Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallituksen päätökset

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin henkilöstön tasa-arvosuunnitelman vuosille 2019–2021. Myös kaupungin palveluiden tasa-arvosuunnitelma vuosille 2019‒2021 hyväksyttiin.

Helsingin tasa-arvotyö perustuu tasa-arvolain lisäksi kaupunkistrategiaan, jossa sukupuolten tasa-arvo on nostettu tärkeäksi tavoitteeksi. Molemmat suunnitelmat ovat luettavissa kaupunginhallituksen kokouksen esityslistalta (asiakohdat 12 ja 13).

Kaupungin työpaikoilla kaikkien sukupuolten edustajia kohdellaan yhtä hyvin

Henkilöstön tasa-arvosuunnitelmalla varmistetaan, että kaupungin työpaikoilla kaikkien sukupuolten edustajia kohdellaan yhtä hyvin. Jokaisen työntekijän on, sukupuolesta, sukupuolen ilmaisusta tai identiteetistä riippumatta, saatava tehdä työnsä ilman, että joutuu kohtaamaan epäasiallista kommentointia, häirintää tai syrjintää.  

Tasa-arvosuunnitelma täytyy olla jokaisella työpaikalla, jossa on yli 30 henkilöä töissä.

Laaja yhteisvalmistelu

Henkilöstön tasa-arvosuunnitelman yhteisvalmistelussa on käyty laaja-alaista keskustelua eri sidosryhmien kanssa. Sen laatimisessa on ollut mukana henkilöstöjärjestöjen, työsuojeluorganisaation, työterveyshuollon, henkilöstöhallinnon ja johdon edustajia sekä kaupungin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöverkoston jäseniä. Tasa-arvosuunnitelma on voimassa strategiakauden loppuun vuodelle 2021 ja sen toimenpiteet päivitetään kahden vuoden kuluttua.

Palveluiden tasa-arvosuunnitelma tukee ihmisoikeuksien toteutumista

Helsingin tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa kunnianhimoisesti ja tukea sitä kautta kaikkien kaupunkilaisten ihmisoikeuksien toteutumista. Palveluiden tasa-arvosuunnitelma 2019–2021 linjaa konkreettisia tasa-arvotavoitteita ja -toimenpiteitä meneillään olevan valtuustokauden loppuun asti, ja se koskee kaupungin kaikkia toimialoja ja keskushallintoa. Palveluihin liittyvän tasa-arvotyön tärkein tavoite on, että Helsinki kehittyy sellaiseksi kaupungiksi, jossa kaikkia sukupuolia, sukupuoli-identiteettejä ja sukupuolen ilmaisuja edustavat ihmiset saavat näkyä, kuulua, osallistua ja toimia tasa-arvoisina kaupunkilaisina ilman suoraa tai välillistä syrjintää.

Kaupunginhallitus asetti myös tasa-arvotoimikunnan ja yhdenvertaisuustoimikunnan nyt alkaneeksi toimikaudeksi 2019–2021. Alviina Alametsä (Vihr.) jatkaa puheenjohtajana tasa-arvotoimikunnassa. Yhdenvertaisuustoimikunnassa puheenjohtajana jatkaa Maria Loima (SDP).

Nuorisoneuvoston lautakuntapaikkakokeilu saa jatkoa

Nuorisoneuvoston jäsenillä on kevätkaudella tehdyn kokeilun tapaan jatkossakin läsnäolo- ja puheoikeus toimialalautakuntien kokouksissa. Kokeilulle asetetut tavoitteet nuorten osallistumiselle ja ymmärryksen lisäämiselle kunnallisesta päätöksenteosta ovat toteutuneet. Sekä luottamushenkilöiden, nuorten että viranhaltijoiden näkemyksen mukaan nuorisoneuvoston edustajat ovat kokeilun aikana tuoneet lautakuntien työskentelyyn uusia näkökulmia sekä perusteltuja ja asiallisia kommentteja.

Kaupunginhallitus hyväksyi linjaukset, joiden mukaan nuorisoneuvosto valitsee keskuudestaan kolme edustajaa kuhunkin toimialalautakuntaan. Edustajat osallistuvat kokouksiin yksi kerrallaan mahdollisimman tasapuolisesti vuorotellen. Toimialalautakuntien jäsenistä valitaan kummeja, jotka tukevat nuorten edustajien lautakuntatyöskentelyä.

Aluevaraus Taka-Töölöstä Garden Helsinki -hankkeen jatkosuunnittelua varten

Garden Helsinki on yksityisen Projekti GH Oy:n suunnittelema tapahtumien, urheilun, liikunnan ja vapaa-ajan sekä asumisen, palvelujen ja työpaikkojen keskus. Keskus sisältää muun muassa suuren monitoimiareenan, Helsingin jäähalliin peruskorjattavan monikäyttöisen palloiluareenan sekä jää- ja muuhun urheiluun ja harrastamiseen tarkoitettuja harjoitustiloja, asuntoja, toimistotiloja, liike- ja ravintolatiloja, hotelli- ja majoitustiloja.

Kaupunginhallitus päätti varata Taka-Töölöstä alueen Garden helsinki -hankkeen jatkosuunnittelua varten. Hankkeessa on kyse niin kaupungin kannalta kuin kansallisessa mittakaavassa ja kaupunkikehityksenkin näkökulmasta poikkeuksellisesta rakennushankkeesta. Varausalueelle on suunniteltu hieman yli 100 000 k-m² urheilu-, liikunta- ja tapahtumatilaa. Hankkeen kokonaislaajuus on noin 190 000 k-m².

Garden Helsinki -hankkeen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2010. Suunnittelun alkuvaiheessa hankkeelle päätettiin tehdä kaksivaiheinen varaus. Ensimmäisen vaiheen tarkoituksena oli mahdollistaa hankkeen tutkimista kahteen vaihtoehtoiseen paikkaan, Mäntymäki–Kisahalli-alueelle ja Nordenskiöldinkadun alueelle. Hanketta koskevissa varauspäätöksissä on edellytetty, että hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa turvataan alueen toiminnot ja toimijoiden toiminta alueella.

Kaikki kaupunginhallituksen päätökset ovat luettavissa täällä.

Kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran kesätauon jälkeen 5.8.2019. 

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
0505933426
paula.katajamaki@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Majoitus- ja ravitsemisala kohtaa Megamakoisa-tapahtumassa16.10.2019 13:00:00 EESTTiedote

Oletko majoitus- ja ravitsemisalan ammattilainen, opiskelija tai alasta vasta kiinnostunut? Megamakoisa on tapahtuma sinulle – ohjelmassa kiinnostavia puheenvuoroja ja uratarinoita, tietoa alan trendeistä ja työpaikoista, speed date -työhaastatteluja sekä neuvontaa työnhakuun, yrittämiseen ja koulutukseen. Tapahtuma järjestetään Helsingin Teurastamolla (Kellohalli, Työpajankatu 2) tiistaina 29. lokakuuta kello 11–14.

Helsingissä kokeillaan uusia keinoja työttömyyden vähentämiseksi14.10.2019 07:43:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunki, Invalidiliitto sekä Uudenmaan ELY-keskus ja TE-toimisto toteuttavat yhteisen palvelukokeilun, joka alkaa marraskuussa 2019 ja kestää vuoden 2021 alkuun saakka. Palvelukokeilu on suunnattu helsinkiläisille yli 30-vuotiaille työttömille, jotka ovat palvelun alkaessa saaneet työttömyyden perusteella työmarkkinatukea yli 300 päivää. Kokeilun kokonaisbudjetti on noin kaksi miljoonaa euroa.

Kaupunkien välistä yhteistyötä syvennetään Pekingin pormestarin Chen Jiningin Helsingin vierailun yhteydessä11.10.2019 09:39:13 EESTTiedote

Pekingin pormestari Chen Jining vierailee tällä viikolla Helsingissä. Vierailu syventää Helsingin yhteistyötä yhden maailman tärkeimmän kaupungin kanssa. Pormestarit Jan Vapaavuori ja Chen Jining allekirjoittavat tapaamisensa yhteydessä kaupunkien välisen nelivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka teemat ulottuvat kaupunkisuunnittelusta ympäristönsuojeluun ja innovaatioyhteistyöhön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme