Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupungin selvitystyö esittää HAM Helsingin taidemuseon säätiöittämistä ja sijainniksi Suvilahden kaasukelloja

Jaa

Helsingin kaupungin selvityksen tavoitteena oli kirkastaa kaupungin taidemuseon näyttelytoiminnan, Helsinki Biennaalin ja julkisen taiteen roolia helsinkiläisessä taiteen ja kulttuurin kentässä sekä suhteessa kansainväliseen kenttään. Selvitys ehdottaa HAMin säätiöittämistä, Suvilahden kaasukelloja sijaintina ja museon tehtävän vahvistamista helsinkiläisten mittavan taidekokoelman ympärillä. Seuraavaksi asiaa käsitellään kaupungin johtoryhmässä ja museon henkilökunnan kanssa.

Kuva: Arkkitehdit NRT Oy
Kuva: Arkkitehdit NRT Oy

Taidemuseon organisaatiomalliksi säätiö
Tänään julkaistussa selvityksessä esitetään HAM Helsingin taidemuseon säätiöittämistä, sillä se mahdollistaisi paremmin museon talouden ja toiminnan ylivuotisen suunnittelun ja omarahoitusosuuden kasvattamisen. Merkittävä osa pääkaupunkiseudun museoista on säätiöitä ja niiden kokemukset ovat myönteisiä. Säätiö on kaupunkikonsernissa myös vakiintunut organisaatiomalli. Säätiömallin arvioidaan voivan kasvattaa omarahoitusosuutta huomattavasti.

Taidemuseon sijoittuminen Suvilahteen tukisi kaupunkikehitystä ydinkeskustan ulkopuolella
Selvityksen mukaan Suvilahti alueena soveltuisi hyvin taidemuseon toiminnalle. Museon sijoittuminen kehittyvälle alueelle tukisi myös kaupunkikehitystä meren äärellä. ​Kaasukellot soveltuisivat HAM Helsingin taidemuseon käyttöön tietyin rakennusteknisin varauksin. Kulttuurihistorialliset arvot pystyttäisiin ottamaan toteutuksessa hyvin huomioon. Ehdotuksessa nostetaan esiin myös kumppanuustoimintaan liittyvän näyttelytilan lisäämistä suunnitelmiin.

Osana selvitystä Helsingin kaupunkiympäristön toimiala tilasi kaksi vaihtoehtoista viitesuunnitelmaa alustavine kustannusarvioineen:

1) HAMin näyttelytoiminnot olisivat tiilikellossa ja tukitilat teräskellossa. Tuolloin kellojen arkkitehtuuri säilyisi pitkälti muuttumattomana.​

2) Tiilikellon sisätila säilytetään mahdollisimman avoimena, sillä kellon avaus mahdollistaa vaikuttavan näkymän.​ HAMin näyttelytiloja olisi tuolloin molemmissa kelloissa. Uudisrakentamisen pääpaino teräskellossa ja pääsisäänkäynti kellojen välissä.​

Selvityksessä suositellaan suunnittelukilpailua, jonka tavoitteena on löytää paras ratkaisu ainutlaatuisten historiallisten rakennusten ja taidemuseotoiminnan yhdistämiseksi.

HAMin toiminta kirkastuu: tehtävissä vahvistuisivat helsinkiläisten taidekokoelman kartuttaminen, ylläpito ja esittely
HAM on osa Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialaa ja museo on yksi Suomen ja Pohjoismaiden suurimmista taidemuseoista. HAMin toiminta rakentuu helsinkiläisten, tällä hetkellä noin 10 000 teoksen taidekokoelman ympärille. Selvityksen johtopäätöksenä HAMin tehtävissä vahvistuisivat helsinkiläisten taidekokoelman – mukaan lukien julkinen taide – kartuttaminen, ylläpito ja esittely. HAMin tehtävä olisi tunnistaa ja vahvistaa paikallisen taidekentän erityislaatuisuuksia, ja nostaa niitä esille.​ Taidemuseo toimisi koollekutsujana niin paikallisessa kuin globaalissakin keskusteluympäristössä ja kasvattaisi monimuotoisuutta ottamalla toimintaan mukaan toimijoita taidemuseon ulkopuolelta.

Selvitystyötä on ohjannut kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laition johtama ohjausryhmä ja selvityksen projektipäällikönä on toiminut HAMin kokoelmapäällikkö Elina Leskelä.

Tiedotteen käännökset julkaistaan lähipäivinä.

Yhteyshenkilöt

Tommi Laitio  
Toimialajohtaja, kulttuuri- ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki  
puh. 050 563 4950, tommi.laitio@hel.fi

Kuvat

Kuva: Arkkitehdit NRT Oy
Kuva: Arkkitehdit NRT Oy
Lataa
Kuva: Arkkitehdit NRT Oy
Kuva: Arkkitehdit NRT Oy
Lataa
Kuva: Arkkitehdit NRT Oy
Kuva: Arkkitehdit NRT Oy
Lataa
Kuva: Arkkitehdit NRT Oy
Kuva: Arkkitehdit NRT Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme