Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Helsingin Etelämanner-kokous välittää vahvan viestin ilmastotoimien kiireellisyydestä

Jaa
Etelämanner-yleissopimuksen osapuolikokous (Antarctic Treaty Consultative Meeting, ATCM) järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 29. toukokuuta–8. kesäkuuta 2023. Kokous tuo Helsinkiin noin 400 maailman johtavaa Etelämanner-asiantuntijaa

Helsingin kokous lähettää vahvan viestin kansainväliselle yhteisölle ilmastotoimien kiireellisyydestä. Etelämantereen suurin uhka liittyy ilmastonmuutoksen globaaleihin vaikutuksiin ja erityisesti jääalueen sulamisesta aiheutuvaan merenpinnan nousuun, jonka vaikutukset tuntuvat myös pohjoisella pallonpuoliskolla.

Kokouksessa käsitellään myös polaarialueiden merenkulun turvallisuuteen ja Etelämantereen kasvavaan turismiin liittyviä kysymyksiä. Myös Etelämantereeseen kohdistuva geopoliittinen kiinnostus on kasvanut viime vuosina.

Etelämanner-sopimus pyhittää mantereen rauhanomaiselle tutkimukselle, jäädyttää esitetyt aluevaatimukset ja kieltää kaiken sotilaallisen toiminnan. Sopimus kieltää myös ydinräjäytykset ja ydinmateriaalin tuomisen Etelämantereelle. Sopimusta täydennettiin vuonna 1991 Madridin lisäpöytäkirjalla ympäristönsuojelusta, joka kieltää alueen mineraalivarojen hyödyntämisen muihin kuin tutkimustarkoituksiin. Sopimusta voidaan tähän mennessä pitää menestyksenä ja se on suojannut Etelämantereen ainutlaatuista ympäristöä.

Suomi on ollut Etelämanner-sopimuksen täysjäsen vuodesta 1989 lähtien ja tehnyt maailmanluokan tutkimusta Aboa-tutkimusasemallaan mm. yläilmakehän koostumuksesta sekä aerosolien muodostumisesta ja ominaisuuksista.

Lisätietoja

  • Tiina Jortikka-Laitinen, ATCM-isäntämaasihteeristön päällikkö, puh. 0295 350 176
  •  Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministrarna Haavisto och Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G2.6.2023 11:51:19 EEST | Tiedote

Utrikesminister Pekka Haavisto och Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G mellan Finland och Förenta staterna i Helsingfors den 2 juni. Uttalandet uttrycker en gemensam vilja att intensifiera samarbetet på de centrala forsknings- och utvecklingsområdena inom 6G och att öka interaktionen mellan finländska och amerikanska aktörer.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme