Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikkojen ohjelma on valmis – Taiteiden yönä keskustan puistot soimaan

Jaa
Juhlaviikot aloittavan Taiteiden yön kärkitapauksena koetaan kolmessa Helsingin puistossa soivat konsertit. Klassisen musiikin ohjelma vahvistuu useilla konserteilla, mm. Kaija Saariahon ja Verneri Pohjolan yhteistyön synnyttämä trumpettikonsertto saa kantaesityksensä. Huvilanranta on avoin yleisölle yli viiden viikon ajan, ja Huvilan konserttisarjan avaa Yeboyah ystävineen.
Huvilanrannan festivaalikeskuksen on suunnitellut arkkitehtuurin Finlandialla palkittu JKMM Arkkitehdit. Kuva: SkyPro
Huvilanrannan festivaalikeskuksen on suunnitellut arkkitehtuurin Finlandialla palkittu JKMM Arkkitehdit. Kuva: SkyPro

Helsingin juhlaviikot käyntiin polkaisevaa ja maksutonta ohjelmaa kaupunkilaisille tarjoilevaa Taiteiden yötä juhlitaan ympäri Helsinkiä torstaina 17. elokuuta. Juhlaviikkojen motto ”taide kuuluu kaikille” saa tänä vuonna uuden tulkinnan, kun festivaalin ensimmäisten iltojen konsertit soivat reaaliaikaisesti kolmessa Helsingin keskustan puistossa kaupunkilaisten iloksi. Puistot soimaan -kokonaisuus alkaa Taiteiden yönä Musiikkitalosta Helsingin kaupunginorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen konsertilla jatkuen seuraavina päivinä Temppeliaukion kirkosta The Tallis Scholarsin 50-vuotisjuhlakonsertilla (18.8.) ja Huvilasta soivalla Jonna Tervomaan Suljettu Sydän -keikalla (19.8.). Konsertit kuullaan kolmena iltana Tähtitorninmäellä, Mustikkamaalla ja Sinebrychoffin puistossa. Puistot soimaan -kokonaisuus toteutetaan yhdessä pääyhteistyökumppani Elisan kanssa.

Juhlaviikkojen avajaisteos, Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen osallistavan elokuvaprojektin lopputuotos, koetaan Taiteiden yönä Kansalaistorilla. 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävät Kalleiset keräsivät avoimella haulla käsikirjoituksia kuvitteellisten katastrofielokuvien loppukohtauksille ja näyttelijähaku on käynnissä parhaillaan. Valitut kohtaukset kuvataan kesän aikana ja projekti huipentuu kolmen Kansalaistorille sijoittuvan katastrofielokuvan loppukohtausten näytökseen, jota säestää Cleaning Womenin live-musiikki.

Taiteiden yön ydin on kaupunkilaisten itsensä tuottamat tapahtumat. Avoin tapahtumahaku on auennut tänään Taiteiden yön verkkosivuilla. 

Klassisen musiikin ohjelma vahvistuu kotimaisella tarjonnalla

Jo julkistettujen kansainvälisten klassisen musiikin vierailujen lisäksi juhlaviikoilla kuullaan useampia kotimaisten orkesterien ja kokoonpanojen konsertteja. Konserttien sarjan aloittaa Taiteiden yönä Helsingin puistoissakin soiva HKO:n konsertti, jossa kuullaan Jukka-Pekka Sarasteen johdolla kolmen helsinkiläisen säveltäjän, Lotta Wennäkosken, Einojuhani Rautavaaran ja Uuno Klamin teokset. Neljänä näytöksenä Tanssin talossa koettava Ajamana on Tölöläbin ja Awake Percussionin yhteistilaus ihailemaltaan säveltäjä Juhani Nuorvalalta. Suomen kansallisoopperan orkesteri juhlii 60-vuotista taivaltaan konsertilla, jossa kuullaan Lili Boulangerin kantaatti Faust et Hélène ja Gustav Mahlerin viides sinfonia. Kaija Saariahon ja Verneri Pohjolan alkuvuodesta 2022 käynnistynyt yhteistyö huipentuu Saariahon trumpettikonserton Hush kantaesitykseen Musiikkitalossa 24. elokuuta. Konsertissa Radion sinfoniaorkesterin kapellimestarina toimii Susanna Mälkki.

Huvilanrannan annista nautitaan jo kolme viikkoa ennen festivaalin alkua

Helsingin juhlaviikkojen ikoninen tapahtumapaikka Huvila sai viime vuonna ympärilleen laajan yleisölle avoimen festivaalikeskuksen, Huvilanrannan. Terassialue aukeaa tänä vuonna jo kolme viikkoa ennen juhlaviikkojen alkamista. Maksuton Huvilanranta tarjoaa vaihtuvan ravintolavalikoiman lisäksi ajankohtaisista ja kiinnostavista helsinkiläisistä muodostettujen dj-parien soittamaa musiikkia festivaalin ajan. 

Huvilan laaja-alaisen, kansainvälisistä vieraista ja kotimaisten artistien merkkipäivien teemoittamista esityksistä koostuvan konserttisarjan avajaisiltaa vietetään torstaina 17. elokuuta. Erityispitkä konsertti alkaa normaalia aikaisemmin ja sen tähtinä lavalle nousevat Yeboyah, F, Hassan Maikal, Pesso, Yrjänä, Figaro ja DJ Renaz Ebrahimi. Koko Huvilan ohjelma on nyt valmis ja konserteille on vahvistunut avausartistit: mm. Dumari ja Spuget & Blosarit -keikan avaa hammond-taiteilija Kalle Salonen uuden kokoonpanonsa kanssa, jossa soittavat Wigwam-yhtyeestä tuttu Jukka Gustavson ja J. Karjalaisen bändissä vaikuttava Pekka Gröhn. Kerkko Koskisen, Linda Fredrikssonin ja UMO Helsinki Jazz Orchestran Agatha 2 -konsertin avausartistina nähdään Iisa, jolle Huvilassa esiintyminen on kesän ainoa keikka. 

Kaksi esittävän taiteen teosta osana Performing HEL -showcase-tapahtumaa

Helsingin juhlaviikot on mukana esittävän taiteen katselmuksen kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille tarjoavassa Performing HEL -showcase-tapahtumassa. 31.8.–3.9. toteutuvassa tapahtumassa nähdään Juhlaviikkojen yhteistyöesityksinä Tuomo Rämön Two Phone Calls ja Tiia Kasurisen ONSTAGE - The Concert -teokset, joista ensimmäinen oli tilaustyönä osa Juhlaviikkojen esittävän taiteen ohjelmaa viime vuonna. Tämän  dokumentaarisen teoksen materiaalina on käytetty Aleksey Navalnyin ja Donald Trumpin merkittäviä puheluita lähihistoriassa. ONSTAGE - The Concert on tanssiteoksen ja klubikeikan yhteensovittava tutkimusmatka lavakarisman ja alter egojen maailmaan.

Monipuolista ohjelmaa tarjoavat myös Juhlaviikkojen ystäväfestivaalit Alakulttuuripäivä, Art goes Kapakka, Helsingin Oopperakesä, Outsider Art Festival, Runokuu, SAMPO Festival, Teatteri Sirkus Suosalo ja Viapori Jazz.

Helsingin juhlaviikkojen koko ohjelma on luettavissa osoitteessa helsinkifestival.fi. 

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 17.8.–3.9.2023. Tapahtuman ohjelma on valmis, kaikkien esitysten ja konserttien liput ovat myynnissä Ticketmasterissa tai lippu.fi:ssä. Huvilanranta on auki 28.7.–3.9.  Huvilanrannan ohjelmaa julkistetaan lisää kevään aikana.

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppaneina toimivat Helsingin Sanomat ja Elisa, sponsorina Accenture ja palvelukumppaneina Akun tehdas, Bryggeri, Heku, Marski by Scandic ja Renault.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Anna Mäkelä, anna.makela@eventshelsinki.fi, puh. 050 581 4153

Kuvat

Huvilanrannan festivaalikeskuksen on suunnitellut arkkitehtuurin Finlandialla palkittu JKMM Arkkitehdit. Kuva: SkyPro
Huvilanrannan festivaalikeskuksen on suunnitellut arkkitehtuurin Finlandialla palkittu JKMM Arkkitehdit. Kuva: SkyPro
Lataa
Kuva: Saara Autere
Kuva: Saara Autere
Lataa
Kuva: Maarit Kytöharju
Kuva: Maarit Kytöharju
Lataa
Kuva: Teemu Kuusimurto
Kuva: Teemu Kuusimurto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin juhlaviikot
Kaasutehtaankatu 1
00540 Helsinki

http://helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen taustaorganisaationa toimii Helsingin kaupungin perustama Helsingin tapahtumasäätiö. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikkoja juhlittiin satojen tapahtumien voimin ympäri kaupunkia ja uudessa Huvilanrannassa5.9.2022 10:26:07 EEST | Tiedote

Viikonloppuna päättyneillä Helsingin juhlaviikoilla nähtiin odotetun paluun tehneen Taiteiden yön ohjelma mukaanlukien satoja tapahtumia, joiden joukossa oli useita kantaesityksiä ja Suomen ensiesityksiä. Uusi Huvilanrannan terassialue keräsi arviolta 50 000 kävijää ja rakentuu Huvilan yhteyteen jälleen ensi vuonna. Marko Ahtisaari jatkaa Juhlaviikkojen taiteellisena johtajana vuoteen 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme