Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuutettujen asuinpaikat painottuvat kantakaupunkiin

Jaa

Vuoden 2017 kuntavaaleissa valittu Helsingin kaupunginvaltuusto painottuu kantakaupunkiin. Peruspiireistä eniten valtuutettuja saivat Kampinmalmin, Vironniemen ja Kallion peruspiirit. Yhteensä 85:stä valtuutetusta Kampinmalmissa asuu peräti 15 ja Vironniemelläkin yhdeksän. Lisäksi valtuustossa ovat hyvin edustettuina Lauttasaaren ja Ullanlinnan peruspiirit. Kannelmäki (14 00 asukasta) ja Pihlajamäki (12 500 asukasta) ovat suurimmat asuinalueet, joilla asuvista ei valittu yhtään valtuutettua kaupunginvaltuustoon vuoden 2017 vaaleissa. Yleisesti ottaen valtuutetut asuvat keskimäärin varsin hyväosaisilla alueilla. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tutkimuskatsauksesta.

Alueellinen äänestysaktiivisuus vaihteli vaaleissa 81,2 prosentista ja 41,1 prosenttiin

Helsingin äänestysprosentti kevään 2017 kuntavaaleissa oli 61,8 %, kun koko maassa se oli 58,9 %. Äänestysprosentti nousi Helsingissä hieman edellisistä vuoden 2012 kuntavaaleista, joissa se oli 57,4 %. Edellisen kerran yli 60 % äänestysaktiivisuuteen päästiin vuonna 1992.

Eri kaupunginosien välillä oli suuria eroja äänestysaktiivisuudessa. Aktiivisimmalla äänestysalueella Paloheinässä äänestysprosentti oli 81,2 %, kun se hiljaisimmalla äänestysalueella Kontula C:ssä jäi 41,1 prosenttiin. Äänestysaktiivisuuteen vaikutti alueen sosioekonominen status.

Puolueiden kannatus vaihteli alueittain sosioekonomisen rakenteen mukaisesti. Alimman tulotason alueilla äänet jakautuvat kuitenkin selvästi tasaisemmin eri puolueiden välillä kuin korkeimman tulotason alueilla, joilla kokoomuksen suosio on ylivoimainen. Poikkeuksen puolueiden kannatusprofiileihin muodostaa vihreät, joiden kannatus vaihtelee alueittain enemmän alueen koulutustason kuin tulotason mukaan.

Kallion ja muun Itäisen kantakaupungin punavihreä kupla on pysyvää laatua

Helsingin Itäisen ja Pohjoisen kantakaupungin äänestyskäyttäytyminen on poikkeuksellista muuhun kaupunkiin ja Suomeen verrattuna. Vuoden 2017 vaaleissa esimerkiksi Kallion peruspiirissä useampi kuin joka toinen äänestäjä äänesti joko vasemmistoliittoa tai vihreitä. Yli 40 % kannatukseen nämä puolueet ovat yltäneet Kalliossa jokaisessa kuntavaalissa 2000-luvulla, joten punavihreä kupla vaikuttavaakin olevan jo varsin kiinteä pallo.

Osittain äänestyskäyttäytyminen selittyy alueen poikkeuksellisella väestörakenteella: Kalliossa asuvista yli puolet on iältään 20–39-vuotiaita, kun koko kaupungissa ikäryhmään kuuluu yksi kolmasosa. Lisäksi Kalliossa asuvista lähes puolet kuuluu ammattitilastoaineiston mukaan erityisasiantuntijoiden tai asiantuntijoiden ammattiryhmiin. Kallion yli 25-vuotiaista asukkaista lähes puolella oli vuonna 2016 myös korkea-asteen tutkinto. Kaikki nämä määreet korostuvat vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajaprofiileissa.

Jan Vapaavuori löi Raimo Ilaskiven Helsingin henkilökohtaisen ääniosuuden ennätyksen

Vaalit olivat Helsingissä poikkeukselliset, sillä niissä valittiin ensimmäistä kertaa pormestari. Kaikkien kahdeksan eduskuntapuolueen pormestariehdokkaat valittiinkin valtuustoon. Suomen kuntavaalien historian suurimman henkilökohtaisen äänimäärän sai kokoomuksen Jan Vapaavuori, joka sai 29 745 ääntä eli 5,63 % äänioikeutettujen äänistä. Määrä on toki ennätyksellisen suuri, mutta miltei samaan osuuteen ylsi kokoomuksen Raimo Ilaskivi vuoden 1968 vaaleissa. Tällöin hän sai 20 910 ääntä eli 5,55 % äänioikeutettujen äänistä.

Äänestysaktiivisuuden ja äänestyskäyttäytymisen lisäksi julkaisussa käsitellään kaupunginvaltuuston koostumusta ja valtuutettujen asuinpaikkajakaumaa. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esitetään myös historiallinen katsaus vuosien 1918 ja 1968 vaaleihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tutkija Vesa Keskinen, puh. 09 310 36296, e-mail: vesa.keskinen@hel.fi
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi
erikoistutkija Ida Suolahti, puh. 09 310 43575, e-mail: ida.suolahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin väestö korkeasti koulutettua niin muuhun Suomeen kuin Eurooppaankin verrattuna – 40–49-vuotiaat korkeakoulutetuin ikäryhmä14.9.2021 08:47:08 EEST | Tiedote

Helsingin työikäinen väestö on Suomen ja Euroopankin mittakaavassa korkeasti koulutettua. Etenkin nuoret helsinkiläisnaiset ovat muuta väestöä koulutetumpia. Viime vuosikymmeninä korkeakoulutettujen osuus on kasvanut varsinkin vanhemmissa ikäryhmissä. Helsingissä koulutustaustojen erot näkyvät myös alueellisesti: erityisesti korkeakoulutettu väestö on vahvasti keskittynyt tiettyihin kaupunginosiin. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Väestön koulutusrakenne Helsingissä vuonna 2019.

Pohjoismaiden pääkaupungeista Helsingissä vihreiden kannatus vahvinta8.9.2021 09:30:54 EEST | Tiedote

Vuoden 2021 kuntavaaleissa kokoomus ja vihreät säilyivät Helsingin suurimpina puolueina. Helsingin kuntavaalien tuloksia vertailtaessa muiden Pohjoismaiden pääkaupunkien paikallisvaaleihin vihreiden kannatus oli vahvinta Helsingissä. Toisaalta myös perussuomalaiset pärjäsi pääkaupunkitasolla oikeistopopulistisista tai uusnationalistisista puolueista parhaiten. Nämä tiedot ja muita vaalituloksia selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Vuoden 2021 kuntavaalit Helsingissä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa muutoksia kaksi rokotetta saaneiden henkilöiden testaukseen7.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esittää, että koronatestaus ei pääsääntöisesti koskisi oireettomia tai lievästi oireisia täysin rokotettuja henkilöitä, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko, eikä niitä, jotka ovat sairastaneet varmennetun koronainfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana ja saaneet yhden rokotteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme