Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin energia- ja ilmastoatlas antaa tietoa rakennuskannasta ja lämmityksen päästöjen vähennysmahdollisuuksista

Jaa
Helsingin energia- ja ilmastoatlakseen on lisätty kaksi uutta palvelua. Ensimmäinen niistä sisältää kaikkien Helsingin rakennusten lämmitysenergian kulutuksen simulaatiotulokset, lämmityksen hiilidioksidipäästöt ja niiden vähentämismahdollisuudet peruskorjaustoimenpiteiden avulla. Toinen uusi palvelu on maalämmön tuotannon mahdollisuuksien esittely koko kaupungin alueella eri syvyisten maalämpökaivojen avulla.
Kuvakaappauksia Energia- ja ilmastoatlaksen kartta-aineistoista.
Kuvakaappauksia Energia- ja ilmastoatlaksen kartta-aineistoista.

Vuonna 2018 julkaistussa Energia- ja ilmastoatlaksessa on myös kaikkien rakennusten perustiedot sekä energiankulutustietoja Helsingin rakennusrekisteristä. Lisäksi Helsingin kaupungin omistamista rakennuksista on saatavissa yksityiskohtaisempia energiankulutustietoja. Palvelussa voi 3D-kaupunkimallin avulla verrata kiinteistön kulutusta muiden vastaavan ikäluokan rakennusten kulutuksiin. Palvelusta voi myös katsoa jokaisen rakennuspinnan saaman aurinkoenergian määrän.

Työkalu energiatehokkuuteen ja ilmastonmuutoksen hillintään

Kaupunkimallilla esitetty Energia- ja ilmastoatlas on visuaalinen ja informatiivinen palvelu taloyhtiöiden ja kaupungin päätöksentekoon sekä muille kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille, kuten aurinkopaneeleja toimittaville yrityksille. Atlas on työkalu energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvan energian käyttöönottoon, ja siten ilmastonmuutoksen hillintään.

Energia- ja ilmastoatlas yhdistää monipuolisen datasisällön samalle alustalle, mistä tieto on saatavissa kaikille ja on käytettävissä millä tahansa älylaitteella. Atlaksesta voi hakea rakennuksen tiedot joko osoitteen perusteella tai 3D-mallissa liikkumalla. Tietokentät avautuvat rakennusta klikkaamalla.

Energia- ja ilmastoatlaksen data on avointa ja kaikkien vapaasti hyödynnettävissä, myös kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan ilmoittaa datan lähteen olevan Helsingin kaupunki.

”Helsingin energia- ja ilmastoatlas on jatkuvasti kehittyvä palvelu, jonka uudet ominaisuudet vankistavat alkuperäisiä tavoitteita. Tarkoituksena on ollut kehittää visuaalinen palvelu, joka kannustaa kiinteistön omistajia hyödyntämään energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian mahdollisuudet. Kaupunkia palvelu auttaa tunnistamaan aluetason kehittämispotentiaalin ja energiatehokkuustoimenpiteiden mahdollisuudet. Yrityksiä palvelu kannustaa tarjoamaan entistä laadukkaampia energiatehokkuuspalveluita kiinteistöjen omistajille. Palvelu hyödyttää siis käytännössä kaikkia ja on erittäin tärkeä osa kaupungin ilmastotyötä”, sanoo ympäristösuunnittelija Petteri Huuska.

Helsingin hiilidioksidipäästöistä 56 prosenttia tulee rakennusten lämmityksestä. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen ja fossiilisesta energiasta luopuminen ovat keskeisiä keinoja saavuttaa hiilineutraali Helsinki vuoteen 2035 mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rakennusten energiankulutustiedot:
Petteri Huuska
ympäristösuunnittelija
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 334 0768
petteri.huuska (at) hel.fi


Maalämpö:
Ilkka Vähäaho
yksikön päällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 0500 464132
ilkka.vahaaho (at) hel.fi


Verkkopalvelun käyttö:
Paula Autio
erityissuunnittelija
kaupunginkanslia
strategiaosasto
puh. 040 623 5668
paula.autio (at) hel.fi

Kuvat

Kuvakaappauksia Energia- ja ilmastoatlaksen kartta-aineistoista.
Kuvakaappauksia Energia- ja ilmastoatlaksen kartta-aineistoista.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.6.20231.6.2023 18:38:50 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.6.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.6.2023.

Uimakausi alkaa kesäkuussa31.5.2023 11:17:49 EEST | Tiedote

Helsingin uimakausi on alkamassa. Helsingin uimarantojen veden laatu on usealla rannalla heikentynyt. Huonoksi luokiteltiin neljä uimarantaa. Luokitus perustuu neljän edellisen uimakauden näytemäärän tuloksiin. Kesän 2023 aikana uimista ei suositella Ison Kallahden, Marjaniemen ja Rastilan uimarannoilla. Vantaanjoen varren uimarannoilla suositellaan välttämään uimista runsaiden sateiden yhteydessä. Uimarantojen vedenlaatua valvotaan säännöllisesti läpi kesän. Rantapelastajat päivystävät uimarannoilla 5.6.−13.8.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme