Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin itäisiä saaria suunnittelukilpailun kohteina - rantautumispaikkoja pääsee ideoimaan muun muassa Villinkiin ja Vartiosaareen

Jaa
Nuorille suunnittelijoille suunnatun Europan 17 -kilpailun Helsingin kohteina on viisi saarta Helsingin itäisestä saaristosta. Kilpailussa etsitään saarten erityispiirteitä ja luontoarvoja huomioivaa konseptia rantautumispaikalle. Tavoitteena on löytää monenlaisiin kohteisiin soveltuvia ideoita, joilla voidaan ohjata ainutlaatuisen saariston virkistyskäyttöä kestävään suuntaan.
Yksi kilpailun suunnittelukohteista on Rastilan eteläpuolella Kallahden selällä sijaitseva Malkasaari. (Kuva: 110th Street Productions/Helsingin kaupunki)
Yksi kilpailun suunnittelukohteista on Rastilan eteläpuolella Kallahden selällä sijaitseva Malkasaari. (Kuva: 110th Street Productions/Helsingin kaupunki)

Joka toinen vuosi järjestettävään Europan -arkkitehtuurikilpailuun osallistuu tuhansia arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun alle 40-vuotiaita ammattilaisia ympäri Eurooppaa. Kilpailun ja Europan-kattojärjestön tavoitteena on auttaa nuoria suunnittelijoita pääsemään ideoidensa kanssa esille kansainvälisesti.

Kilpailussa on mukana yhteensä yli 50 kohdetta eri puolilta Eurooppaa. Suomen kilpailukohteet sijaitsevat Helsingissä ja Vaasan Vaskiluodossa. Kilpailijat voivat jättää ehdotuksiaan yhteen tai useampaan kohteeseen. Helsingin itäisestä saaristosta kilpailukohteina ovat Kotiluoto, Malkasaari, Pikku Niinisaari, Vartiosaari ja Villinki. Suomen kohteisiin tehdyt ehdotukset arvostellaan kansallisen tuomariston toimesta.

Kilpailussa haetaan rantautumispaikkojen kehittämiseen tähtäävää konseptia, jota voidaan helposti soveltaa kaikkiin viiteen kilpailukohteeseen. Kilpailijoiden on kilpailuohjelman ja sääntöjen puitteissa kehiteltävä luonnon monimuotoisuuden huomioiva, tasapainoinen ja kestävä paikka saareen rantautumiselle.

Tavoitteena ohjata retkeilijöitä saariston kestävään virkistyskäyttöön

Helsingissä on yli 160 km rantaviivaa ja kaupungin edustalla sijaitsee satoja saaria ja luotoja. Pääkaupungin välittömässä läheisyydessä sijaitseva saaristoalue on harvinaisuus myös maailmanlaajuisesti ja siitä syystä suunnittelukohteena ainutlaatuinen ja inspiroiva.

”Tavoitteena on kehittää rantautumispaikkojen rakenteille ja rakennuksille yhtenäistä ja tunnistettavaa, saaristoon sopivaa ilmettä sekä löytää uudenlaisia keinoja tukea retkeilysaarten yleistä virkistyskäyttöä.” kertoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialan maisema-arkkitehti Sofia Kangas.

”Kilpailussa pohditaan muun muassa sitä, miten arkkitehtuurin ja muun suunnittelun keinoin voidaan kannustaa ja ohjata kaupunkilaisia ja matkailijoita retkeilemään saarissa kestävällä tavalla.” Kangas painottaa.

Saarten erityispiirteet huomioitava

Suunnittelukohteiden rantautumispaikkojen ympäristössä sijaitsee laitureiden lisäksi myös retkeilypalveluja, kuten keittokatoksia, huusseja, kioski- ja saunarakennuksia ja erilaisia retkeilyreittejä. Suunnittelijoiden kilpailutöissä on huomioitava saarten kulttuurihistorialliset arvot sekä monimuotoinen ja herkkä luonto.

Erityispiirteiden lisäksi kilpailuehdotuksissa on otettava huomioon myös saarikohtaiset tavoitteet. Esimerkiksi Vartiosaareen etsitään ehdotuksia, joita voidaan tulevaisuudessa tarvittaessa laajentaa saaren virkistyskäytön lisääntyessä. Malkasaaressa korostetaan reittien helppokulkuisuutta ja palveluiden soveltuvuutta eri käyttäjäryhmille. Villingissä virkistyskäyttöön soveltuva retkeilyalueiden kokonaisuus muodostuu useasta erikokoisesta ja eri puolilla saarta sijaitsevasta rantautumispaikasta. Pikku Niinisaaressa painottuvat saaren luontoarvot ja Kotiluodolla ollaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan huvilarakennuksen ja siihen liittyvän puutarhan läheisyydessä.

 “Rantautumispaikat ovat pienestä pinta-alastaan huolimatta saarten virkistyskäytön kannalta keskeisiä paikkoja. Tästä syystä niitä tarkastellaan tässä kilpailussa monipuolisesti eri näkökulmista ja eri mittakaavatasoilla.” Kangas taustoittaa.

Suomessa kilpailua koordinoi Europan Suomi Finland. Kilpailun aloitustilaisuus järjestetään tiistaina 4.4.2023 klo 9–10 Helsingissä Sonckin salissa osoitteessa Sofiankatu 4. Tilaisuudessa on paikalla kilpailukohteiden edustajia.

Kilpailu käynnistyi maanantaina 27.3.2023, ja ehdotukset pitää jättää viimeistään 30.7.2023. Voittajat julkistetaan joulukuussa 2023. Tämän jälkeen kaupungin tavoitteena on jatkaa idean kehittämistä kohti toteutusta yhdessä kilpailun voittajien kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sofia Kangas
maisema-arkkitehti
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, maisema- ja yleissuunnittelu
puh. 09 310 42159
sofia.kangas@hel.fi

Kuvat

Yksi kilpailun suunnittelukohteista on Rastilan eteläpuolella Kallahden selällä sijaitseva Malkasaari. (Kuva: 110th Street Productions/Helsingin kaupunki)
Yksi kilpailun suunnittelukohteista on Rastilan eteläpuolella Kallahden selällä sijaitseva Malkasaari. (Kuva: 110th Street Productions/Helsingin kaupunki)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Competition seeks an implementer for the island of Puotilanranta2.6.2023 14:20:23 EEST | Press release

The City of Helsinki is looking for a partner for the development and implementation of an island that is to be constructed in Puotilanranta. A new neighbourhood for approximately 2,700 residents is being planned in the area of the current Puotila marina, close to the services of Itäkeskus. One of the districts of the area will take the form of an island, the design and implementation of which will be chosen in this competition. The Urban Environment Committee will discuss the Puotilanranta island competition in its meeting on 6 June 2023.

Helsingfors utlyser tävling för ön i Botbygårdsstranden2.6.2023 14:13:38 EEST | Tiedote

Helsingfors stad söker en partner för att utforma och anlägga den ö som ska byggas i Botbygårdsstranden. I området kring nuvarande Botby gårds småbåtshamn, i närheten av tjänsterna i Östra centrum, planerar man ett nytt grannskap för cirka 2 700 invånare. Ett av kvarteren i området kommer att realiseras i form av en ö, och det är planeringen och byggandet av den som tävlingen gäller. Stadsmiljönämnden behandlar ötävlingen i Botbygårdsstranden på sitt sammanträde den 6 juni 2023.

Puotilanrannan saarelle etsitään toteuttajaa kilpailun kautta2.6.2023 14:05:44 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki etsii kumppania Puotilanrantaan rakennettavan saaren kehittämiseen ja toteuttamiseen. Nykyisen Puotilan venesataman alueelle, lähelle Itäkeskuksen palveluja, suunnitellaan uutta naapurustoa noin 2 700 asukkaalle. Yksi alueen kortteleista tullaan toteuttamaan saarena, jonka suunnittelua ja toteutusta kilpailu koskee. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Puotilanrannan saarikilpailua kokouksessaan 6.6.2023.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.6.20231.6.2023 18:38:50 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.6.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.6.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme