Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupungin vapaaehtoistoiminta jatkuu kesällä poikkeusajan rajoitukset huomioiden 

Jaa

Helsingin kaupunki panostaa kaupunkilaisten osallisuutta lisäävään vapaaehtoistoimintaan. Suuri osa toiminnoista on tosin tänä kesänä tauolla tai toimii vain verkossa, mutta esimerkiksi puistokummiksi tai pihalaulajaksi voi yhä hakeutua.

Ajankohtaiset tiedot löytyvät Vapaaehtoistoiminnan sivuilta verkossa ja Facebookissa. Syyskuussa toiminnan toivotaan taas vilkastuvan ja silloin avataan myös Vapaaehtoistoiminnan uudet ja kattavat verkkosivut. 
 

Korona-aika on tuonut myös jotain hyvää, kuten esimerkiksi spontaanin naapuriavun, toteaa Vapaaehtoistoiminnan kehittämisasiantuntija Eliisa Saarinen: “Ihmisten auttamishalu ja hyvä tarkoitus on ollut huikeaa. On ollut upea seurata ihmisten herännyttä empatiaa ja halua auttaa itselleen tuntemattomia ihmisiä.” 
 

Kesän vapaaehtoistarjonta 

Suosittu puistokummitoiminta jatkuu kesällä vieraslajien kitkennällä ja ympäristön siivouksella. Esimerkiksi16. kesäkuuta järjestetään Lammassaaressa jättipalsamitalkoot. Mukaan mahtuu 30 ensimmäistä, lisätiedot ja ilmoittautumislinkki löytyvät täältä: Hyvä kasvaa Helsingissä 
 

Jos haluat toimia puistokummina, voit järjestää omalla alueellasi talkoita ja kutsua mukaan muitakin alueen asukkaita. Ilmoita talkoista vapaaehtoistyön koordinaattorille osoitteeseen puistokummit@hel.fi , jolloin hän lisää talkoot/tapahtumatiedot työlistaansa.  
 
Senioripalveluissa vapaaehtoiset ovat pitäneet yhteyttä palvelutalojen asukkaisiin kirjeitse, pihoilla on järjestetty konsertteja ja yhteislaulutilaisuuksia sekä muuta toimintaa. Kampin ja Kinaporin toimintapisteet pysyvät kesän ajan kiinni, mutta palvelutaloihin voi tarjoutua, vaikka pihalaulattajaksi, trubaduuriksi tai jumppaohjaajaksi. 
 

Vapaaehtoistoimintaa verkossa 
Vaikka osa vapaaehtoistoiminnasta on kesän tauolla, verkko tarjoaa toimintaa moniin tarpeisiin ja useille eri kohderyhmille. 

Kotoklubi Kanelissa opitaan arkielämän suomen kieltä toiminnallisesti yhdessä lasten ja vanhempien kanssa laulaen, leikkien, liikkuen ja taiteillen. Kesän ajan Kotoklubi Kaneli toimii verkossa. Lapsia kiinnostavaa asiaa löytyy osoitteesta Lapsiperheille ja Facebookista otsikolla Vetovoimainen leikkipuisto. 
 

Nuorisotyön vertaistoiminta, päihdekuntoutuksen vertaistoiminta ja tukihenkilötoiminta ovat osin siirtyneet verkkoon. Esimerkiksi kumppanuustalo Harjulan päihdekuntoutuksen vertaistukihenkilöt ovat toistaiseksi päivystäneet Zoomin kautta. 
 

Helsingin kaupunginmuseon vapaaehtoistoiminnat ovat tauolla, mutta Helsinkikuvia-palvelusta löytyy nyt aivan uusi Kaupunkiviljelyä-albumi. Valokuvat esittelevät kaupunkiviljelyä osana tämän päivän helsinkiläisten elämää. Kuvaajina toimi valokuvauksen harrastajista koottu Kuvaussakki-vapaaehtoisryhmä. Näyttelyn toteuttivat ympäristöjärjestö Dodo ry ja Helsingin kaupunginmuseo.  
 

Sovittelu ja luottamuksellisen kohtaamisen raamit siirtyivät verkkoon. Verkossa toimiva sovittelu tarjoaa lakisääteisen mahdollisuuden rikosten ja riitojen aiheuttamien ristiriitojen selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi. Sovittelijoina toimivat tehtävään koulutetut vapaaehtoiset sovittelijat, jotka toimivat sovittelutoimiston ammattihenkilöstön ohjauksessa. Sovittelutoiminta avaa palvelut kesäkuun alussa turvallisuus- ja etäohjeet huomioiden. Lue lisää osoitteesta Sovittelutoiminta.fi. 
 

Ajankohtaista tietoa Helsingin kaupungin vapaaehtoistoiminnasta löytyy täältä: https://www.vapaaehtoistoiminta.hel.fi/  sekä Facebook-osoitteesta Vapaaehtoistoiminta Helsinki. Vapaaehtoistoiminnan uudet ja kattavat verkkosivut aukeavat syyskuussa. 
 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eliisa Saarinen
kehittämisasiantuntija
Kulttuuri ja vapaa-aika
puh. 050 595 5322

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kallion kirjaston pyörälähetti toimittaa kuntoiluvälineitä kotiovelle 8.7. alkaen6.7.2020 11:30:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunginkirjasto toteuttaa kesäkampanjan, jossa pyörälähetti toimittaa kirjastosta lainattuja kuntoiluvälineitä kotiin riskiryhmiin kuuluville. Lainattavana on askelmittareita käsipainoja, nilkkapainoja, kävelysauvoja, punnerruskahvoja, pilatespalloja, tasapainotyynyjä, vastuskuminauhoja ja venyttelynauhoja. Pyörälähetti-palvelu on tarjolla 8.7.–28.8. välisen ajan.

A bike messenger from Kallio Library will be making exercise equipment home deliveries starting from 8 July6.7.2020 11:28:00 EESTPress release

Helsinki City Library is implementing a summer campaign, in which a bike messenger will be delivering exercise equipment borrowed from the library home to people at highest risk from coronavirus. Customers may borrow pedometers, dumbbells, ankle weights, walking poles, press-up handles, pilates balls, balance pads, and exercise and resistance bands. The bike messenger service is available 8 July–28 August.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme