Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupungin hankintastrategia uudistettiin

Jaa

Helsingin kaupungin uusi hankintastrategia on saanut kaupunginhallituksen hyväksynnän. Hankintastrategian tehtävä on tukea kaupungin palvelujen tuottamisen onnistumista ja kaupunkistrategian toteuttamista. Hankintastrategian kolme pääteemaa ovat toimivat markkinat ja innovaatioiden edistäminen, vaikuttavuus ja vastuullisuus sekä hankintojen johtaminen ja hankintataidot.

Helsinki ilmasta nähtynä. Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing.
Helsinki ilmasta nähtynä. Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing.

Hankintojen eli sisäisten ja ulkoisten palveluiden, aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden ostot sekä investoinnit muodostavat yli puolet Helsingin kaupungin menoista. Helsingin hankintojen volyymi on noin neljä miljardia euroa vuosittain. Helsinki onkin Suomen suurin julkisia hankintoja tekevä toimija. Suomen julkisten hankintojen volyymi on noin 35 miljardia euroa vuosittain, josta kuntien osuus on noin 30 miljardia euroa.

Helsingin uusi hankintastrategia on jaettu kolmeen pääteemaan, jotka ovat toimivat markkinat ja innovaatioiden edistäminen, vaikuttavuus ja vastuullisuus sekä hankintojen johtaminen ja hankintataidot. Nämä teemat tiivistävät sen, mitä Helsinki haluaa hankintojensa kautta saavuttaa. 

”Hankinnoilla luodaan edellytyksiä toimivalle ja tehokkaalle helsinkiläiselle palvelutuotannolle. Uudistunut hankintastrategia kuvaa, miten hankintatointa edistetään ja toteutetaan jatkossa”, kertoo hankintajohtaja Jorma Lamminmäki.

Hankintastrategia on entistä vastuullisempi 

Uudessa hankintastrategiassa Helsinki painottaa hankinnoissaan voimakkaammin hankintojen vastuullisuutta ja vaikuttavuutta.

”Otamme haltuun roolimme suurena markkinatoimijana, selkeytämme hankintojen johtamista ja parannamme hankintatiedon tuottamista ja hyödyntämistä. Osallistamme kaupunkilaisia, yrityksiä ja muita sidosryhmiä enemmän hankintojen valmisteluun ja nostamme hankintaosaamisemme huipputasolle”, Lamminmäki toteaa hankintastrategian tavoitteista.

Uudistetussa hankintastrategiassa on huomioitu kaupungin keskeiset strategia-asiakirjat ja toimenpide- ja kehitysohjelmat kuten Helsingin kaupunkistrategia, Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma, ympäristöpolitiikka sekä digitalisaatio-ohjelma. Myös hankintoja koskevat tarkastustoimen suositukset on otettu huomioon.

Helsingin hankintastrategia uudistettiin samaan aikaan Suomen kansallisen julkisten hankintojen strategian laatimisen kanssa. Hankinta-Suomi -toimenpideohjelman avulla luotiin kansallinen julkisten hankintojen strategia julkisten hankintojen toimijoiden yhteistyön lisäämiseksi ja hankintojen vaikuttavuuden kehittämiseksi. Ohjelmassa laadittiin Suomen ensimmäinen kansallinen julkisten hankintojen strategia, joka julkaistiin 9.9.2020. Helsingin hankintastrategiassa on hyödynnetty kansallisen strategian tietoaineistoa ja johtopäätöksiä.

Tutustu päivitettyyn hankintastrategiaan täällä.


Kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston hankinnat ja kilpailuttaminen -yksikkö vastaa kaupungin yhteishankintojen ja keskushallinnon erillishankintojen valmistelusta ja kilpailuttamisesta. Tehtäviin kuuluvat myös sopimushallinta, kaupungin hankintatoimen kehittäminen ja ohjaus sekä harmaan talouden torjunta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jorma Lamminmäki, hankintajohtaja, Helsingin kaupunginkanslia, hankinnat ja kilpailuttaminen -yksikkö, p. 040 334 0440, jorma.lamminmaki(at)hel.fi

Viestintä:
Viestintäasiantuntija Nina Rintala, kaupunginkanslia, 040 685 7690, nina.rintala(at)hel.fi

Kuvat

Helsinki ilmasta nähtynä. Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing.
Helsinki ilmasta nähtynä. Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Helsingin kaupunginhallitus esittää Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman hyväksymistä - myös kaupunkipyöräjärjestelmä laajenee11.1.2021 19:25:19 EETTiedote

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 11.1. esittää valtuustolle Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman hyväksymistä jatkosuunnittelua varten. Kaupunginhallitus päätti myös oikeuttaa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) tekemään kaupunkipyöräpalvelun laajennusta koskevan lisäsopimuksen.

Helsingin kaupunki on ehdolla Suomen Aktiivisimmaksi Työpaikaksi11.1.2021 10:00:08 EETTiedote

Helsingin kaupunki on päässyt finaaliin Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailussa. Voittaja julkaistaan Urheilugaalassa 14. tammikuuta 2021. Kaupunkistrategian tasolla liikkumisen lisäämiseen panostavan Helsingin tavoitteena on, että sekä kaupunkilaiset että kaupungin henkilöstö liikkuvat enemmän osana arkeaan. Syksyllä Suomen Olympiakomitealta saatu Aktiivisin työpaikka -sertifikaatti, kuten myös tuoreet Kunta10-tutkimuksen tulokset osoittavat, että liikkumisen saralla tapahtuu myönteistä kehitystä.

Helsingin keskusta-alueen kehittäminen etenee7.1.2021 14:03:29 EETTiedote

Houkutteleva ydinkeskusta on elintärkeä Helsingille. Keskusta-alueen kehittämistä ja suunnittelua edistetään merkittävästi tulevan kevään aikana. Kaupunginhallitus saa kokouksessaan 11. tammikuuta käsiteltäväkseen keskustavisioon, kävelykeskustan kehittämiseen ja satamatoimintojen keskittämiseen liittyvät ehdotukset. Myös Olympiaterminaalilta Kauppatorille ulottuvan rantavyöhykkeen laatu- ja konseptikilpailu on tarkoitus käynnistää keväällä 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme