämistä pidetään George Masonin yliopistossa yhtenä kaikkein kiireellisimmistä aiheista, jossa tarvitaan sekä tutkimusta että uusien toimintamallien kehittämistä. ”Olemme innoissamme Antin osaamisesta ja olemme vakuuttuneita, että pystymme sen myötä tehostamaan sovintoprosesseja ja luomaan niiden kipeästi tarvitsemia tukirakenteita”, yliopiston dekaani Kevin Avruch toteaa.

Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström näkee, että sovintoprosessien kehittäminen sopii mainiosti Diakonissalaitoksen strategiaan kotimaassa ja kansainvälisesti.

”Olen iloinen, että saamme Antin osaamisen käyttöömme kansainvälisiin hankkeisiimme”, toimitusjohtaja Olli Holmström toteaa tuoreimmasta rekrytoinnista.

Holmströmin mukaan sovintotyö tulee näkymään myös Suomessa. Meillä on tässäkin maassa monia käsittelemättömiä asioita ja jännitteitä, jotka painavat ihmisten mieliä ja vaikeuttavat arkea. Tarvitsemme positiivisia muutosvoimia, joilla voimme lisätä ihmisten hyvinvointia.

”Kotimaassa Antti on ollut auttamassa mm. valtion ja saamelaisten sovintoprosessissa. Diakonissalaitoksella on - hyvät valmiudet tarvittaessa auttaa esimerkiksi kehittämään psykososiaalista tukea ja vertaistuen koulutusta saamelaisten parissa, mitä diakonia-ammattikorkeakouluissa jo tehdäänkin. Haluamme myös herättää laajempaa keskustelua sovinnosta, ” Holmström kertoo Suomeen liittyvistä suunnitelmista.

Antti Pentikäinen
- Teologian maisteri, Helsingin yliopisto
- Uskonnollisten ja perinteisten rauhanvälittäjien verkoston toiminnanjohtaja (2015–2018)
- YK:n kansanmurhien ehkäisystä vastaavan apulaispääsihteerin neuvonantaja (2017-)
- Pääministeri Juha Sipilän erityisedustaja pakolaiskriisissä sekä valtion ja saamelaisten neuvonantaja totuus- ja sovintoprosessin valmistelussa (2015–2019)
- Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja (2004–2015)
- CMI:n talous- ja hallintopäällikkö sekä Presidentti Ahtisaaren neuvonantaja (2000–2004)
- Helsinki prosessin apulaispääsihteeri (2002–2004)
- YK -liiton projektipäällikkö (1999–2000)
- Euroopan opiskelijoiden puheenjohtaja (1999)
- Suomen ylioppilaskuntien liiton kansainvälisten asioiden sihteeri (1996–1999)

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Antti Pentikäinen
erityisasiantuntija ja tutkimusprofessori
antti.pentikainen@hotmail.com
puh. 040 531 3514

Eija-Riitta Kinnunen
kansainvälisen toiminnan johtaja
eija-riitta.kinnunen@hdl.fi
puh. 050 4688 830

Olli Holmström
toimitusjohtaja
olli.holmstrom@hdl.fi

Kuvat

Antti Pentikäinen. Kuva: Anna Tervahartiala
Antti Pentikäinen. Kuva: Anna Tervahartiala
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö ja sen tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Yhteiskunnallisessa konsernissa työskentelee noin tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutetaan säätiön perustehtävää, työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. www.hdl.fi, @HDLsaatio

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitos ja Rinnekoti yhdistyivät – Sote-sektorille syntyy vaikuttava yhteiskunnallinen yritys ja monipuolinen työnantaja8.1.2020 07:00:00 EETTiedote

Vuoden alusta voimaan astuneen yhdistymisen myötä Diakonissalaitoksesta tulee entistä vahvempi ja vaikuttavampi arvopohjainen toimija sote-sektorille. Yhdistyminen antaa valtakunnallisesti toimivalle ja yli 2300 työntekijää työllistävälle yhteiskunnalliselle yritykselle hyvät edellytykset toteuttaa liiketoimintaa, jonka tuotto menee yhteiskunnallisesti merkittävään tarkoitukseen.

Sovinnosta kansalaistaito: Sovinnon osaamista kehitetään yhdessä kansainvälisten rauhanvälitys- ja kansallisten sovittelutoimijoiden kanssa27.12.2019 08:30:00 EETTiedote

Tiedote 27.12.2019. Diakonissalaitos, Helsingin seurakuntayhtymä ja Suomen Lähetysseura ovat sopineet yhteistyöstä #Sovinto-hankkeen käynnistämiseksi. Tavoitteena on edistää yksilöiden ja yhteisöjen halua ja kykyä toimia sovinnon rakentajina Suomessa ja kansainvälisesti. Sovinnon vahvistamiseen kutsutaan mukaan muita aiheeseen perehtyneitä toimijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme