Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi muutoksen valtuustoaloitteiden käsittelyyn

Jaa

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 13.4. muuttaa kaupungin hallintosääntöä valtuutetun aloitteisiin liittyen. Jatkossa valtuutetun jättämään aloitteeseen vastaa se lautakunta tai johtokunta, jonka toimivaltaan kyseinen asia kuuluu. Kaupunginhallitus vastaa aloitteisiin edelleen niissä asioissa, jotka kuuluvat sen toimivaltaan. Kaupunginvaltuuston kokouksissa käsitellään jatkossa aloitteet, jotka ovat saaneet vähintään 25 valtuutetun allekirjoituksen.

Kuva: Pertti Nisonen
Kuva: Pertti Nisonen

Kaupunginvaltuusto päätti muuttaa aloitejärjestelmää niin, että aloitevastauksen antaa kaupunginhallituksen sijasta se lautakunta tai johtokunta, jonka toimivaltaan esitetyt toimenpiteet kuuluvat. Vastauksen voi antaa myös näiden alla toimiva viranomainen. Kaupunginhallitus vastaa jatkossakin niihin aloitteisiin, joissa esitetyt toimenpiteet kuuluvat sen omaan, kaupunginvaltuuston toimivaltaan tai kaupunginhallituksen alla toimivan viranomaisen toimivaltaan.

Kaupunginhallitus vastaa jatkossakin aloitteisiin, joissa on vähintään 25 valtuutetun allekirjoitukset. Tällaiset aloitteet käsitellään myös kaupunginvaltuustossa.

Kaupunginhallitus säilyy aloiteprosessin kontrolloijana: se päättää, mikä toimielin vastaa mihinkin aloitteeseen ja voi pitää itsellään myös tilaisuuden vastata mihin tahansa aloitteeseen. Ryhmäaloite ja talousarvioaloite säilyvät ennallaan, mutta valtuustoryhmät voivat tehdä jatkossa kahdeksan ryhmäaloitetta valtuustokauden aikana nykyisen neljän sijaan.

Muutos siirtää vastaamistehtävän osittain lähemmäs sitä viranomaista, joka päättää aloitteessa esitetyistä toimenpiteistä. Prosessi on samankaltainen kuntalaisaloitteiden käsittelyjärjestyksen kanssa.

Kaavamuutokset Vuosaareen ja Kaarelaan

Kaupunginvaltuusto päätti asemakaavan muutoksesta Meri-Rastilan Ramsinrannassa sijaitseviin kortteleihin. Kaavaratkaisu mahdollistaa Hotel Rantapuiston laajenemisen entistä monipuolisemmaksi kongressi- tai lomahotelliksi. Kaava sisältää myös asuin-, liike- ja palvelutiloja sisältävien kerrostalojen rakentamisen Valkkusuonkujan varteen.

Kaarelan kaavaratkaisu mahdollistaa täydennysrakentamisen Hämeenlinnanväylän ja Kehä I:n luoteiskulmaan sijoittuvalle kerrostaloalueelle Kannelmäen ostoskeskuksen eteläpuolella.

Kaupunginvaltuusto käsitteli lisäksi nuorten 1.7.−31.12.2021 jättämiä aloitteita. Nuorten aloitejärjestelmää on tarkoitus uudistaa tänä vuonna ja sen kehittäminen on käynnissä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla.

Kaikki kaupunginvaltuuston kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedote-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kun pöytäkirja ilmestyy. Kaupunginvaltuuston pöytäkirjat ovat luettavissa täältä

Maisa Hopeakunnas
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia
P. 040 509 64 10
maisa.hopeakunnas@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Pertti Nisonen
Kuva: Pertti Nisonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Taustatilaisuus Helsingin matkailun näkymistä keskiviikkona 1.6.2022 klo 10–1125.5.2022 09:00:00 EEST | Kutsu

Toimituksenne edustaja on tervetullut Helsingin kaupungin järjestämään taustatilaisuuteen Helsingin kansainvälisen matkailun tulevaisuuden näkymiä ja tulevaa tapahtumakesää koskien. Taustatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalolla keskiviikkona 1. kesäkuuta klo 10–11. Paikkana on kokoustila Harvia, johon sisääntulo käy Aleksanterinkadun puolelta, osoitteesta Aleksanterinkatu 20.

MEDIAKUTSU: Kestävien kaupunkien tavoitteita ja oppeja kaikille avoimessa Sustainable Cities -keskustelufoorumissa 31.5.202224.5.2022 13:00:00 EEST | Kutsu

Helsingin kaupunki ja YK-yliopiston WIDER-instituutti (UNU-WIDER) toteuttavat pormestari Juhana Vartiaisen isännöimänä sarjan kestävää kehitystä käsitteleviä Sustainable Cities -keskustelufoorumeita. Sarjan ensimmäinen osa järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla keskiviikkona 31.5.2022 klo 15.30–17. Tilaisuuden teemana on Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoite SDG8, joka koskee ihmisarvoista työtä ja talouskasvua. Tilaisuus on englanninkielinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme