Helsingin tapahtumasäätiö

Helsingin juhlaviikonloppu lahjoittaa Taidelahjat avoimena lähdekoodina koko maailmalle

Jaa

Helsingin juhlaviikonlopun alla jaettiin lähes 300 elähdyttävää Taidelahjaa ympäri Helsingin. Taidelahjat tilattiin ja toimitettiin saajilleen varta vasten kehitetyn sovelluksen avulla, joka jaetaan nyt avoimena lähdekoodina myös muiden kaupunkien käyttöön.

Taidelahjat / esiintymässä Tytti Arola, kuvaaja Saara Autere
Taidelahjat / esiintymässä Tytti Arola, kuvaaja Saara Autere

Lähes 300 Taidelahjaa jaettiin 20 taiteilijan voimin ympäri Helsinkiä johdantona 21.–23. elokuuta juhlittavalle Helsingin juhlaviikonlopulle. Jokaisesta aineettomasta taidelahjapaketista paljastui lyhyt sooloesitys klassisen tai kevyen musiikin artistilta, runoilijalta tai muun esittävän taiteen ammattilaiselta. Esityshetkeen saakka yllätyksenä lahjan tilaajalle ja saajalle pysyneet esitykset toteutettiin turvallisen etäisyyden päästä pihalla tai vaikkapa parvekkeen alla. Yhteistyössä Juhlaviikonlopun pääyhteistyökumppani Helsingin Sanomien kanssa jaetut Taidelahjat saivat innostuneen ja liikuttuneenkin vastaanoton, ja niille toivottiin kovasti jatkoa.

Taidelahjan tilaaminen onnistui konseptia varten kehitetyn helppokäyttöisen sovelluksen välityksellä. Avoimena lähdekoodina luotu sovellus mahdollistaa tilaamisen lisäksi Taidelahjojen hallinnoimisen ja tekee näin niiden toteuttamisesta huomattavasti yksinkertaisempaa. Sovellus näyttää tilattavissa olevat Taidelahjat sekä vapaat esitysajat ja reitittää lopulta automaattisesti myös lahjoja toteuttavien taiteilijoiden päivän esitykset.

Eri ympäristöihin, taidesisältöihin ja visuaalisiin ilmeisiin vapaasti muokattava sovellus mahdollistaa konseptin monistamisen ilman suurta kehitystyötä missä tahansa. Juhlaviikonlopun tekijät toivovat, että Taidelahjat saisivat jatkoa muiden tapahtumanjärjestäjien ja festivaalien toimesta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

"Loimme Taidelahjat alusta alkaen avoimen lähdekoodin projektiksi. Tämä on lahjamme kollegoille, jotka työskentelevät taiteen ja tapahtumien parissa ympäri maailmaa," sanoo taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. "Ilahduimme siitä, miten hyvin Taidelahjat otettiin vastaan Helsingissä. Tällaisen tuotannon ja applikaation kehittäminen vain yhdeksi hetkeksi yhdessä kaupungissa on iso ponnistus. Avaamalla konseptin ja lähdekoodin pyrimme näin kannustamaan muita antamaan taidelahjoja paikallisten esiintyjien voimin ja jatkamaan idean kehittämistä.”

Taidelahjasovellus suunniteltiin yhdessä Samuel Digginsin ja Tero Parviaisen Counterpointin kanssa. ”Haluamme löytää ihmisille uusia tapoja kohdata taidetta ja musiikkia teknologian avulla. Korona-ajan tuomat vaikeudet esittäville taiteilijoille tekevät tästä kutsumuksesta erityisen polttavan. Toivomme sovelluksen tarjoavan yhdenlaisen uuden taidekokemuksen, ja julkaisemalla lähdekoodin haluamme mahdollistaa Taidelahja-konseptin helpon käyttöönoton ympäri maailmaa”, sanoo Parviainen.

Sovellus toteutettiin Juhlaviikonlopun yhteistyökumppani Accenturen tuella. ”Teknologia mahdollistaa luovien ideoiden ja kulttuurikonseptien toteuttamisen ja levittämisen uudella tapaa, myös ilman maantieteellisiä rajoja. On hienoa olla mukana Juhlaviikonlopussa tuomalla taidetta kaupunkilaisille ja mahdollistaa sama ilo jopa laajemmin”, sanoo Tomas Nyström, Accenture Suomen toimitusjohtaja.

Taidelahjasovelluksen aineistot ja linkki GitHubiin löytyvät osoitteessa helsinkifest.fi/artgifts.

Helsingin juhlaviikonloppua vietetään kaupungilla, verkossa, HS Livessä ja YLEn kanavilla 21.–23.8.2020. Koko ohjelma osoitteessa helsinkifest.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Laura Gottleben, Helsingin tapahtumasäätiö, laura.gottleben@eventshelsinki.fi, puh. 050 468 7243

Kuvapankki medialle osoitteessa pressi.helsinkifestival.fi (tunnus: pressi, salasana: huvila)

Kuvat

Taidelahjat / esiintymässä Tytti Arola, kuvaaja Saara Autere
Taidelahjat / esiintymässä Tytti Arola, kuvaaja Saara Autere
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin tapahtumasäätiö
Helsingin tapahtumasäätiö
Kalevankatu 6
00100 Helsinki

https://eventshelsinki.fi/

Helsingin juhlaviikonloppua mahdollistamassa ovat pääyhteistyökumppanit Helsingin Sanomat, Elisa ja OP, sponsorit Accenture, HOK-Elanto ja Clear Channel sekä palvelukumppanit PunaMusta,  Heku ja Renault. Tapahtumaa on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö.  

Helsingin juhlaviikonloppu on Helsingin tapahtumasäätiön tuottama tapahtuma. Helsingin tapahtumasäätiön tavoitteena on tehdä Helsingistä entistä vetovoimaisempi ja toimivampi tapahtumakaupunki. Helsingin tapahtumasäätiö kuuluu Helsingin kaupunkikonserniin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin tapahtumasäätiö

Helsingin juhlaviikonlopun alla jaetaan satoja henkilökohtaisia Taidelahjoja ympäri kaupungin3.8.2020 10:01:18 EESTTiedote

Helsingin juhlaviikkoja ei tänä kesänä voida järjestää, mutta Helsingin juhlaviikonloppu levittäytyy 21.–23. elokuuta pihoille ja kaduille sekä verkkoon, radioon ja televisioon. Taide tulee lähelle, kun taloyhtiöiden pihoilla kuullaan intiimejä korttelikonsertteja ja helsinkiläiset pääsevät ilahduttamaan läheisiään henkilökohtaisilla Taidelahjoilla. Kuka tahansa voi tilata verkossa esityksen ystävälleen tai perheenjäsenelleen. Taidelahjat jaetaan Helsingin juhlaviikonlopun johdantona 7.–9. elokuuta yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme