Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingin hävikkiruokaterminaali perustetaan Tapulikaupunkiin

Jaa

Helsingin kaupunki on päättänyt vuokrata ruoka-avun hävikkiterminaalille tilan Tapulikaupungin Maatullinaukiolta nyt tyhjänä olevasta liiketilasta. Hävikkiterminaali hyödyntää kaupunkilaisten hyväksi sellaista ruokaa, joka muuten menisi hukkaan. Terminaaliin ei tule omaa ruokajakoa, eli hävikkiruokaa ei jaeta terminaalista ihmisille suoraan.

Hävikkiruoka saadaan terminaaliin lahjoituksina muun muassa kaupoista, tukuista ja elintarviketehtaista. Ruoka kuljetetaan terminaalista helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille. Tässä  verkostossa on mukana järjestöjä, seurakuntia ja kaupungin toimipisteitä, jotka järjestävät helsinkiläisille monipuolista ruoka-aputoimintaa, kuten yhteisölounaita, välipaloja ja kotiin vietäviä ruokakasseja.

Hävikkiterminaalin perustaminen on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistä ruoka-avun kehittämishanketta. Alustavan aikataulun mukaan terminaali aloittaa toimintansa syksyllä 2020.

”Hävikkiterminaali tekee hävikkiruoan logistiikasta tehokkaampaa ja järkevämpää. Terminaalin myötä enemmän syötävää ruokaa päätyy hävikin sijaan turvallisesti hyötykäyttöön ja pystymme auttamaan useampia helsinkiläisiä”, kertoo projektipäällikkö Anni Heinälä Helsingin kaupungilta.

Hävikkiruoan kuljetusta on pilotoitu kehittämishankkeessa kahden pakettiauton voimin. Tällä hetkellä tehdään 65 ruokatoimitusta viikossa 35 eri ruoka-aputoimijalle. Ruokaa lahjoittaa 25 kauppaa tai valmistajaa. ”Terminaalin myötä voimme kasvattaa toiminnan volyymia. Uusia lahjoittajia ja hävikistä kiinnostuneita ruoka-aputoimijoita tulee koko ajan lisää”, kertoo hankeasiantuntija Katja Lehtola Helsingin seurakuntayhtymästä.

Hävikkiruoan logistiikan lisäksi kehittämishankkeessa tavoitteena on tuoda palveluja lähemmäs ruoka-apua sekä lisätä ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Ruoka-avun kehittämistyötä tehdään yhdessä helsinkiläisten ruoka-aputoimijoiden kanssa.

”Ruoka-apuverkostomme on mukana myös terminaalin suunnittelemisessa. Haluamme rakentaa kokonaisuuden, joka palvelee mahdollisimman hyvin sekä ruoka-aputyötä tekeviä että ruokaa hakevia helsinkiläisiä”, sanoo kehittämishankkeen yhteisödiakoni Jukka-Pekka Vaittinen Helsingin seurakuntayhtymästä.

Lisätietoja:

Anni Heinälä
Projektipäällikkö, ruoka-avun kehittäminen
Helsingin kaupunki
p. 09 31024670​, anni.heinala@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme