Helsingin kannattaa panostaa ulkomaalaistaustaisten kotoutumiseen ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen

Ulkomaalaistaustaisten määrä ja suhteellinen osuus väestöstä ovat kasvaneet Helsingissä nopeasti. Vuonna 2016 heitä oli Helsingissä noin 95 000 eli 15 prosenttia kaupungin väestöstä. Suurin osa heistä oli syntynyt ulkomailla, mutta myös Suomessa syntyneiden määrä ja osuus kasvavat. Ulkomaalaistaustaisten työllistymisellä, elinoloilla ja hyvinvoinnilla on suuri merkitys paitsi heille itselleen, myös koko kaupungille. Helsingin kaupunki seuraakin maahanmuuttajien kotoutumista ja heidän lastensa menestymistä elämässään. Kaupungin kannattaa panostaa kotoutumisen edistymiseen ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen. Tehokkaiden toimien suunnitteluun ja toteutukseen kaupunki tarvitsee riittävän yksityiskohtaista tietoa kotoutumisesta.
Maahanmuuttajat sijoittuvat alemman koulutus- ja palkkatason aloille
Maahanmuuttajista työmarkkinatilanne on vaikein somalialais-, irakilais- ja afganistanilaistaustaisilla. Toisaalta maassaoloajan pitenemisen myötä tapahtuu myönteistä kehitystä, etenkin naisilla. Ero kantaväestöön on silti suuri myös verrattaessa keskimääräisiä tuloja ja sijoittumista tulokvartiileihin. Erot heijastavat paitsi maahanmuuttajien työllistymisen vaikeuksia, myös heidän sijoittumistaan usein alemman koulutus- ja palkkatason aloille sekä osa-aikaiseen työhön ja määräaikaisiin työsuhteisiin.
Maahanmuuttajat asuvat useimmiten vuokralla
Helsingin maahanmuuttajat asuvat usein vuokralla, ja suuri osa heistä arava- tai korkotukivuokra-asunnossa. Viimeksi mainittu asumismuoto on yleinen erityisesti kaupungin somalialaistaustaisilla, mutta tavallinen myös monissa muissa taustamaaryhmissä. Somalialaistaustaisilla on myös suomalaistaustaisiin verrattuna paljon suuria, yli kuuden hengen asuntokuntia.
Kotoutuminen kuitenkin edistyy maassaoloajan myötä: työllisyys paranee, tulotaso nousee ja mahdollisuudet siirtyä omistusasumiseen kasvavat.
Maahanmuuttajat eivät ole yksi ryhmä: taustamaa, muuton peruste ja maassaoloaika vaikuttavat työhön ja tulotasoon
On hyvä muistaa, että maahanmuuttajat ovat erittäin heterogeeninen ryhmä. Elinolot vaihtelevat paljon esimerkiksi taustamaiden, sukupuolen ja maassaoloajan mukaan. Helsingissä on paljon elämässään menestyneitä maahanmuuttajia ja joillain ryhmillä tilanne on jopa parempi kuin kantaväestöön kuuluvilla helsinkiläisillä keskimäärin. Samalla ulkomaalaistaustaisten keskuudessa ilmenee myös paljon työttömyyttä ja matalaa tulotasoa. Tämä pätee etenkin silloin, kun maahanmuuttajat ovat tulleet maista, joista on tullut paljon pakolaisia ja turvapaikanhakijoita.
Tutkimuskatsauksessa on tarkasteltu maahanmuuttajien työllistymistä ja tulotasoa sekä asumisen olosuhteita vuonna 2016. Tutkimus perustuu pääosin aineistoon, jonka Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit sekä Uudenmaan liitto tilasivat Tilastokeskukselta ja sen painopiste on maahanmuuttajien eli ulkomailla syntyneiden ulkomaalaistaustaisten elinolojen ja elämäntilanteen selvittämisessä. Lisäksi raportissa tarkastellaan lyhyesti myös Suomessa syntyneen ns. toisen sukupolven sijoittumista työmarkkinoille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja julkaisusta:
erikoistutkija Pasi Saukkonen, puh. 09 310 36405, e-mail: pasi.saukkonen@hel.fi
Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Pitäjänmäelle tulossa uusia koulu-, päiväkoti-, kirjasto- ja nuorisotiloja12.5.2025 18:31:55 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti 12. toukokuuta kokouksessaan esittää valtuustolle Pitäjänmäen peruskoulun, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotalon perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksymistä. Myös vuonna 2024 hyväksytyn asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman seurantaraportti 2025 etenee valtuustoon.
Helsingin kaupunginvaltuustossa järjestettiin kyselytunti ja päätettiin useista asemakaavan muutoksista7.5.2025 21:41:45 EEST | Tiedote
Kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona 7. toukokuuta. Kokouksen aloitti kyselytunti. Kyselytunnilla käsiteltiin kahta aihetta. Lisäksi valtuusto käsitteli useita asemakaavan muutoksia.
Helsinki houkuttaa matkailijoita - Matkailun kasvupotentiaalista keskusteltiin Helsingin matkailuseminaarissa7.5.2025 16:04:23 EEST | Tiedote
Helsingin matkailu on hyvässä nosteessa. Tuoreimmat näkymät lupaavat Helsingille hyvää matkailukesää. Matkailutoimijat kokoontuivat 7. toukokuuta Helsingin matkailuseminaariin keskustelemaan alan kasvupotentiaalista ja Helsingin matkailun tärkeydestä koko maan elinvoimalle.
Framgångar och rekommendationer – Helsingfors nya utvärdering av hållbar utveckling har publicerats7.5.2025 13:58:52 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads utvärdering av hållbar utveckling, Från agenda till handling – Genomförandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling i Helsingfors 2025, har publicerats tillsammans med de fem största städernas utvärderingar. Genomförandet av hållbarhet i Helsingfors under den gångna fullmäktigeperioden 2021–2025 utvärderas genom fyra huvudteman: ekologisk, social, ekonomisk och kulturell hållbarhet.
Onnistumisia ja suosituksia – Helsingin kestävän kehityksen uusi arvio on julkaistu7.5.2025 13:58:52 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kestävän kehityksen arvio Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2025 on julkaistu yhdessä viiden suurimman kaupungin arvioiden kanssa. Kestävyyden toteutumista Helsingissä kuluneen valtuustokauden 2021–2025 aikana arvioidaan neljän pääteeman kautta; tarkastelussa ovat ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme