Helsingin Diakonissalaitos kumppaniksi sovintoprosesseja kehittävään kansainväliseen hankkeeseen – erityisasiantuntijana Antti Pentikäinen
Diakonissalaitoksen erityisasiantuntijaksi on nimitetty Antti Pentikäinen. Pentikäinen tuo sovintoprosessien erityisasiantuntijuuden Diakonissalaitoksen käyttöön.
”Helsingin Diakonissalaitos on Suomen parhaita toimijoita ihmisten ja yhteisöjen toipumisen tukemisessa vaikeiden kokemuksien jälkeen. Heillä on siksi paljon annettavaa siihen, miten sovintoprosessien vaikuttavuutta voidaan kansainvälisesti tehostaa. Olen todella iloinen, että he ovat nähneet tämän tärkeäksi ja lähteneet mukaan”, kertoo Pentikäinen taustoja Diakonissalaitokselle siirtymisestä.
Pentikäinen ryhtyy Yhdysvalloissa johtamaan sovintoprosessien kehittämiseen keskittyvää yksikköä ja tutkimushanketta. ”YK:n päämääränä on lähes kaikkialla sovintoprosessin aikaansaaminen, mutta siltä puuttuu selkeä näkemys siitä, mitä tämä tarkoittaa ja miten siihen päästään. Haluamme koota avuksi sekä kansainvälisiä että paikallisia osaajia. Suomalaisilla toimijoilla on siinä samalla mahdollisuus ottaa vastuuta totuus- ja sovintoprosessien kehittämisestä ja tukemisesta. Toivon, että tästä tulee yksi Suomen rauhanvälityksen kärkiteemoja”, toteaa Pentikäinen.
”Tämä on varmaankin elämäni tärkein työtehtävä. Sovintoprosessit ovat ratkaisevan tärkeitä rauhan vakiinnuttamisessa ja väkivallan kierteen katkaisussa. Tällä hetkellä puolet rauhansopimuksista kaatuu ensimmäisen viiden vuoden aikana ja väkivalta ryöpsähtää uudelleen entistä pahempana”, kuvaa Pentikäinen uutta tehtäväänsä.
Sovintoprosessien kehittämistä pidetään George Masonin yliopistossa yhtenä kaikkein kiireellisimmistä aiheista, jossa tarvitaan sekä tutkimusta että uusien toimintamallien kehittämistä. ”Olemme innoissamme Antin osaamisesta ja olemme vakuuttuneita, että pystymme sen myötä tehostamaan sovintoprosesseja ja luomaan niiden kipeästi tarvitsemia tukirakenteita”, yliopiston dekaani Kevin Avruch toteaa.
Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström näkee, että sovintoprosessien kehittäminen sopii mainiosti Diakonissalaitoksen strategiaan kotimaassa ja kansainvälisesti.
”Olen iloinen, että saamme Antin osaamisen käyttöömme kansainvälisiin hankkeisiimme”, toimitusjohtaja Olli Holmström toteaa tuoreimmasta rekrytoinnista.
Holmströmin mukaan sovintotyö tulee näkymään myös Suomessa. Meillä on tässäkin maassa monia käsittelemättömiä asioita ja jännitteitä, jotka painavat ihmisten mieliä ja vaikeuttavat arkea. Tarvitsemme positiivisia muutosvoimia, joilla voimme lisätä ihmisten hyvinvointia.
”Kotimaassa Antti on ollut auttamassa mm. valtion ja saamelaisten sovintoprosessissa. Diakonissalaitoksella on - hyvät valmiudet tarvittaessa auttaa esimerkiksi kehittämään psykososiaalista tukea ja vertaistuen koulutusta saamelaisten parissa, mitä diakonia-ammattikorkeakouluissa jo tehdäänkin. Haluamme myös herättää laajempaa keskustelua sovinnosta, ” Holmström kertoo Suomeen liittyvistä suunnitelmista.
Antti Pentikäinen
- Teologian maisteri, Helsingin yliopisto
- Uskonnollisten ja perinteisten rauhanvälittäjien verkoston toiminnanjohtaja (2015–2018)
- YK:n kansanmurhien ehkäisystä vastaavan apulaispääsihteerin neuvonantaja (2017-)
- Pääministeri Juha Sipilän erityisedustaja pakolaiskriisissä sekä valtion ja saamelaisten neuvonantaja totuus- ja sovintoprosessin valmistelussa (2015–2019)
- Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja (2004–2015)
- CMI:n talous- ja hallintopäällikkö sekä Presidentti Ahtisaaren neuvonantaja (2000–2004)
- Helsinki prosessin apulaispääsihteeri (2002–2004)
- YK -liiton projektipäällikkö (1999–2000)
- Euroopan opiskelijoiden puheenjohtaja (1999)
- Suomen ylioppilaskuntien liiton kansainvälisten asioiden sihteeri (1996–1999)
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Antti Pentikäinen
erityisasiantuntija ja tutkimusprofessori
antti.pentikainen@hotmail.com
puh. 040 531 3514
Eija-Riitta Kinnunen
kansainvälisen toiminnan johtaja
eija-riitta.kinnunen@hdl.fi
puh. 050 4688 830
Olli Holmström
toimitusjohtaja
olli.holmstrom@hdl.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin Diakonissalaitos on rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö ja sen tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Yhteiskunnallisessa konsernissa työskentelee noin tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutetaan säätiön perustehtävää, työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. www.hdl.fi, @HDLsaatio
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme