Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaoston päätökset

Jaa

Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaosto kokoontui maanantaina 11. marraskuuta 2019.

Elinkeinojaosto päätti, että Helsingin kaupunki jättää hakemuksen työllisyyden kuntakokeiluun. Koska kokeilun reunaehdot eivät ole selvillä, sitovan päätöksen osallistumisesta tekee kaupunginhallitus antaessaan aikanaan kaupungin lausunnon erillislakiesityksestä, jota työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee.

Erillislainsäädännöllä osa TE-hallinnon asiakaspalvelusta osoitetaan kokeiluun valittavien kuntien järjestettäväksi. Kokeilujen esitetään käynnistyvän keväällä 2020 ja ne kestävät vuoden 2022 loppuun. Kokeilun aikana Helsinki vastaisi lähtötilanteessa noin 37 000:n helsinkiläisen työnhakijan asiakaspalveluprosesseista sekä palveluista, joita tällä hetkellä hoidetaan Uudenmaan TE-toimistosta käsin. Kokeilun asiakkaiksi siirtyisivät Kelan työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa saavat työttömät tai työllistymistä edistävässä palvelussa olevat työnhakijat, kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä äidinkieleltään vieraskieliset työnhakijat.

Työllisyydenhoidon kokonaisvastuun saaminen on ollut Helsingin pitkäaikainen edunvalvontatavoite, joka on mainittu kuutoskaupunkien sekä C21-kaupunkien hallitusohjelmatavoitteissa. Kokeilu vastaa osin näitä tavoitteita ja on askel suuntaan, jossa yhden kokonaisvastuullisen toimijan tarjottaviksi kootaan poikkihallinnollisesti työllisyyttä edistävät palvelut. Toimijoiden resurssien yhdistämisellä vähennetään päällekkäisen työn määrää sekä varmistetaan asiakkaiden palveluketjujen katkeamattomuus. Kokeilussa Helsingin tavoitteena on valmistautua työllisyydenhoidon kokonaisvastuun pysyvään siirtoon kaupungeille. Tämä on suunniteltu toteutettavaksi kokeiluvaiheen jälkeen osana työ- ja elinkeinoministeriön myöhemmin valmistelemaa alueellisen työvoimapolitiikan pysyvää palvelurakennetta.

Panostusta hautomopalveluihin

Elinkeinojaosto kuuli tilannekatsauksen hautomopalvelujen kehittämisestä Helsingissä. Kaupunginkanslian elinkeino-osasto käynnistää toimenpiteet hautomopalvelujen ekosysteemin vahvistamiseksi sekä hautomoiden synnyttämiseksi terveys- sekä puhtaat ja kestävät kaupunkiratkaisut -aloille. 

Terveysalaan keskittyvän Health Incubator Helsinki -hautomon on suunniteltu avautuvan vuodenvaihteessa 2019–2020 Meilahden kampukselle. Lisäksi konseptointivaiheessa on puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin keskittyvä Urban Tech -hautomo. 

Innovaatiorahastosta rahoitusta kahdelle hankkeelle

Elinkeinojaosto myönsi innovaatiorahastosta rahoitusta yhteensä 10 000 euroa käytettäväksi vuonna 2019, 265 000 euroa käytettäväksi vuonna 2020 ja sitoi yhteensä 65 000 euroa käytettäväksi vuonna 2021.

Rahoitusta saavia hankkeita on kaksi: innovatiivisten hankintojen edistäminen kaupungin toimialoilla sekä yrittäjyyden ja työelämäosaamisen Stadi.

Matkailun kehittäminen etenee suunnitellusti

Elinkeinojaosto kuuli Helsingin matkailun tiekartan tilannekatsauksen. Tiekartan toimenpiteet ovat edenneet suunnitellusti ja työ jatkuu. 

Matkailu on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa Helsingissä. Vuonna 2018 rekisteröityjä yöpymisiä kirjattiin yhteensä noin 4,1 miljoonaa. Yöpymiset ovat nousseet uudelle ennätystasolle jokaisena kuukautena lokakuusta 2018 lähtien. Tänä vuonna tammi–syyskuussa on kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden 7,4 prosenttia.

Kestävän matkailun ohjelma tulee elinkeinojaoston käsittelyyn alkuvuodesta 2020.


Elinkeinojaosto päätti lisäksi jatkaa Technopolis Holding Oyj:lle Salmisaaren toimitilahankkeen suunnittelua koskevaa tonttivarausta.

Päätöstiedote on luettavissa elinkeinojaoston sivuilta.

Elinkeinojaoston seuraava kokous on maanantaina 9. joulukuuta 2019.
 

Taustatietoa

Elinkeinojaosto on strateginen, laajoja linjauksia määrittelevä toimielin, jolla on merkittävä ohjausrooli kaupungin elinkeinopolitiikassa. Elinkeinojaoston puheenjohtajana toimii pormestari Jan Vapaavuori.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Itävaara
viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia
Viestintäosasto
Puh. 050 547 5706
S-posti: laura.itavaara@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki etsii tuhansia kesätyöntekijöitä – uusia tehtäviä liittyen Helsinki Biennaaliin ja kaupungin toimivuuden arviointiin21.1.2020 13:07:54 EETTiedote

Suomen suurimman työnantajan Helsingin kaupungin kesätyöhaku on käynnissä. Uusia paikkoja julkaistaan pitkin kevättä. Siisti kesä! -hankkeen 16–20-vuotiaille suunnattu haku ja 16–17-vuotiaiden kesätyöhaku alkaa 24. helmikuuta ja päättyy 9. maaliskuuta klo 16. Kesäväkeä etsitään myös kaupungin omistamiin yhtiöihin ja lisäksi ensimmäistä kertaa Helsinki Biennaaliin sekä kaupungin toiminnan laaduntarkkailuun liittyen. Kesätyöntekijöitä ja -sijaisia palkataan kaupungin toimialoille ja liikelaitoksiin yhteensä noin 4 000.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme