Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin kaupunki aloittaa maksuttomien kuukautistuotteiden jakelun pilotoinnin

Jaa

Helsingin kaupunki aloittaa syksyllä kolme kuukautta kestävän kuukautistuotteiden jakeluun liittyvän kokeilun kolmessa oppilaitoksessa ja yhdessä peruskoulussa.

Kokeilu toteutetaan syys−marraskuun aikana

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on päättänyt käynnistää kokeilun maksuttomien kuukautissuojien jakamiseksi perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa. Kokeilussa kartoitetaan kuukautisköyhyyttä ilmiönä perusasteen ja toisen asteen opetuksessa. Kokeilussa mukana olevien koulun ja oppilaitosten oppilaat ja opiskelijat pääsevät kokeiluun mukaan ilmoittautumislinkin kautta. Ensimmäiset kuukautisvälineet jaetaan syyskuussa. Kokeilussa on pyritty huomioimaan asian sensitiivisyys, ja kokeilu toteutetaan tiiviinä yhteistyönä oppilaitosten kanssa, opiskelijoiden tarpeet sekä toiveet huomioiden. Mukana kokeilussa ovat Hiidenkiven peruskoulu (6.–9. luokat), Sibelius-lukio, Tölö Gymnasium ja Stadin ammattiopiston Vilppulantien toimipiste. Osallistujan paketti sisältää kuukautisvälineet yhden kuukauden käyttöön kerrallaan. Osallistuja saa valita joko tamponi-, side-, tamponi- sekä sidepaketin tai koko kokeilun ajaksi olevan kuukupin. Kokeilun lopuksi osallistujille toteutetaan sähköinen loppukysely, jossa selvitetään kokemuksia kokeilusta.

Helsinki haluaa kartoittaa kuukautisköyhyyden vaikutuksia

Kokeilujakson aikana kartoitetaan, voiko kuukautistuotteiden maksullisuus vaikuttaa opetukseen osallistumiseen, tai jopa estää sen kokonaan. Kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan oppilaan tai opiskelijan kuukauden tai viikon budjetista. Terveyssiteet ja tamponit maksavat käyttäjälle kuukaudessa parista eurosta jopa kymmeneen euroon. Kasvatuksen koulutuksen toimialan opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö Riina Ståhlberg korostaa kokeilun tärkeyttä. ”Olemme ymmärtäneet, että kuukautisvälineiden hankkiminen voi olla liian iso investointi joillekin opiskelijoille. Jokaisen opiskelijan on voitava osallistua lähiopetukseen kuukautisista huolimatta. Kokeilun aikana saamme arvokasta tietoa aiheesta ja voimme samalla jatkaa yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi naisten välttämättömien terveystuotteiden verotuksesta. Kuukautistuotteiden verotusta laskemalla lisäämme tasa-arvoa."

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot
Kontio Mari
Pedagoginen asiantuntija
puh. 040 1418455
mari.kontio2@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 4.10.202229.9.2022 16:09:59 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 4. lokakuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa osoitteeseen Paciuksenkatu 19 toteutettavien päiväkotitilojen tarveselvitys, joka jäi edellisessä kokouksessa pöydälle. Lautakunnalle esitetään myös tarveperusteisen indeksin mallin uudistamista suomen- ja ruotsinkielisille peruskouluille 1.8.2023 alkaen. Helsinki haluaa tarveperusteisella rahoituksella ehkäistä aktiivisesti koulujen eriytymistä, vahvistaa oppilaiden mahdollisuuksien tasa-arvoa ja kaventaa koulujen välisiä eroja taatakseen kaikille lapsille yhdenvertaiset lähtökohdat oppimiseen. Helsingissä on jaettu segregaatiota ehkäisevää tukea eli niin sanottua pd-rahoitusta, peruskouluille vuodesta 1999 lähtien. Laskentamallia tarkastellaan säännöllisesti. Nyt laskentamallia uudistetaan siten, että taustamuuttujissa siirrytään aluepohjaisesta tiedosta koulukohtaiseen tietoon

Koordinationsgruppen föreslår ett flertal förnyelser för att avhjälpa bristen på arbetskraft inom småbarnspedagogiken i Helsingfors29.9.2022 14:48:10 EEST | Tiedote

En koordinationsgrupp för personaltillgång inom småbarnspedagogiken ledd av biträdande borgmästare Nasima Razmyar föreslår att Helsingfors ökar antalet platser inom läroavtalsutbildningen för barnskötare och försnabbar anställningar. Koordinationsgruppen föreslår också att staden ska inrätta fler vakanser för socionomer inom småbarnspedagogik. En tredje konkret åtgärd som Helsingfors vidtar är att betydligt utvidga sin snabbinsatsverksamhet för att så svara på plötsligt uppkommande behov av vikarier runt om i staden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme